Chirițoiu: Comisia Europeană ar putea aproba până la finele lunii octombrie capitalizarea CEC Bank

Laurentiu Gheorghe | 13.10.2019

Capitalizarea CEC Bank cu un miliard de lei ar putea fi avizată de actuala Comisie Europeană, până la sfârșitul lunii octombrie, a declarat Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței.

Pe aceeași temă

Guvernul PSD/ALDE a bugetat o creștere a capitalului CEC Bank cu 940 de milioane de lei în acest an - o majorare de două treimi a capitalului. Pentru că CEC este în proprietatea statului, este nevoie de aprobarea directă a Comisiei Europene pentru creșterea capitalului, astfel încât să fie respectate regulile privind ajutorul de stat. Chirițoiu amintește că este a treia încercare în 10 ani de creștere a capitalului CEC Bank – cele din 2009 și 2016 au eșuat - și că ideea a fost susținută de mare parte din spectrul politic.

„Noi ne uităm la impactul în piaţă rezultat de pe urma fuziunilor. Aici avem legea care spune că noi decidem dacă o fuziune este permisă sau nu şi o putem bloca dacă noi considerăm că impactul în piaţă este negativ, dacă entitatea rezultată de pe urma fuziunii în piaţă ar fi prea mare şi ar distorsiona concurenţa. Nu avem posibilitatea să blocăm creşterile organice. Dacă o companie creşte pas cu pas, e meritul ei. În momentul în care îţi dă acţionarul tău capital şi tu creşti, acesta nu este genul de operaţiune care ar fi sub atenţia noastră din punct de vedere al regulilor de concurenţă. Unde e diferenţa? Când acţionarul tău este statul. Acolo sunt regulile de ajutor de stat care trebuie să se asigure că statul nu distorsionează concurenţa prin banii pe care îi oferă companiei. Dar la regulile de ajutor de stat poliţistul nu suntem noi, e Comisia Europeană. Pe ajutor de stat noi suntem un consilier al Guvenului, îl ajutăm să respecte regulile Uniunii. Capitalizarea CEC Bank nu o decidem noi, o decide Comisia. Decizia ne aşteptăm să fie luată spre sfârşitul lunii, până la predarea mandatului actualei Comisii”, a declarat Chiriţoiu la „Şcoala de vară - sistemul bancar şi bazele unui mediu competiţional sănătos", ediţia 2019, potrivit Agerpres.

Referitor la achiziția controversată a Băncii Românești de către banca cu capital de stat, Eximbank, președintele Consiliului Concurenței a spus că tranzacția este în analiză avansată, inclusiv la de către Banca Națională. „Însă rămâne de văzut dacă statul mai păstrează contractul semn cu grecii, după schimbarea de Guvern”, a mai spus Chirițoiu.

„Tranzacția Eximbank este în analiză avansată. Și noi, și BNR am cerut completări, analize suplimentare. Între timp, vedem dacă statul își păstrează intenția. Din partea opoziției actuale au ieșit public să conteste oportunitatea acestei măsuri”, spune Chirițoiu. Consiliul a cerut detalii despre sursele de finanțare, pe partea de ajutor de stat, în timp ce Banca Națională a cerut clarificări Exibank privind planul de afaceri, precizează Chirițoiu. NBG a mai încercat să vândă Banca Românească către OTP Bank, însă tranzacția nu a fost acceptată de către BNR, o premieră în perioada de după criză. Oferta Eximbank a fost surprinzătoare, în condițiile în care banca de stat se ocupă, în principal, cu finanțarea companiilor exportatoare și nu are operațiuni cu persoanele fizice, iar Banca Românească este una aproape exclusiv de retail. Tranzacția a fost criticată în special de PNL, care a acuzat creșterea influenței statului în sistemul bancar, care ar ajunge la o cotă de piață de peste 10%. Guvernul a modificat, în septembrie, statul Eximbank, care ar urma să devină bancă universală.

Comisia Europeană ar putea lua decizia privind capitalizarea CEC Bank spre finalul lunii octombrie, până la predarea mandatului actualei Comisii, a declarat, sâmbătă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22