Cheltuirea irationala a banului public in Parlament. Pensii speciale pentru alesii locali

Tudor Despina | 15.12.2015

La scurt timp dupa ce si-au dat pensii speciale, parlamentarii au avut grija si de colegii lor din teritoriu. Comisia Juridica a Senatului a votat, marti, proiectul legii pensiilor speciale pentru alesii locali. Potrivit initiativei, indemnizatia ar putea sa ajunga pana la 6.000 de lei.

Pe aceeași temă

 

Initiativa urmeaza sa mearga pentru un vot in plenul Senatului. Parlamentarii si-au votat marti pensiile speciale, care le vor aduce suplimentar intre 1.500 si 4.400 de lei, proiectul fiind adoptat cu 300 de voturi "pentru". Potrivit noii legi, senatorii si deputații vor primi între 1.500 si 4.400 de lei în plus la pensie, in functie de numarul de mandate pe care le-au detinut. La reexaminare, parlamentarii au decis ca cei condamnaţi penal să nu beneficieze de pensii speciale.

 

Pensiile speciale pentru aleşi:

 

- un mandat: 1.500 de lei

- două mandate: 3.100 de lei

- trei mandate: 4 .400 de lei

 

Liberalii au părăsi sala de plen: „Ieri s-a încercat modificarea regulamentului, în sensul de a se elimina ca o lege reexaminată să fie resupusă votului. Pentru că nu era majoritate ieri, s-a amânat votul pe astăzi. Astăzi au constituit majoritatea necesară și, fără niciun fel de reținere, s-a votat acest proiect de lege. Am invocat toate prevederile regulamentare și constituționale, în sensul în care, atunci când o lege este retrimisă de președinte pentru reexaminare, ea se înaintează comisiilor de specialitate, aceste comisii fac un raport, raportul se supune votului și, după aceea, legea în ansamblul ei. Ceea ce astăzi nu dorea să facă președintele Camerei. La insistențele mele, s-a acceptat să se revoteze legea în ansamblu și, atunci, noi am luat o decizie politică. Să se vadă foarte bine cine este pentru această lege. Ca să nu mai fim acuzați că am votat unii pentru, unii împotrivă, am preferat să părăsim sala și să se vadă care este majoritatea care decide pentru această lege”, a explicat Eugen Nicolescu.

 

Observatiile presedintelui nu conteaza pentru Parlament

 

Observatiile presedintelui tarii nu par sa conteze foarte mult pentru membrii Parlamentului. Legislativul si-a acordat prin vot beneficii suplimentare, in ciuda faptului ca Iohannis a atras atentia asupra “cheltuirii irationale a banului public”.

 

In 23 Octombrie, Administratia Prezidentiala transmitea presedintilor celor doua Camere Parlamentare o cerere prin care Klaus Iohannis solicita reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.
 


 

In context, presedintele argument ca modificarea propusa nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala”. In acest sens, mai arata Palatul Cotroceni, instituirea unuie sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a alege intre un autoturism si o suma de bani pentru transportul in exercitiul functiei are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public”.

 

Argumentul senatorilor: altii au mai mult, vrem si noi

 

Cunoscuta drept „grevista foamei”, senatoarea ALDE Cristiana Anghel si-a sustinut punctul de vedere pe aceasta tema intr-un mod agresiv. Intr-o discutie cu presa, dupa aprobarea pensiilor speciale pentru parlamentari, Cristiana Anghel nu s-a retinut foarte mult in exprimare.

 

Atat timp cat am zis dreptate pana la capat si toti ceilalti si-au recuperat pensiile, este normal sa rezolvam si aceasta problema. Nu o luati ca pe un drept al unor oameni deasupra cetatenilor, dovada ca nu sunt de acord cu ciuntirea pensiilor militarilor”, a spus senatoarea, citata de Digi 24.

 

Ea a facut o comparatie cu pensiile magistratilor, care i se par mult mai mari fata de cele ale membrilor Legislativului, si a argumentat in favoarea proiectului pensiilos speciale pentru parlamentari printr-o critica la Presedintele tarii: „Toata lumea vorbeste despre pensiile parlamentarilor, nimeni nu a scos o vorba despre bugetul marit cu 40% la Administratia Prezidentiala. Bugetul presedintelui contine 1 miliard 700 de milioane de lei la dispozitia lui, poate sa-i ia doamnei prime cate rochii vrea”, a mai spus Cristiana Anghel.

 

Mai mult, potrivit senatoarei, „un consilier al presedintelui ia 100 de milioane si nu face nimic, eu iau aceleasi 40 si ceva de milioane, nu mi-am marit cu niciun leu indemnizatia”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22