CEx al PSD: Premierul Dăncilă presată să accepte reorganizare guvernamentală și mazilirea lui Toader

Laurentiu Gheorghe | 17.04.2019

Social-democrați au miercuri o ședință a CEx în care vor să-i retragă sprijinul politic lui Tudorel Toader, care nu i-a servit lui Dragnea OUG-urile pe justiție și să discute reorganizarea guvernamentală.

Pe aceeași temă

Comitetul Executiv Național al PSD se reunește la Parlament la ora 12:00, la ședință fiind invitați toți miniștrii cabinetului Dăncilă. Cu riscul declanșării unei crize guvernamentale, gruparea apropiată lui liderului PSD va forța îndepărtarea din Executiv a lui Tudorel Toader și reorganizarea guvernamentală, pentru a-l scoate pe președintele Iohannis din numirea noilor miniștri.

Pentru a fi foarte clar raportul de forțe din partid, PSD a convocat plenul Senatului pentru votul la moțiunea împotriva ministrului Justiției, inițată de PNL și USR.

Printre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului Justiţiei după debarcarea lui toader sunt cele ale lui Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae.

Însă indiferent de orice decizie se va lua în CEx, fără acordul premierului Dăncilă nu poate fi schimbat nici Tudorel Toader și nici nu se poate face restructurarea guvernamentală.

Până în prezent, premierul Dăncilă a recunoscut dreptul conducerii partidului de a face schimbări în echipa de la Palatul Victoria și nu a opus rezistență. În ultimele săptămâni, Dăncilă dă semne de disidență, relația cu Dragnea fiind la cel coborât nivel de la numirea ei în funcție.

Totodată premierul a evitat, în ultimele săptămâni, să răspundă „săgeților” pe care i le-au trimis lideri PSD, inclusiv Liviu Dragnea, pe tema OUG pe justiție. Social-democrații consideră că Dăncilă l-a protejat pe ministrul Justiției și, alături de acesta, a refuzat să-și asume adoptarea ordonanțelor.

În acest moment, majoritatea PSD-ALDE are 240 de parlamentari , număr suficient având în vedere că pentru a trece o reorganizare este nevoie de jumătate plus unu din numărul mandatelor , mai exact 233.

De altfel, Liviu Dragnea a discutat marți, în biroul său, despre retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader și despre reorganizarea guvernamentală cu partenerul de Coaliție, Călin Popescu Tăriceanu. ALDE va merge alături de PSD în continuare și va susține decizile pe care social-democratii le vor lua în sedința CEx.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22