Cererea de extrădare în Turcia a ziaristului dizident Kamil Demirkaya se judecă la Curtea de Apel

Redactia | 14.12.2018

Solicitarea autorităților turce de extrădare a ziaristului Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman Romania, este judecata vineri de Curtea de Apel Bucuresti.

Pe aceeași temă

La termenul din 6 decembrie, cauza fost amanata pentru "pregatirea apararii in raport de cererea de extradare". Demirkaya a declarat ca nu dorește să fie extrădat și că a cerut azil politic în România.

"Nu doresc sa fiu trimis in Turcia. Justitia nu functioneaza. Cadrele didactice si jurnalistii sunt o tinta pentru autoritatile de acolo. In momentul de fata, conform statisticilor, din 326 de ziaristi incarcerati la nivel global, aproximativ 170 sunt retinuti in Turcia. (...) Ma opun extradarii. Motivul pentru care ma opun extradarii este ca Justitia nu functioneaza corect in Turcia. Exista tortura. (...) Foarte multi ziaristi de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimisi la inchisoare, precum si rude de-ale mele", afirma el atunci.

De asemenea, a susținut că acuzațiile oficiale se refera la faptul ca a avut conturi si bani intr-o banca ce a fost înființata legal in Turcia și la faptul ca, in calitate de cadru didactic si manager al unor scoli considerate ca aparținând "rețelei Gulen", a avut instalata pe telefon o aplicatie, care in 2015, a fost inchisa la nivel global si nu mai exista.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicatiei Zaman Romania, a fost retinut in 5 decembrie, in baza unui mandat de extradare emis la ordinul presedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informatiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost insa eliberat dupa ce a fost audiat de autoritatile judiciare romane.

Demirkaya se afla de doi ani in Romania, unde lucrează pentru Zaman Romania, având un permis de ședere temporara. El locuiește în București împreună cu soția și fiul în vârstă de 10 ani.

In luna noiembrie 2018, el si-a depus actele pentru prelungirea permisului de sedere, documentele aflandu-se in curs de procesare.

In ziua retinerii sale, Zaman Romania anunta ca la ordinul presedintelui turc, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat ca este membru al miscarii conduse de Fethullah Gülen, oponent al lui Erdogan și care trăiește în SUA.

"Ziarul Zaman Romania este alaturi de familia ziaristului si cere autoritatilor romane sa ia in considerare faptul ca Ankara a inceput din vara lui 2016 o vanatoare a ziaristilor si a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya si-a facut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", anunata atunci publicatia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22