Pe aceeași temă
Potrivit ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, luni, la nivel naţional, 17.677 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate (dintr-un total de 17.915) au funcţionat cu prezenţă fizică, incluzând şi unităţile conexe.
"Aşadar, peste 99% din numărul total de elevi şi preşcolari pot fi prezenţi fizic la cursuri. Un număr de 238 de unităţi de învăţământ continuă cursurile în sistem online - cele mai multe în judeţele Bihor (52), Arad (36) şi Hunedoara (20)", a transmis el.
Totodată, în 13.728 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate, procentul de vaccinare în rândul personalului angajat este de cel puţin 60%, în 2.697 dintre acestea procentul de vaccinare fiind de 100%.
În total, s-au vaccinat 437.800 de elevi (130.000 de elevi în categoria de vârstă 12-15 ani, respectiv 307.800 de elevi cu vârsta peste 16 ani), număr echivalent cu peste 35% din numărul total al elevilor eligibili pentru vaccinare.
Cîmpeanu a menţionat că, în ceea ce priveşte modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, conducerea a 16.956 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri arondate a decis ca acestea să fie administrate la domiciliu. În 216 unităţi de învăţământ testele se vor administra la şcoală, iar în cazul a 467 de unităţi de învăţământ vor fi administrate fie la domiciliu, fie la şcoală, diferenţiat, pe niveluri de studiu.
Nu sunt incluse în aceste statistici unităţile conexe, elevii şi preşcolarii acestora provenind din unităţi de învăţământ.
Conform sursei citate, vineri, 3 decembrie, 1.831 de elevi/preşcolari (circa 0,6/1.000) şi 499 de angajaţi erau infectaţi cu Covid-19 (circa 1,8/1.000).
„În cursul zilei de luni, 6 decembrie, până la ora 19:00, în urma utilizării testelor rapide antigen noninvazive efectuate din proba de salivă, au fost raportate 86 de cazuri detectate pozitiv", a precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației contestă afirmațiile conform cărora testele de salivă Covid ar reprezenta un act medical. El spune că aceste teste folosite în școli reprezintă „o presortare” și nu sunt un act medical, comparându-le cu testele de sarcină sau tăiatul unghiilor. El precizează că un test pozitiv de salivă poate fi infirmat sau confirmat de un test RT-PCR.
„Este o presortare care îți atrage atenția asupra acelor situația în care există suspiciuni de îmbolnăvire. Tocmai de aceea nu sunt un act medical, nu știu de ce nu s-a înțeles. Testul de sarcină, iertați-mi comparația, nu este un act medical. Testul de sarcină nu este verificat din punct de vedere al condițiilor sterile, nici al altor condiții. Nici tăiatul unghiilor, dacă îmi permiteți să duc în derizoriu puțin, nu este un act medical. Nu te verifică nimeni. La fel este și testul de salivă. Important este ca acest test pe bază de salivă să fie la dispoziția elevilor și personalului din învățământ pentru a avea un mediu mai sigur în școli, pentru a le putea ține deschise”, a declarat luni Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.