Cine este Theodor Stolojan

Ileana Racheru | 10.12.2008

Pe aceeași temă

Noul premier al Romaniei, Theodor Stolojan este de profesie economist, fiind absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti.

In perioada 1972-1989,  Stolojan a detinut mai multe functii(economist la Departamentul Bugetului Statului, sef al diviziei Contabilitatea Bugetului Statului, director adjunct si director al Departamentului Relatiile Valutare si Financiare Internationale) in cadrul Ministerului de Finante.

Prima functie detinuta de Stolojan in executivul de la Bucuresti a fost cea de ministru de Finante intre iunie 1990 si aprilie 1991. Dupa plecarea de la Ministerul Finantelor, Stolojan a fost presedintele Agentiei Nationale de Privatizare, prilej cu care s-a implicat  in realizarea proiectului legislativ cu privire la privatizare si a sustinut infiintarea Fondului  Proprietatii de Stat si a Fondurilor Proprietatii Private.

Dupa caderea celui de-al doilea guvern Roman, in septembrie 1991, Theodor Stolojan a fost desemnat, pentru prima data in functia de sef al guvernului. Primul mandat de premier al lui Stolojan s-a remarcat atat prin masuri economice absolut necesare ca recapitalizarea bancilor  si liberalizarea preturilor, dar si prin unele destul de contestate, cum a fost confiscarea valutei.

Dupa alegerile din 1992, castigate de PDSR, Stolojan a fost inlocuit la conducerea guvernului de Nicolae Vacaroiu. Stolojan s-a retras din politica interna in perioada 1992-1999, timp in care  a fost economist si senior economist la Banca Mondiala si s-a aflat la conducerea Strategic Consulting si Corporate Finance SA.

Un moment extrem de controversat in cariera lui Theodor Stolojan este sustinerea explicita pe care i-a acordat-o, in 1996, lui Ion Iliescu in cursa pentru alegerile prezidentiale.

In iulie 2000, Stolojan a revenit pe scena politica romaneasca si s-a inscris in cursa pentru prezidentiale din partea PNL. Dupa primul tur al scrutinului, Stolojan a obtinut un scor de 11,78%(locul III dupa Ion  Iliescu si C.V. Tudor), fapt care nu i-a permis sa participe la al doilea scrutin. Colaborarea politica cu presedintele Traian Basescu a inceput in 2002, cand Stolojan, care era presedinte al PNL, a propus fuziunea cu PD.

In februarie 2004, Stolojan s-a angajat intr-o noua cursa electorala pentru functia de presedinte ca reprezentant al Aliantei DA( formata din PNL si PD). La 2 octombrie 2004, s-a retras din cursa pentru prezidentiale, fiind inlocuit de Traian Basescu. Scena a intrat in antologie, datorita lacrimilor pe care Traian Basescu le-a varsat in momentul anuntului retragerii celui ce va ramane "draga Stolo".

Dupa 2004, Stolojan a fost consilier prezidential pe probleme economice, fiind considerat "omul lui Basescu". Din aceasta postura au inceput criticile la adresa PNL, culminate cu eliminarea sa din partid, impreuna cu un grup numeros de parlamentari si lideri locali. S-a format PLD, care a participat singur la alegerile locale din 2007, cind a obtinut un scor bun, de 8%.

Ulterior, partidul a fuzionat cu PD, formand actualul PDL.

Presa a formulat mai multe acuzatii la adresa lui Stolojan cu privire la implicarea acestuia in afaceri controversate derulate prin Tofan Agro SRL, ALRO Slatina si Megapower.

La 19 octombrie 2006, Stolojan a primit verdict de necolaborare cu Securitatea din  partea colegiului CNSAS, dupa ce anterior fusese acuzat de  Cozmin Gusa ca ar fi fost colaborator al politiei politice.

Potrivit ultimei declaratii de avere din 2006, Stolojan avea actiuni in valoare de aproximativ 500.000 RON la  Banca Transilvania, Petrom SA, IPROEB Bistrita, Alprom Slatina si Strategic Consulting SRL, doua apartamente si o casa in Bucuresti.

In 10 decembrie 2008, Traian Basescu l-a desemnat pentru functia de premier al noii aliante PDL- PSD. Anuntul nu a constituit o surpriza, tinind cont ca Stolojan fusese desemnat de PDL pentru aceasta functie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22