Pe aceeași temă
Cine e mostenitorul UTC
Pe data de 17 august la sediul Grupului pentru Dialog Social si al revistei 22 s-au infiintat trei reprezentanti ai Fundatiei Nationale pentru Tineret (FNT). Acestia au adus la cunostinta locatarilor ca, potrivit Legii 350/2006 si anexei acesteia, imobilul din Calea Victoriei 120 intra incepand cu 29 septembrie in patrimoniul FNT, reprezentata de Nicolae Mavrodin. La a doua vizita, pe 24 august, reprezentantii fundatiei au fost insotiti de executorii judecatoresti. La acea data, Ordonanta Guvernului nr. 39/2006 fusese deja publicata in Monitorul Oficial, termenul de aplicare a Legii 350/2006 fiind legal amanat pana la inceputul anului viitor. Mirati de graba cu care FNT vrea sa intre in posesia cladirii din Calea Victoriei 120 si sa dea afara Grupul pentru Dialog Social, revista 22, libraria Humanitas si clubul Green Hours, am intreprins o mica ancheta pentru a afla cine este si cu ce se ocupa Fundatia Nationala pentru Tineret.
Internet: informatii sporadice
Primul pas al anchetei a fost documentarea pe Internet. In afara de Legea 350/2006 si Legea 146/2002, motoarele de cautare au selectat o serie de scrisori deschise unde, printre organizatiile semnatare, figureaza si Fundatia Nationala pentru Tineret. Astfel, in aprilie 2004, FNT, reprezentata prin Nicolae Mavrodin, isi inscria numele pe comunicatul "Romania in NATO". In mai acelasi an FNT Bucuresti era semnatara a scrisorii de protest catre guvern si CNA intitulata "TVR International - televiziunea tuturor romanilor". In iulie 2004 FNT aparea pe lista de sustinatori ai apelului "Salvati Delta Dunarii" initiat de Ziua, iar in martie 2006 fundatia sustinea o scrisoare adresata presedintelui privind legea regimului juridic al adoptiei. In plus, numele Fundatiei Nationale pentru Tineret apare pe lista membrilor EDUGATE - Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si Talentati.
In afara acestor informatii secundare, Google nu ne-a putut furniza date despre activitatea propriu-zisa a FNT.
In ziare: scandal la Constanta
Cercetarea arhivelor ziarelor s-a dovedit mult mai fructuoasa. Primele referiri din presa la Fundatia Nationala pentru Tineret apar in 2001, cand in parlament se discuta legea privind reglementarea situatiei juridice si administrative a patrimoniului fostei UTC. Intr-un articol din noiembrie 2001 din Curentul, FNT e mentionata ca structura de reprezentare a fundatiilor judetene pentru tineret care urmeaza a fi constituita.
In august 2002, dupa intrarea in aplicare a Legii 146/2002 privind regimul juridic al fundatiilor pentru tineret, aflam tot din Curentul ca Revolutionarii vor patrimoniul UTC din Constanta: patru reprezentanti ai unei Fundatii Nationale pentru Tineret din Constanta vor sa intre cu forta in sediul Fundatiei Judetene pentru Tineret, in dinti cu Legea 146 care le confera dreptul de proprietate asupra patrimoniului fostei UTC. Aflam din articol ca fundatia respectiva si-a schimbat numele din Asociatia Tinerilor Revolutionari din Decembrie 1989 si ca printre membrii sai se numara Nicolae Mavrodin.
In 2006, dupa aparitia Legii tinerilor 350/2006, scandalul cu fundatia din Constanta e din nou evocat in Tricolorul si Romania Mare. Infractorul Raj Tunaru vrea sa puna mana pe patrimoniul UTC, cu sprijinul lui Karol Borbely, presedintele ANT, titreaza Tricolorul. Din articol aflam ca la nivel guvernamental se face o confuzie intre Fundatia Nationala pentru Tineret, reglementata prin lege, si un ong de nivel local, cu aceeasi denumire. In 2002, cand legea fundatiilor pentru tineret se dezbatea in parlament, Raj Tunaru, la vremea aceea deputat, si "acolitii" sai ai transformat o asociatie de revolutionari intr-o fundatie de tineret pe care au denumit-o Fundatia Nationala pentru Tineret, cu scopul de a pune mana pe patrimoniul UTC. "Nicolae Mavrodin, unul dintre acolitii sai, a avut chiar nerusinarea sa ceara BCR-ului, banca la care sunt conservate fondurile fostului UTC, sa-i predea lui toate fondurile existente in aceste conturi."
Scenariul e confirmat si de Cotidianul (Urmasii UTC vor sa vanda iluzii, 18 iulie 2006) de unde aflam si ca FNT "propune o afacere gen Caritas cu megawati".
Doua fundatii, acelasi scop
Prin urmare, exista doua Fundatii Nationale pentru Tineret, ambele revendicand patrimoniul UTC si, potrivit legii, si imobilul din Calea Victoriei 120.
Revista 22 a mai incercat sa afle informatii despre FNT din Bucuresti in urma cu cateva saptamani de la reprezentantul sau, Iulian Dascalu: "Mare lucru nu am putut afla de la domnia sa in legatura cu FNT si activitatea acesteia din 2002 pana astazi. Se pare ca FNT reuneste fundatii de tineret din intreaga tara, cateva sute de ong-uri de tineret si ar reprezenta peste 20.000 de tineri" (22 nr. 858, 18 - 24 august 2006). Contactat telefonic, Iulian Dascalu s-a declarat mirat ca dupa 16 ani revista 22 isi arata interesul pentru tineri de doua ori la interval atat de scurt. Despre fundatie insa nu ne-a dat mai multe informatii, spunand ca nu doreste sa se repete. In ce priveste imobilul din Calea Victoriei 120, Dascalu a declarat ca FNT are in plan "sa puna legea in aplicare" si "sa desfasoare activitati corespunzatoare obiectivului asumat".
Ce face si ce nu face FNT
Fundatia din Constanta insa, care s-a prezentat la sediul GDS cu un dosar de legi si documente, s-a dovedit ceva mai transparenta. O analiza atenta a documentelor predate GDS a aratat ca statutul organizatiei a fost modificat in 2002 pentru a include prevederile Legii 146/ 2002. "A include" este un termen slab, deoarece actul aditional la statutul FNT, aprobat printr-o hotarare a Judecatoriei Constanta din mai 2002, copiaza la indigo legea, cu cateva exceptii notabile.
La articolul 1 din Regulamentul de organizare si functionare al FNT se spune ca fundatia are ca scop "finantarea de programe specifice la nivel national pentru instruirea, educarea si formarea tineretului". Doua cuvinte au fost eliminate cu grija din textul legislativ copiat: "elaborarea si organizarea" de programe. Prin urmare, FNT Constanta, potrivit statutului, nu trebuie sa faca propriu-zis programe, ci doar sa le finanteze.
O alta "omisiune" priveste atributiile consiliului de conducere al FNT. Potrivit legii, acesta trebuie, printre altele, sa propuna planul strategic de programe si activitati, deci sa se ocupe de actiunile concrete ale fundatiei. Aceasta atributie nu a fost copiata in regulamentul FNT.
Alte diferente: Legea 146/2002 prevede ca membrii consiliului de conducere al fundatiei sunt propusi de asociatiile membre, aliniat care a disparut in regulament; in lege, comisia de cenzori a FNT e compusa din "membrii alesi de adunarea generala" iar in regulament comisia e alcatuita din... "3 persoane"; legea spune ca Secretariatul General al Guvernului e responsabil pentru preluarea de catre fundatie a bunurilor care au apartinut fostei UTC, dar in regulament aceasta prevedere a disparut, deci FNT pune mana singura pe imobile.
Persoanele care au redactat statutul si regulamentul FNT nu si-au batut nici macar capul sa elimine pasajele care ar lasa sa se ghiceasca faptul ca au copiat masiv din lege, formula "prezenta lege" aparand de mai multe ori. In plus, greselile de ortografie si de sens abunda in actul oficial al FNT. Cateva exemple: "indeplineste atributii ce reiese din lege", "comisia de cenzori, are", "raportul annual", "donatii legale si sponsorizari" (in loc de "donatii, legate si sponsorizari"), "activitatea fundatiei sa dovedit ilicita" etc.
Activitatea FNT Constanta
Despre presedintele FNT din Constanta, Nicolae Mavrodin, aflam din presa ca in 1989 era presedintele Ligii elevilor constanteni si vicepresedintele Ligii nationale a elevilor, si apoi a devenit dublu campion national de kick-boxing. Contactat telefonic, Mavrodin s-a declarat incurcat de situatia in care e nevoit sa puna revista 22 si GDS si ne-a invitat la discutii. Potrivit presedintelui FNT, fundatia a fost infiintata in 1994 sub numele de Asociatia Tinerilor Revolutionari, iar in 2002 si-a schimbat denumirea. Din ce motiv? "Pentru ca asa a hotarat adunarea generala". Mavrodin spune ca FNT a avut din 2002 pana acum o activitate bogata si despre care se stie si s-a vorbit. "Ma mir ca dumneavoastra n-ati auzit!": Fundatia s-a ocupat de pregatirea copiilor "superdotati" care au obtinut premii la festivaluri nationale si internationale, a antrenat sportivi cu rezultate deosebite si a luptat si pentru apararea drepturilor unor tineri. Toate actiunile s-au desfasurat la centrele de pregatire ale FNT din Constanta si Brasov. Si la Bucuresti a functionat o vreme un centru, care a fost inchis din cauza chiriei prea mari.
Potrivit presedintelui Mavrodin, in sediul din Calea Victoriei 120, FNT urmeaza sa faca, in parteneriat cu asa-numitul Eurotineret, "un centru de excelenta unde cei mai buni copii sa se pregateasca" si redactia unui "ziar al tineretului european", distribuit in 15 tari, redactat in romana, engleza, franceza, italiana si spaniola. Un alt proiect al FNT in parteneriat cu Eurotineret este un festival international al tinerilor care va deveni cel mai mare din Europa.
Am incercat sa aflam cate ceva si despre Eurotineret, partenerul european al FNT. Pe Internet, termenul aparea ca (1) "forma de colaborare transfrontaliera în cadrul Euroregiunii în domeniul educatiei, recreerii si sportului", (2) "club pentru tineri unde se fac seminarii de discutii" si (3) Asociatia Europeana de Tineret Eurotineret. Potrivit lui Nicolae Mavrodin, Eurotineret este una dintre cele mai mari structuri ale tineretului european, recunoscuta de Parlamentul European si de Consiliul Europei. Eurotineret are sediul in Italia si se cheama, de fapt, EuroGiovani. Organizatia are si ea niste parteneri, Eurotinerii (EuroGiovani), cetateni europeni care cred in idealurile democratice. Singurul proiect al EuroGiovani prezentat pe site este Jonio Educational Film Festival.
Care fundatie?
Nedumeriti de existenta a doua FNT, am apelat la reprezentantii ambelor fundatii pentru clarificari. Pe de o parte, Iulian Dascalu a declarat ca FNT din Constanta nu are competenta si vocatia legala sa ceara partimoniul fostei UTC. Cand a aflat ca reprezentantii acesteia au venit la GDS cu notificari si executori judecatoresti, ne-a recomandat sa le cerem actele pe baza carora functioneaza. "Nu sunt ei cei care sunt indrituiti prin lege. Nu sunt reprezentantii Fundatiilor judetene pentru tineret. Sunt niste smecheri!"
De cealalta parte, Nicolae Mavrodin ne-a asigurat ca organizatia pe care el o conduce este singura Fundatie Nationala pentru Tineret din Romania, ca cealalta fundatie despre care vorbeste Iulian Dascalu nu exista, si ca detine 9 sentinte judecatoresti care confirma ca FNT Constanta este succesoarea fostului CC al UTC.