Cinci membri CSM cer ca detaşarea judecătorilor în aparatul tehnic să nu depăşească 6 ani

Dora Vulcan | 03.10.2017

Cinci judecatoare din CSM i-au trimis o scrisoare presedintelui CSM Mariana Ghena in care ii cer acesteia să ia în discuţie incetarea detasarii tuturor judecatorilor din aparatul tehnic al Consiliului cu mandate mai mari de sase ani, informeaza site-ul Lumea Justitiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Potrivit celor cinci, s-a recurs la un artificiu juridic prin care s-a prelungit perioada de detasare peste durata maxima prevazuta de lege, astfel incat unii procurori si judecatori sunt detasati in CSM de peste zece ani.

 

Pe de alta parte, alti membri CSM califica masura propusa de colegii lor drept o pedeapsa dupa motivarea avizului negativ dat pe legile justitiei, publicat tot azi.

 

Judecatoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM i-au transmis marti, 3 octombrie 2017, o cerere presedintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Mariana Ghena, in care ii solicita sa convoace de urgenta Sectia pentru judecatori pentru data de 4 octombrie 2017 in vederea dezbaterii si luarii unei hotarari asupra incetarii detasarii tuturor judecatorilor care activeaza in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al caror mandate au depasit durata maxima de 6 ani, 3 ani + 3 ani, prevazuta de art. 58 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, scrie site-ul Lumea Justitiei care publică si o lista cu 27 de magistrati detasati in cadrul CSM din aparatul de lucru al Consiliului.

 

HotNews.ro scrie, citând alte surse, că demersul celor cinci judecatoare ar fi “o pedeapsa” si “o razbunare” din cauza motivarii avizului negativ in cazul legilor justitiei dat publicitatii tot astazi.

 

 

Ce uită contestatarele detăşării mai mare de şase ani

 

Problema detasarii magistratilor n-a fost tratata unitar in cadrul CSM, remarcă Hotnews.ro într-o analiză a precendentelor înregistrate în acest sens. La inceputul anului, procurorul general, Augustin Lazar, a pus in discutie incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a procurorilor Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima, care ocupau atunci functia de secretari de stat, iar sectia de procurori din CSM a decis incetarea detasarii.

 

Pe de alta parte, sectia de judecatori din cadrul CSM, din care fac parte si cele cinci judecatoare care azi cer incetarea detasarilor mai mari de sase ani, au votat fara probleme in aprilie 2017 o noua detasare a judecatorului Florin Tacu in Ministerul Afacerilor Externe, acesta fiind in prezent ambasadorul Romaniei in Singapore. Judecatorul Tacu este detasat in diferite institutii (MJ, MAE, cancelaria premierului Ciolos) de aproape 14 ani, insa nimeni din cei care ridica acum problema incetarii detasarilor mai mari de sase ani n-a avut atunci nimic de spus.

 

Nici la Ministerul Justitiei problema detasarilor nu a fost tratata unitar. Ministrul Tudorel Toader a anuntat in vara ca “secția pentru judecători a aprobat încetarea detașării tuturor judecătorilor din cadrul Ministerului Justiției, începând cu data de 15 iulie 2017". Totusi, Tudorel Toader a pastrat-o in functia de secretar de stat pe judecatorul Mariana Mot, detasata de la Curtea de Apel Craiova.

 

In fine, Curtea Constitutionala a transat aceasta problema printr-o decizie pronuntata in luna septembrie. CCR a stabilit atunci ca articolul din Statutul judecătorilor și procurorilor referitor la detașarea magistraților incalca legea fundamentala. CCR a dat, astfel, câștig de cauză, ex-secretarului de stat Oana Schmidt Hăineală, care a atacat prevederea din Statut în cadrul procesului  deschis după încetarea detașării sale la Ministerul Justiției. (sursa: Digi24)

 

Curtea a reţinut că textul de lege criticat - care reglementează condiţiile detaşării judecătorilor şi procurorilor - nu precizează şi condiţiile încetării detaşării acestora. „Ţinând de cariera judecătorului sau procurorului, atât condiţiile detaşării, cât şi condiţiile încetării acesteia trebuie prevăzute expres în Statutul judecătorului sau procurorului. Lipsa unui text expres în cuprinsul art. 58 din Legea nr. 303/2004 care să prevadă condiţiile încetării detaşării judecătorului sau procurorului conduce la încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.(5) din Constituţie, deoarece Statutul judecătorilor şi procurorilor trebuie reglementat prin lege”, precizează CCR într-un comunicat de presă dat publicitatii pe 21 septembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22