Chevron a primit autorizatia de a explora gazele de sist la Costinesti si Vama Veche

Fara Autor | 09.05.2013

Pe aceeași temă

Compania americana de energie Chevron, care detine concesiuni pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a primit unda verde pentru o astfel de explorare de-a lungul coastei Marii Negre, a precizat, miercuri, Ministerul Mediului, pentru AFP.

 



"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis aviz de prospectie pentru blocurile din Costinesti si Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului.

Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adancime de 10-15 metri, pe o suprafata de 1.800 de kilometri patrati.

Avizele au fost emise la jumatatea lunii aprilie, in pofida controverselor asupra metodei de extractie. Potrivit ecologistilor, aceasta tehnica presupune injectarea in stanca, la inalta presiune, de cantitati uriase de apa si substante chimice, care pot polua apele subterane si instabiliza solurile.

Chevron a obtinut deja in luna ianuarie trei certificate pentru inceperea explorarii in regiunea Barlad.

Pentru Rovana Plumb, ministrul mediului, operatiunile de explorare a gazelor de sist "nu reprezinta nici un risc". "Inainte de operatiunea ampla trebuie sa stim daca avem astfel de depozite", a declarat recent Rovana Plumb.


Citeste si Liberalizarea preturilor la gaze: Guvernul trebuie sa aleaga intre plecarea ArcelorMittal din tara si pierderea unor venituri de circa 254 milioane de euro la bugetul statului


Coalitia de centru-stanga care conduce Romania din mai 2012 a criticat puternic concesiunile pentru explorarea gazelor de sist primite de mai multe companii, inclusiv Chevron, la inceputul anului anterior, dar ulterior premierul Victor Ponta si-a schimbat viziunea.

 

Citeste si ​Victor Ponta s-a RAZGANDIT: De la MORATORIU si MOTIUNE CENZURA la Da, SUSTIN explorarea gazelor de sist

Chevron, care a efectuat primul foraj de explorare in a doua jumatate a anului 2012, intentioneaza sa investeasca zeci de milioane de dolari, in cazul in care sunt descoperite depozite mari.

Un raport al Agentiei americane pentru Energie considera ca resursele de gaze de sist din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 miliarde de metri cubi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22