Pe aceeași temă
Ceea ce se anunța a fi cea mai spectaculoasă tranzacție de pe piața românească a energiei, de la privatizarea Petrom: preluarea pachetului majoritar al KMG International, fosta Rompetrol Group, de către chinezii de la CEFC China Energy Company Ltd. a eșuat lamentabil.
În luna martie a acestui an, compania energetică kazahă KazMunaiGas anunța oficial amânarea finalizării tranzacției prin care chinezii de la CEFC China Energy Company Ltd. urmau să devină acționari majoritari la KMG International NV pentru luna iunie.
“Tranzacţia privind vânzarea pachetului de control la KMG International nu a fost încă încheiată în mod definitiv din cauza unor obligaţii restante, care sunt programate să fie finalizate până la data de 30 iunie 2018”, anunța atunci grupul KazMunayGas.
O sursă apropiată negocierilor dintre cele două companii a declarat pentru Reuters că CEFC trebuia să depună o garanție de 50 de milioane de dolari pentru ca tranzacția să rămână deschisă, însă compania chineză nu s-a putut achita de a ceasta obligație înainte de expirarea termenului limită de la sfârșitul lunii iunie.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat internațional cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC exploatează câmpuri petroliere în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi o bancă în Cehia şi Slovacia, precum și un club de fotbal în Cehia.
KazMunayGaz International, fosta Rompetrol este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.
Tranzacţia chinezilor de la CEFC cu KazMunayGas este a doua afacere eşuată după încercarea de a prelua un pachet semnificativ din participaţia la grupul petrolier rus Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Anul trecut, consorţiul format de QIA şi Glencore a decis să cedeze 14,16% din acţiunile Rosneft pe care le deţinea către compania chineză CEFC China Energy pentru 9,1 miliarde dolari. Însă această tranzacţie nu s-a finalizat în condiţiile în care la începutul acestui an preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.
KMG International a continuat în primul trimestru al acestui an îmbunătățirea rezultatelor operaționale și financiare, pe fondul dezvoltării activităților de trading și retail cu produse petroliere în România și în regiunea Mării Negre, potrivit unui comunicat transmis de companie.
Cine este KMG International, care se află în litigiu cu statul si nu va mai vândută la chinezi
In încercarea de a-și curăța imaginea după eșecul tranzacției cu chinezii de la CEFC și problema încă nerezolvată a datoriei de istorice de 600 milioane de euro către statul român, KMG raportează obținerea de rezultate foarte bune în 2018:
“Pentru 2018 ne-am propus să punem accent pe extinderea activităților de trading și retail ale Grupului, dar și continuarea implementării programelor interne pentru dezvoltarea etapizată și diversificarea ulterioară a business-ului. Factorul de bază al creșterii a devenit astfel atingerea în perioada de raportare a unor noi rezultate record de performanță operațională și de productivitate maximă, care depășesc rezultatele atinse la sfârșitul lui 2017”, declară Alexey Golovin, Vicepreședinte Dezvoltare Corporativă și Strategie al KMG International.
Astfel, KMGI a înregistrat în T1 2018 un rezultat operațional (EBITDA) de circa 47 milioane USD, în creștere cu 12% față de indicatorul consemnat în perioada similară din 2017, dar și o majorare cu peste 70% a profitului net, până la un nivel de 8,5 milioane USD. În același timp, cifra brută de afaceri a ajuns la 2,76 miliarde USD, cu circa 40% peste rezultatul din T1 2017. Rezultatele au fost susținute și de creșterea cu 27% a cantităților de materii prime procesate în unitățile de producție ale Grupului – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și divizia de petrochimie.
Cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari a procesat în T1 2018 o cantitate record de 1,52 milioane tone de materii prime (+27%) și a atins un grad de utilizare a capacității de rafinare de 98,5% (+25%). Rezultatele financiare ale segmentului de rafinare au fost influențate pozitiv de condițiile de piață favorabile (marja de rafinare 44,5 USD/tonă), precum și de continuarea programelor începute în 2014 privind optimizarea proceselor de producție (creșterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) și a consumului de energie, dar și eficientizarea costurilor de operare.
În România, vânzările totale de produse petroliere s-au majorat cu circa 3% în primul trimestru până la un nivel de 576.000 tone, livrările directe ale rafinăriei Petromidia către clienții non-Grup înregistrând o creștere de peste 40%. În același timp, rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie și-au îmbunătățit vânzările de produse pe piața internă cu circa 22%, respectiv 11%. Pe fondul condițiilor meteorologice severe din luna martie, divizia de retail a Grupului în România – Rompetrol Downstream a consemnat în T1 2018 un volum total al vânzărilor de carburanți de 487.000 tone, în ușoară scădere față de nivelul din primul trimestru al anului trecut.
Din această cantitate, circa 30% a fost comercializată prin stațiile Rompetrol, indicator în creștere cu 3% față de cel atins în perioada similară a anului trecut. Compania și-a continuat în primul trimestru extinderea prezenței la nivel național, dar și a programului de rebranding al stațiilor sale (GPL, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres).
La finele lunii martie, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 818 puncte de comercializare carburanți (stații proprii, stații partener, stații mobile, baze interne de 9 si 20 metri cubi), în creștere cu 66 de unități față de martie 2017. Rompetrol Downstream a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de produse din magazinele si restaurantele aferente benzinărilor, cu circa 34% față de T1 2017.
La nivel regional, cantitățile totale de carburanți comercializate prin subsidiarele Grupului din Bulgaria, Georgia și Republica Moldova în T1 2018 s-au ridicat la peste 216.000 tone, în creștere cu 3% față de nivelul atins în perioada ianuarie – martie a anului trecut. Cu o cotă de 48%, Grupul este cel mai mare furnizor de produse petroliere în Moldova, fiind în același timp și un jucator important în sectorul de retail, unde deține prin cele 85 de stații Rompetrol o cotă de 25%.
KMG International și-a propus atingerea în următorii 4 ani a unei cote de 24% în România, 25% în Georgia, 30% în Republica Moldova și 12% în Bulgaria. Divizia de Trading a Grupului a consemnat în primul trimestru un volum total al materiilor prime și produse petroliere tranzacționate de circa 6,7 milioane tone, în creștere cu 18% față de nivelul obținut în T1 2018. Acestea au cuprins și materiile prime livrate pentru aprovizionarea unităților de producție ale Grupului, dar și transferul/vânzarea de produse petroliere către subsidiarele din regiune și parteneri externi. Exportul de produse petroliere vândute de KMGT în T1 2018 a ajuns la 1,3 milioane tone, o cantitate dublă față de nivelul înregistrat în perioada similară din 2017. În același timp, vânzările en gross și cu amănuntul prin canalele interne și externe s-au majorat în perioada ianuarie-martie cu circa 60%, până la 1,9 milioane tone. KMGT este, de asemenea, singurul operator al volumelor de țiței produse de KazMunayGas pentru export.