Chișinău: Discuții privind refacerea Alianței pentru Integrare Europeană

Fara Autor | 29.03.2013

Pe aceeași temă

 

Prea multe detalii despre ce s-a discutat și cum a decurs întrevederea dintre Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu, nu se cunosc. Democrații și liberal-democrații au fost rezervați în declarații. Premierul în exercițiu, Vlad Filat susține că în timpul negocierilor este important să fie păstrată liniștea .”Atât timp cât vor dura discuțiile, o să mă abțin de la comentarii. Când voi avea ceva de spus, o voi face”, a menționat premierul în exercițiu, Vlad Filat.

La rândul său, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a declarat jurnaliștilor că la ședința cu foștii colegi de alianță a fost ca după o ceartă, venind chiar și cu un exemplu - când bărbatul beat primește o tavă în cap. Totuși, spune Ghimpu, unii erau prea liniștiți, parcă nimic nu s-a întâmplat. Liberalul promite să vorbească mai târziu despre discuțiile purtate, dar și unde s-a ajuns.

Cei trei ar trebui să găsească un consens privind candidatura unui nou premier, dar și în ceea ce privește formarea unei noi majorități parlamentare.

 

Până la 1 aprilie va fi cunoscut candidatul pentru fotoliul de premier

După discuțiile purtate cu membrii partidelor din fosta Alianță, dar și cu mai mulți deputați neafiliați, președintele Nicolae Timofti a dat asigurări că până la 1 aprilie, va anunța numele viitorului prim-ministru. Totodată, şeful statului a menţionat că formarea unui guvern tehnocrat nu are șanse, în condițiile în care nu va avea susținere în Parlament.

PLDM și-a exprimat poziția tranșant, anunțând că Vlad Filat este candidatul înaintat de formațiune pentru funcția de prim-ministru. Totodată, liberalii susțin deschis că nu-l vor în nici un caz pe Vlad Filat în fruntea Guvernului. Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declara că este gata să plece din politică, dacă Filat rămâne premier.

Democrații sunt acum evazivi. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu a menționat recent după întrevederea cu președintele Nicolae Timofti că în prezent nu se pune problema desemnării premierului și miniștrilor. ”Există mai multe etape, iar la o penultimă fază vom ajunge la un profil al prim-ministrului, dar și al miniștrilor și ulterior vom găsi candidatul potrivit”, conchide Lupu.

 

45 de zile pentru a aproba componența Guvernului

Din momentul în care președintele țării anunță numele viitorului premier, Parlamentul de la Chișinău, timp de 45 de zile, trebuie să aprobe noua candidatură și componența Guvernului. Dacă acest lucru nu le va reuși deputaților din prima încercare, mai au o a doua șansă. De această data, timp de 15 zile. În cazul în care parlamentarii moldoveni nu vor ajunge la un consens, președintele R.Moldova va dizolva Parlamentul și va anunța alegeri parlamentare anticipe.

 

Între timp, a fost găsit un candidat pentru funcția de procuror general al RM

Vitalie Pârlog, fost ministru comunist al justiției, este candidatul pentru fotoliul de procuror general al R.Moldova. El a fost ales de o comisie specială, inițiată de președintele Parlamentului, Marian Lupu. Desemnarea lui Pârlog pentru funcția de șef al Procuraturii Generale a trezit nemulțumirea liberalilor, dar și liberal-democraților, care susțin că nu vor vota în Parlament pentru un procuror comunist.

Referindu-se la candidatura lui Pârlog, liderul comuniștilor, Vladimir Voronin a declarat că este un bun profesionist și PCRM ar putea să-l susțină. Pentru a fi desemnat procuror general, Vitalie Pârlog are nevoie de 51 de voturi. Comuniștii și democrații întrunesc 49 de voturi. Alte două voturi pot fi obținute de la deputații neafiliați. Vitalie Pârlog are 39 de ani. În 2006 a fost numit ministru al justiției, iar după plecarea comuniștilor de la guvernare, a muncit într-o organizație non- guvernamentală.

Sursa: RFI.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22