Cernavoda a ramas fara investitori. Grupurile GDF Suez, Iberdrola si RWE s-au retras

Fara Autor | 21.01.2011

Pe aceeași temă

Grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE au decis sa se retraga din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Motivele retragerii sunt conditiile dure de reglementare si incertitudinile economice de pe piata din jurul proiectului. Intr-un comunicat de presa, cele trei companii spun ca decizia "nu reflecta calitatea tehnica a proiectului". Oficialii romani spun ca nu exista motive reale pentru retragere si ca vor lua in calcul gasirea altor investitori.






Cele trei companii au intocmit un comunicat de presa comun prin care confirma intentiile lor. "Din 2008, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, sunt parteneri cu SN Nuclearelectrica pentru dezvoltarea unitatilor 3 si 4 ale centralei Cernavoda. Incertitudinile economice de pe piata din jurul acestui proiect, legate, in cea mai mare parte de actuala criza financiara, nu sunt in concordanta cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara. In consecinta, in conformitate cu politicile lor de investitii, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola au decis, sa nu continue participarea lor la proiect. Aceasta decizie nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de catre Comisia Europeana. GDF SUEZ, RWE si Iberdrola vor urmari de asemenea angajamentul lor de a dezvolta noi proiecte nucleare in strainatate", se arata in comunicatul de presa.





Explicaţiile au vagi continua. "Incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear", se spune in comunicat. Totuşi, câteva rânduri mai jos, adaugă că "vor continua să se implice în noi proiecte din domeniul nuclear în alte ţări".





Realizarea Reactoarelor 3 şi 4, ar fi fost cea mai mare investiţie a României din ultimii 20 de ani si la ea urmau sa participe  grupul franco-belgian GDF SUEZ, care deţinea 9,15% din proiect, nemţii de la RWE (9,15%) şi spaniolii de la Iberdrola (6,2%).





Oficialii romani cred ca nu exista motive reale pentru care cele trei companii sa se retraga din proiect, iar reprezentantii Ministerului Economiei iau in calcul posibilitatea sa fie cautati alti investitori. "Dacă vom găsi noi investitori cu care să negociem rapid, nu e nevoie să reluăm procedurile", a declarat Tudor Şerban, consilier al ministrului economiei, pentru Evenimentul zilei.






În mod surprinzător insa, cu jumătate de oră înainte de acest anunţ, Ministerul Economiei, care prin Nuclearelectrica este cel mai mare investitor în proiect, declara că nu a fost înştiinţat oficial asupra acestor decizii, care apăruseră deja în presă.





Mişcarea celor trei companii vine după ce şi grupul ceh CEZ a ieşit din compania de proiect, EnergoNuclear, la finele anului trecut. Practic, în acest moment, în cursă pentru investiţia evaluată la 4 miliarde de euro mai rămân doar doi investitori privaţi: grupul italian Enel (cu 9,15%) şi ArcelorMittal România (cu 6,2%). Mai multe surse din piaţă dau aproape ca sigură şi plecarea Enel, însă compania nu a făcut niciun comentariu referitor la acest subiect.






Statul, prin Nuclearelectrica, deţine acum 60,15% din acţiunile EnergoNuclear. Unii specialişti din domeniu spun că situaţia actuală este cauzată de faptul că statul a întârziat prea mult proiectul reactoarelor, care ar fi trebuit să fie în construcţie.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22