Chiril la Sinodul BOR: Când libertatea devine un idol, omenirea este în pericol de moarte

Dora Vulcan | 29.10.2017

Chiril al Moscovei si al Intregii Rusii, aflat la Bucuresti, a sancționat, în discursul său ținut în fața Sinodului BOR, noțiunea de libertate și responsabilitate, asociată vicios cu consumerismul societății actuale promovat de doctrina liberală.

Pe aceeași temă

 

 

Citește și Patriarhul Chiril la Curtea țarului Putin 

 

 

 La sedinta solemna a Sinodului BOR, Patriarhul Kirill a vorbit despre "marturisirea credintei ortodoxe in sistemul ateu si despre semnificatiile libertatii noastre astazi".

 

El a spus ca indepartarea de adevarul dumnezeiesc a fost in toate timpurile cauza multor nenorociri, necazuri si incercari, iar acest lucru se refera atat la viata personala a omului, cat si la viata societatilor si popoarelor.

 

"Cu poporul rus s-a facut un experiment monstruos care a demonstrat intregii lumi ca nu poti construi o societate fara Dumnezeu. Totusi, chiar si astazi multi inca nu au inteles acest exemplu si nu se gandesc la fenomenul istoric al catastrofei rusesti, precum si la proiectarea acestuia asupra contemporaneitatii", a afirmat patriarhul Moscovei, citat de ziare.com.

 

El a mai spus ca astazi crestinismul se confrunta cu "invazia agresiva a secularizarii militante in toate sferele vietii sociale", iar pacatul devine norma, pentru ca in societatea de consum se pierde notiunea de legatura intre libertate si responsabilitate.

 

"Libertatea de a alege, promovata astazi de doctrina liberala, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea si bunastarea, mai ales atunci cand alegerea lui este definita exclusiv de factori materiali. Alegerea raului devalorizeaza libertatea omului, mai ales atunci cand aceasta este folosita cu scopul de a distruge demnitatea persoanei. Atunci cand libertatea devine un idol, cand aceasta este separata de notiunea de responsabilitate, omenirea este in pericol de moarte", a spus el.

 

"Trebuie sa pastram cu sfintenie in memorie si sa studiem atent experienta istorica a Sfintei Biserici din anii grei ai incercarilor. Sa avem grija si sa invatam turma binecredincioasa in vederea confruntarii cu noile provocari ale contemporaneitatii si ale viitorului. Aceasta lucrare creatoare in via Sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibila fara comuniunea frateasca intre noi toti si fara intarirea relatiilor dintre Bisericile noastre surori si popoarele pe care acestea le pastoresc", a adaugat e. .

 

Chiril al Moscovei si al Intregii Rusii a ajuns joi la Bucuresti si a adus moastele Sfantului Serafim de Sarov, depuse la Biserica Rusa din Capitala.

 

Patriarhul rus, care si-a incheiat vizita sambata, a luat parte la manifestarile religioase dedicate Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, care au inceput marti, cand moastele Sfantului Dimitrie cel Nou si ale Sfantului Ierarh Nectarie au fost depuse la noul baldachin de pe Colina Patriarhiei.

 

Sambata dimineata, patriarhul Kiril a luat parte, alaturi de ierarhi romani si straini, la slujba Te Deum care a marcat zece ani de la intronizarea Patriarhului Daniel, apoi la sedinta solemna a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, dedicata Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor si pictorilor bisericesti si Anului comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului in Patriarhia Romana.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22