Chiuariu: Există tentaţia de a face circ, dacă lăsăm presa şi ONG-urile la comisia de revizuire a Constituţiei

Fara Autor | 28.03.2013

Pe aceeași temă

Şeful Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, le răspunde ONG-urilor care au cerut acces la lucrările comisiei de revizuire a Constituţiei. El spune la RFI că "există o anumită tentaţie de a face circ, în loc să facem ce trebuie să facem şi anume o nouă Constituţie". Liberalul precizează că până acum au avut loc discuţii "mai degrabă tehnice" în comisie.

Douasprezece ONG-uri i-au adresat o scrisoare deschisa presedintelui Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu in care cer transparenta in activitatea comisiei, precum si o metodologie si un calendar de actiune.

 

 

Mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Active Watch, APADOR-CH, au trimis Parlamentului o scrisoare deschisă, în care cer acces la şedinţele comisiei de modificare a Constituţiei.

"(...)Va solicitam, domnule presedinte, elaborarea unui calendar de consultari si a unei metodologii de consultare care sa ia in calcul o participare cat mai largita a cetatenilor la acest proces. Realizarea revizuirii Constitutiei printr-un proces transparent si in baza unei consultari publice extinse faciliteaza perceperea corecta a valorii Legii Fundamentale si asigura acesteia durabilitate.

Totodata, consultarea cetatenilor cu privire la recomandarile de modificare a Constitutiei are rolul de a oferi acestora cunostintele necesare privind felul in care functionarea si relatiile dintre institutiile fundamentale au impact asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor, creandu-se astfel premisele unei mai bune intelegeri si implicari a publicului in bunul mers al statului"
, se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu si semnata de 12 ONG-uri.


Scrisoare deschisa ONG-uri revizuire Constitutie


In opinia semnatarilor, "participarea cat mai larga a cetatenilor nu trebuie sa vizeze doar etapa referendumului in procesul de revizuire a Constitutiei, ci sa constituie punctul de central atat al activitatii Formului Constitutional, cat si al intregului demers de revizuire".

De asemenea, acestia considera ca este necesar ca "etapele in care care se vor desfasura consultarile (teritoriala, tematica si academica) sa plece de la consultarea publica a cetatenilor si sa includa opiniile acestora", iar "procesul de consultare a cetatenilor trebuie continuat si ulterior concretizarii activitatii Forumului Constitutional".

Cele 12 ONG-uri care semneaza scrisoarea deschisa mai sustin ca este nevoie de o perioada "substantiala de timp", astfel incat cetatenii sa poata fi consultati.

"Suntem convinsi ca termenul de 5 mai 2013 vehiculat de presa pentru finalizarea activitatii Forumului este prea scurt pentru a permite o consultare larga.

Recentele procese de revizuire constitutionala din state din Europa ofera exemple de buna practica, iar aceste exemple pot fi folosite si in cazul Romaniei. In Irlanda, de exemplu, o Conventie Constitutionala, formata inclusiv din cetateni obisnuiti, isi desfasoara activitatea pe o perioada de un an de zile, incepand cu 2012. Aceasta comisie este responsabila cu organizarea consultarilor si delibereaza pe temele de revizuire a Constitutiei.

In Islanda, procesul incheiat in 2012 a durat mai multi ani. Acesta a plecat de la constituirea unei adunari nationale responsabila cu formularea propunerilor de schimbare a Constitutiei si formata in totalitate din cetateni obisnuiti"
, se mai arata in scrisoarea deschisa adresata lui Crin Antonescu in care i se cere acestuia sa asigure transparenta procesului de revizuire a Constitutiei si elaborarea unui calendar al consultarilor si a unei metodologii de consultare.

 

Tentaţia de a face "circ"

Tudor Chiuariu respinge acuzaţia de lipsă de transparenţă: "Deocamdată, un calendar până pe 15 mai există, în sensul că am hotărât ca această comisie să nu bruieze, să nu facă lucrări în paralel cu Forumul Constituţional. Am învestit Forumul Constituţional cu această misiune, de a consulta societatea civilă şi nu mai putem, până nu suntem înapoi sesizaţi cu un raport al acestor dezbateri, care să vină de la Forumul Constituţional înapoi la comisie, noi de principiu nu vom mai avea lucrări. Deci un calendar până pe 15 mai există în sensul ăsta şi a existat şi până acum. Tot timpul s-a comunicat ce vrem să facem, într-un mod transparent".

Şeful Comisiei juridice a Senatului precizează că "şedinţele comisiei, dacă vă uitaţi în regulamentul ei, pot fi publice. Au fost trei şedinţe până acum şi cu chestiuni mai degrabă tehnice, comisia de-abia s-a organizat, n-a început nici o dezbatere pe fondul revizuirii Constituţiei".

Întrebat dacă va fi permis accesul presei, când se va ajunge la discuţii pe fond, Tudor Chiuariu a răspuns: "Eu aşa cred. Nu ca şi cum n-ar exista posibilitatea asta. Totuşi, să nu exagerăm! Ştiţi, e un echilibru just între nevoia publicului de informare, pe care noi o înţelegem şi o respectăm şi necesitatea ca lucrările acestei comisii să fie eficiente".

Dacă ar participa la discuţii presa şi societatea civilă, comisia de modificare a Constituţiei ar fi împiedicată să-şi desfăşoare activitatea?

Tudor Chiuariu spune că "există o anumită tentaţie de a face circ, în loc să facem ce trebuie să facem şi anume o nouă Constituţie".

sursa: b1.tv

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22