Cine a comandat spionarea sefei DNA: un personaj bogat, capabil sa autorizeze operatiunea

Dora Vulcan | 27.04.2016

Persoana care a comandat spionarea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, este o persoană cu influenţă în România, la cel mai înalt nivel.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Mai mult, aceasta ar fi putut autoriza activităţi de spionaj pe teritoriul României. Asta rezultă din declaraţiile date de cei doi israelieni arestaţi preventiv pentru că ar fi încercat să compromită imaginea şefei DNA, potrivit Adevarul.

 

 

Cu toate acestea, Ron Weiner şi David Glecowicz nu au putut dezvălui identitatea clientului lor, însă au mai precizat că acesta este foarte bogat, arată Digi24.  

 

 

Cei doi israelieni le-au mai spus magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti că, odată adunate, informaţiile erau stocate pe stick-uri de memorie şi erau predate unui agent de legătură la Aeroportul Otopeni. Ulterior, acestea nu părăseau ţara, ci erau livrate destinatarului final.  

 

 

În privinţa rudelor Laurei Codruţa Kovesi, Weiner şi Geclowicz au precizat că acestea erau spionate pentru a fi surprinse în timp ce săvârşeau fapte de corupţie. Mai mult, în cazul în care erau prinşi în timp ce comiteau infracţiuni, aceste informaţii ar fi fost făcute publice.

 

 

 

Pe 12 aprilie, firma Black Cube, la care erau angajaţi cei doi israelieni, anunţa că aceştia aveau permisiune de la „cel mai înalt nivel posibil” pentru acţiunile lor. „Nu există niciun dubiu că Black Cube a acţionat în România în concordanţă cu legea şi că a avut permisiunea celor mai înalte foruri posibile. Vom lua toate măsurile necesare pentru a-i aduce acasă pe Ron şi David”, se arată în declaraţia oficială făcută de companie.

 

 

 

Aceste afirmaţii au fost însă respinse de oficialii români, dar şi de experţi în securitate. Ei afirmă că nimeni din România, indiferent de nivel, nu ar avea cum să autorizeze o astfel de acţiune a unei entităţi private din ţară sau străinătate, pentru că legea interzice acest lucu.  Experţii afirmă că explicaţiile Black Cube nu numai că sunt neverosimile, dar sunt şi jignitoare la adresa autorităţilor române, iar acest gest nu trebuie să rămână nesancţionat. „Fără îndoială, Black Cube a acţionat în România în conformitate cu legile locale şi având autorizaţia şi permisiunea de la cel mai înalt nivel posibil. Black Cube va face tot posibilul să se pună capăt acestei chestiuni astfel încât Ron şi David să se întoarcă acasă cât mai repede posibil“, au afirmat, marţi, reprezentanţii firmei.  

 

 

Israelienii Ron Weiner şi David Geclowicz, acuzaţi de spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei procurorului-şef al DNA, sunt din 3 aprilie în arest preventiv.  Potrivit DIICOT, Weiner este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.  

 

 

Pe Geclowicz, procurorii îl suspectează de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice  şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.  

 

Anchetatorii precizează că, în cadrul grupării, cei doi suspecţi ar fi avut roluri şi sarcini precis trasate de către cei doi lideri. Mai exact, Weiner ar fi fost responsabil de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de e-mail.  

 

 

Pe de altă parte, Geclowicz s-ar fi ocupat de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul persoanei publice vizate şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de e-mail, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.   „În continuarea demersului infracţional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credenţialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat şi fără drept, (fără autorizarea/consimţământul deţinătorilor şi utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (id-uri şi parolele de autentificare) căsuţele de e-mail (spaţiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienţilor), sisteme informatice aparţinând unui număr de trei  persoane vătămate”, se mai arată în documentul citat.  

 

 

Ulterior, după ce suspectul a accesat respectivele conturi şi ar fi preluat controlul asupra acestora, ar fi copiat informaţiile şi corespondenţa privată pe care ar fi transferat-o în propriul sistem informatic, „producându-se în acest fel modificări inerente în conţinutul conturilor atacate”.  
 

 

Weiner Ron si Geclowicz David se afla in arest preventiv din data de 3 aprilie in dosarul de hartuire a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Decizia de prelungire a mandatului de arestare cu 30 de zile nu este, insa, una definitiva, potrivit Hotnews

 

DIICOT il acuza pe Weiner Ron de savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integritatii datelor informatice, in forma continuata, operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

 

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integritatii datelor informatice si complicitate la operatiuni ilegale cu dispozitive si programe informatice.

 

„In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca, pe parcursul lunii martie 2016, doua persoane care ocupau pozitii de conducere in cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atat in Tel Aviv/Israel, cat si in Londra/UK, impreuna cu mai multi angajati ai firmei, printre care si cei doi inculpati, Weiner Ron si Geclowicz David, au initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comiterii mai multor infractiuni, respectiv infractiuni de hartuire si infractiuni informatice, constand in fapt in efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenintator si hartuitor, producatoare de temeri, precum si atacuri de tip phishing, in vederea sustragerii credentialelor de acces si ulterior compromiterii de conturi de posta electronica, activitati urmate de violarea secretului corespondentei, copierea si transferul fara drept a continutului acestora”, potrivit DIICOT.

 

In cadrul gruparii astfel constituite, Weiner Ron si Geclowicz David aveau roluri si sarcini precis trasate. Astfel, Weiner Ron raspundea de partea tehnico-informatica a activitatii, detinand cunostintele informatice necesare, ocupandu-se de atacurile de phishing si de compromiterea efectiva a conturilor de email, in timp ce, in prealabil, Geclowicz David era cel care raspundea de contactarea telefonica a persoanelor din familia si anturajul Laurei Kovesi si de obtinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care in continuare formau tinta atacurilor informatice.

 

DIICOT mai arata ca, in continuarea demersului, Weiner Ron, introducand fara drept credentialele titularilor legitimi, a accesat in mod repetat si fara drept (fara autorizarea/ consimtamantul detinatorilor si utilizatorilor legitimi), respectiv prin incalcarea masurilor de securitate (ID-uri si parolele de autentificare) casutele de email (spatiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clientilor) a trei persoane.

 

„Dupa ce in prealabil autorul a accesat respectivele conturi online si a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunostinta de informatiile si corespondenta privata stocate in cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat si le-a transferat in mod neautorizat in propriul sistem informatic, producandu-se in acest fel modificari inerente in continutul conturilor atacate”, mai spun procurorii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22