CEx PSD - Triumfalism ceaușist: România a depășit China, Olanda, Austria, Belgia, Franța

Dora Vulcan | 17.11.2017

CEx de vineri al PSD discută despre realizările guvernului Tudose după 10 luni, într-un raport de 44 de pagini, care conține doar planșe și grafice colorate, despr 100 de măsuri îndeplinite de PSD. Raportul este făcut de parcă PSD ar fi singur la guvernare. Raportul nu a fost prezentat de Tudose ci de Dragnea.

Pe aceeași temă

 

 

 La „Viziunea economică a programului PSD” sunt trecute creșterea economică medie de 5,5%, modernizarea infrastructurii, susținerea capitalului autohton și lupta cu evaziunea și munca la negru, după care este prezentat un „Top 5 mondial la creștere economică”, în care România este pe primul loc, înaintea Chinei și Indiei, conform estimării FMI, respectiv pe locul trei, conform estimării Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, arată documentul analizat de Digi 24. 

 

Contrar cifrelor referitoare la absorbția extrem de scăzută a fondurilor europene, în raportul PSD se găsește o planșă din care rezultă că România a depășit, în ceea ce privește gradul de absorbție, țări precum Olanda, Austria, Croația, Italia, Irlanda, Slovenia, Belgia și Franța.

 

La „Viziunea socială a programului PSD” se arată că, pe durata primelor 10 luni de guvernare, s-au depășit două obiective: creșterea salariilor în sectorul public (21,2% creșterea realizată, față de 20%, cât era asumat) și creșterea numărului de contracte full time. Totodată, este trecută ca realizare creșterea puterii de cumpărare pentru salariați (cu 12,6%) și pentru pensionari (14,6%).

 

Pentru a rezulta un număr cât mai mare de realizări, doar din creșterea salariilor în sectorul public s-au scos șase obiective îndeplinite. O dată este trecută adoptarea legii salarizării unitare, apoi sunt luate pe rând „creșterea salariilor în Sănătate”, „creșterea salariilor în Educație”, „creșterea salariilor în Cultură”, „creșterea salariilor în Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională” și „creșterea salariilor din Administrația Publică”. După care vine creșterea salariului minim, acordarea tichetelor de vacanță și altele. În total, sunt 13 măsuri îndeplinite în beneficiul salariaților.

 

Alte șase măsuri îi vizează pe pensionari: creșterea punctului de pensie, eliminarea CASS, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, reducerea impozitului pe venit (de la 16% la 10%) pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, creșterea pensiei minime și creșterea pragului de venit lunar (de la 750 de lei la 900 de lei) pentru accesul pensionarilor la Programul de compensare cu 90% a prețului de referință la medicamente.

 

La capitolul „Educație”, PSD se laudă că a realizat 106 clase de învățământ dual și că a finalizat 46 de grădinițe și 24 de școli, dar și că a elaborat Legea manualului.

 

Alte realizări, la capitolul „Sănătate” de data aceasta, sunt în viziunea realizatorilor raportului trimiterea în Parlament a legii vaccinării, lansarea în consultare publică a diverse ghiduri și trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea MApN.

 

Cele mai multe realizări sunt trecute la capitolul „Mediul de afaceri”, iar aici găsim de la „reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru salarii, activități independente, dobânzi, chirii, arendă și investiții la... înființarea Ministerului Turismului și a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, respectiv transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului București.

 

Nu în ultimul rând, lista realizărilor continuă cu finalizarea Stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova, finalizarea a 97 de locuințe pentru tineri - 60 în județul Tulcea, 16 în Satu Mare și 21 în Brașov - și „extinderea la patru benzi a Centurii Capitalei care subtraversează autostrada București-Pitești și recepționarea a 15 km de autostradă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22