Cîmpeanu: Elevii vor merge la școală în toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie

Laurentiu Gheorghe | 18.11.2021

Ministrul Educației a anunțat joi seară că de luni, toți elevii din localitățile cu rata de infectare de sub 3 la mie vor merge la școală, indiferent de rata de vaccinare a personalului didactic.

Pe aceeași temă

„Este în curs de pregătire o hotăre CNSU prin care MEN şi MS sunt abilitate să modifice ordinul comun, astfel încât să fie permisă prezenţa fizică în şcoli şi grădiniţe în localităţile unde rata de incidenţă este sub 3 la mie, fără a depinde de rata de vaccinare a personalului din învăţământ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, 1.724 de localităţi din România au rata de infectare sub 3 la mie, și sunt 18 județe în care rata de infectare este de sub 3 la mie.

Începând de luni, vor putea merge la școală fizic toți elevii din localităţile în care rata de infectare este sub trei la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului, a anunțat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu. El a mai anunțat că testele de salivă le vor putea fi administrate copiilor atât la școală, cât și acasă, de către părinți, decizia fiind luată de fiecare școală, la nivel de Consiliu de Administrație.

De asmenea, ministul Educației a făcut precizări legate de testele rapide pentru depistarea Covid-19.

„Dacă testul de salivă este pozitiv și se face test PCR și este negativ, elevul va aduce testul negativ și poate continua. Dacă este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile. Școlile vor decide dacă testele vor putea fi administrate acasă, de către părinți, sau în școală. Acolo unde există dorința ca acestea să fie efectuate la școală este nevoie și de acordul părinților, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătății”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Testele rapide vor fi distribuite în scoli începând de săptămâna viitoare, elevii având la dispoziție două teste săptămânal.

****

Ministrul Educației a cerut clarificări de la Ministerul Sănătății, pe care oficialii din educație l-au întrebat dacă este nevoie de acordul părinților pentru aceste teste și dacă ele pot fi făcute și acasă.

Ministerul Sănătății a anunțat, ca răspuns la solicitările Ministerului Educației, că legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste "revine sistemului educațional".

La rândul său, ministrul Sănătății Cseke Attila a afirmat miercuri seară, la Digi24, că, deși toată lumea a cerut aceste teste în școli, „o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor” s-au retras imediat și nu au dorit să își asume răspunderea pentru ele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22