Cererea socialiștilor de a pune pe ordinea de zi a PE modificarea legislației electorale din România

Laurentiu Gheorghe | 29.01.2020

Înfrângere pentru PSD în Parlamentul European: Cererea socialiștilor de a pune pe ordinea de zi modificarea legislației electorale din România a fost respinsă.

Pe aceeași temă

Cererea socialiștilor de a pune pe ordinea de zi a Parlamentului European modificarea legislației electorale din România a fost respinsă, miercuri, de plenul parlamentului reunit la Bruxelles. Grupul socialiștilor a solicitat adoptarea unei declarații cu privire la aceste modificări, acuzând că „se încalcă recomandările Comisiei de la Veneția, pe motiv că modificarea legislației privind alegerea primarilor în două turi are loc cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri ”pe cale extraordinară, fără dezbateri și fără amendamente”. În replică, reprezentații PPE au explicat că e vorba de revenirea la alegeri în două tururi, un sistem democratic, și că ”Parlamentul European nu trebuie să fie antiromânesc”.

Liderul grupului europarlamentarilor PNL din Parlamentul European a scris pe Facebook: „Socialistii au incercat o mizerie infioratoare ACUM cateva minute in Plenul Parlamentului European de la Bruxelles. Totul la solicitarea socilaistilor romani, adica a pesedistilor! Propunerea socialistilor a fost sa introduca pe Ordinea de zi de maine dimineata discutarea "situatiei din Romania cu privire la modificarea legislatiei electorale in Romania, cu 3 luni inainte de Alegerile Locale". Au fost infranti de o majoritate formata din grupurile PPE, Renew, ID, Ecr si de abtinerea Verzilor si GUE. Socialistii au fost practic aproape singuri in demersul lor mizerabil.”

La rândul lui, europarlamentarul Eugen Tomac a comentat pe Facebook: „NUe de la Bruxelles pentru PSD. PSD a dorit sa atace România in Parlamentul European pentru ca Guvernul Orban și-a asumat in parlament revenirea la alegerea primarului in doua tururi. Solicitarea de a iniția o rezoluție împotriva României a fost respinsă ferm, doar socialiștii și comunistii europeni au susținut PSD in Parlamentul European.”

Și europarlametarul liberal, Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE, a scris pe Facebook imediat după vot, că PSD nu are credibilitate în Europa. „Chiar acum am bătut din nou PSD în plenul Parlamentului European. PSD a cerut dezbatere despre România în plenul Parlamentului European sub pretextul că alegerea primarilor în două tururi ar afecta statul de drept din România. Noi am câștigat, PSD a pierdut. Am văzut astăzi din nou că pesediștii nu pot obține nimic, nu au credibilitate în Europa și cer lucruri împotriva voinței oamenilor”, a scris Mureșan.

Context: Guvernul și-a angajat, miercuri, răspunderea în Parlament pentru alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunțat că va depune joi moțiune de cenzură. „Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea - n.r.), dar nici guvernul Orban nu avea matematic voturile la învestire”, a precizat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu. El a mai precizat că, în mod categoric, PSD va sesiza și Curtea Constituțională în legătură cu legea pentru alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul și-a angajat miercuri răspunderea în Parlament.

Parlamentul European a mai discutat situația statului de drept din România în anul 2018, în contextul modificărilor PSD la legislația electorală declanșate după câștigarea alegerilor parlamentare și instalarea la putere. Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, au acuzat constant partidele din opoziție că „au votat împotriva României”, atunci când au aprobat rezoluția care condamna acțiunile puterii de la București. De altfel, în campaniile electorale de anul trecut, liderii PSD au acuzat constat opoziția că și-a denigrat țara la Bruxelles și că a votat împotriva României.

Acum PSD și-a schimbat total discursul și încearcă să acrediteze ideea încălcării statului de drept prin aprobarea alegerii primarilor în două tururi.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, recent, că PSD va trimite o scrisoare liderilor europeni şi tuturor europarlamentarilor pentru a acuza intenţia Executivului de a schimba legile electorale.

În plus, Titus Corlățean a cerut Comisiei de la Veneția să emită un punct de vedere legat de intenția guvernului Orban de a-și angaja răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Liderul PSD a spus că inițiativa PNL „va schimba regulile în timpul jocului”, catalogând-o drept „abuz de putere”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22