CESI: Rusia va DESTABILIZA sistemul politic al Uniunii Europene. UNGARIA, primul pion in acest razboi

P.c. | 29.10.2014

Pe aceeași temă

Conform unui studiu realizat de expertii de la Center for Eurasian Strategic Intelligence (CESI), un think thank cu sediul la Londra care urmareste politica expansionista a Rusiei in Europa de Est si Asia Centrala, Federatia Rusa va incearca sa destabilizeze sistemul politic al Uniunii Europene prin intermediul mai multor reprezentanti din statele Europei centrale. Studiul numeste Ungaria ca fiind un bun exemplu pentru aceasta strategie a Rusie, relateaza Hotnews.

 

Presedintele Parlamentului ungar Laszlo Kover a afirmat ca tara sa ar putea revizui statutul tarii sale de membru al Uniunii Europene deoarece Bruxellesul isi dicteaza termenii in fata Budapestei. Acesta a fost citat ca afirmand ca, daca UE doreste sa spuna unei tari cum trebuie sa fie guvernata, atunci Ungaria ar trebui sa ia in calcul parasirea Uniunii, chiar daca acesta este doar un scenariu "de cosmar". 
 

Potrivit estimarilor CESI, pozitia lui Laszlo Kover reflecta opinia premierului ungar Viktor Orban. Dar economia acestei tari are un impact marginal asupra UE ca si marimea tarii. In consecinta, o iesire din blocul comunitar ar conduce la un dezastru economic pentru Ungaria iar aceste estimari sunt impartasite de o serie de experti ungari si de reprezentanti ai elitelor politice. 


In aceste conditii, declaratiile autoritatilor de la Budapesta sunt de natura pur politica si au ca scop influentarea pozitiei UE ca intreg si a votantilor interni. Ungaria continua sa duca o batalie pierduta impotriva consecintelor crizei economice mondiale si incearca sa concentreze autoritatea, alaturi de initiative nationaliste care sa impiedice pierderea puterii de catre Orban. Declaratiile lui Laszlo Kover au venit dupa sugestia liderului social-democratilor germani, Peer Steinbruck, de a scoate Ungaria din UE, avand in vedere ca "un regim dictatorial" a fost creat in aceasta tara.

 

CITITI SI: SUA, ingrijorate de evoluţia politică a Ungariei

 

Potrivit estimarilor CESI, Budapesta nu va merge pe calea unei decizii unilaterale privind iesirea din UE. Exporturile sunt concentrate in tarile UE (75%), ceea ce inseamna consecinte economice dezastruoase daca se incearca iesirea din piata unica. Un astfel de pas ar conduce la prabusirea forintului, cresterea inflatiei si somajului, alaturi de reducerea masiva a rezervelor valutare si scaderea productiei industriale. 
 

Moscova ar putea promite sprijin economic si financiar cu conditia ca autoritatile de la Budapesta sa faca lobby pentru interesele Kremlinului in Europa. Dar realitatea arata ca Rusia nu este capabila, tehnic, sa ofere un astfel de suport - exporturile Ungariei in Rusia sunt doar 6% iar importurile sub 10%, si acestea doar combustibil. 

 

In aceasta privinta, atitudinea Kremlinului fata de teritoriile din Romania si din Ucraina unde sunt concentrate populatii majoritar ungar si sprijinul pentru politica lui Orban ar putea fi singurul argument pe care Moscova l-ar putea folosi pentru a obtine sprijinul Ungariei. 
 

Destabilizarea situatiei din vestul Ucrainei si in Romania corespunde deplin cu interesele Rusiei in Ucraina si in Moldova. Pe cale de consecinta, Moscova foloseste problemele interne din Ungaria pentru a incuraja guvernului lui Viktor Orban sa promoveze o politica agresiva in regiune si pentru pozitii ferme impotriva politicii europene.
 

Potrivit estimarilor expertilor CESI, Rusia pregateste o platforma pentru a incuraja politici similare in alte tari din regiune, in special in Cehia.
 

De notat ca guvernul ungar si-a aratat sprijinul activ fata de actiunile presedintelui Vladimir Putin. In 25 septembrie, operatorul ungar de distributie a gazelor a stopta fluxul inves catre Ucraina fara niciun avertisment, in contradictie cu interesele UE dar in conformitate cu cele ruse. 
 

In 16 octombrie, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto a declarat pentru The Financial Times ca sanctiunile europene nu au efectul asteptat asupra Rusiei.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22