Pe aceeași temă
Dăncilă a dus discursul specific unui secretar de partid de tip comunist pe cele mai înalte culmi, folosindu-se pentru asta de oportunitățile conectării României la structurile europene. Dincolo de calitatea indiscutabilă de a fi din fieful teleormănean al lui Dragnea, fostă profesoară la o școală din Videle, de acolo de unde ministrul de Interne Carmen Dan provine ca secretară, Viorica Dăncilă este executantul perfect, politrucul care a reușit să-i scoată din sărite și pe jurnaliștii de la publicația Parlamentului European care s-au recunoscut depășiți după ce i-au adresat cele mai binevoitoare întrebări posibile: Dăncilă a vorbit ca un propagandist de tip comunist, a vorbit mult fără să spună nimic și a fost dată de Politico.eu ca ”strălucitor exemplu de cum să refuzi să răspunzi”.
Susținătoarea Ordonanței 13, europarlamentarul care a înfierat în Parlamentul European protestele #rezist și DNA și apărătoarea trustului Intact în raport aplicarea de către ANAF a sentinței judecătorești
- Ca europarlamentar, Viorica Dancila a aparat in Parlamentul European actiunile PSD-ALDE privind justitia, in mai multe cuvantari. In 1 februarie 2017, in Parlamnetul European, Viorica Dancila a anuntat ca in Romania au avut loc proteste violente, cu petarde si pietre aruncate, scrie Hotnews.ro.
"Domnule presedinte, in aceasta seara si chiar in acest moment au loc proteste in Romania, la care s-au produs violente in randul fortelor de ordine, dar si in randul celor prezenti la protest. S-a aruncat cu petarde si pietre in fortele de ordine cu dorinta de a provoca autoritatile sa produca victime. Acest lucru nu s-a produs, dar cred eu ca acest lucru ii discrediteaza pe cei care au contribuit la aceste proteste, avand aici in sala membri care sustin acest lucru.
Mai mult, a aparut informatia ca Directia Nationala Anticoruptie, principalul organism de lupta impotriva coruptiei, vrea sa deschida o investigatie impotriva premierului, a membrilor guvernului, a functionarilor civili din Ministerul Justitiei care au participat la redactarea celor doua acte normative. Acest lucru este de neinteles si de neacceptat intr-un stat membru al Uniunii Europene. Cred ca dezinformarea nu este mai importanta decat democratia in Europa" - spunea , în Parlamentul European, pe vremea protestelor din ianuarie-februarie 2017, premierul propus de PSD acum.
- In 2 februarie 2017, ea a aparat modificarile Guvernului PSD-ALDE la Codul penal prin OUG 13. Viorica Dancila a tinut atunci un discurs in cadrul dezbaterii privind "Democratia si justitia in Romania", la care a participat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene care coordoneaza domeniul justitiei, Frans Timmermans.
"Domnule presedinte, domnule comisar, Curtea Constitutionala a constatat ca unele prevederi ale Codului penal nu erau constitutionale. Drept urmare, guvernul PSD-ALDE a dat o ordonanta de urgenta pentru a reglementa acest lucru. Acelasi lucru a fost folosit anterior de guvernul Ciolos si de guvernul Boc. Guvernul presedintelui Iohannis, guvernul Ciolos, a operat o suta cincizeci si unu de modificari, realizate in secret fara nicio consultare publica. De ce, domnule comisar, nu ati spus si atunci ca Romania a facut un pas inapoi?" - i-a cerut ea atunci socoteala comisarului european Timmermans, care face parte din aceeasi familie politica europeana, a socialistilor.
"Mai mult, o serie de modificari efectuate de guvernul Ciolos au incalcat fundamental drepturile omului, de pilda, procurorul a primit dreptul de a schimba decizia judecatorului, desi justitia se infaptuieste de catre judecator. Aceste modificari constitutionale nu au facut obiectul niciunui scandal public, nu au fost sanctionate si nu s-a atras atentia nici de catre Comisie, iar acum este o actiune mascata de a darama guvernul legitim al Romaniei si de a nu tine cont de votul romanilor din 11 decembrie" - a mai spus actualul premier propus.
- in 24 februarie 2016, Viorica Dancila a sarit in ajutorul trustului Intact în raport cu o instituție a statului român
"Fiscul din Romania a solicitat unui numar de cinci televiziuni apartinand trustului Intact sa evacueze in termen de cinci zile sediile in care isi desfasoara activitatea, ca parte a actiunii statului de recuperare a unui prejudiciu. Consider corecta dorinta statului de a recupera prejudiciile din dosare. In fata justitiei, toti suntem egali. Hotararea judecatoreasca s-a pus in aplicare prin preluarea cladirii trustului de presa de catre stat si nu prevede evacuarea Antena 3, care nu este parte a niciunui proces si nu are nicio datorie la stat. Solutia corecta, conform legii, este dreptul de preemptiune al trustului de presa, in calitate de chirias.
Solicitarea catre cinci televiziuni de a evacua sediile intr-un timp atat de scurt inseamna incetarea emisiunii si pot fi interpretate ca un demers menit sa intimideze respectivele institutii media si chiar sa pericliteze activitatea acestora. Putem vorbi despre suprimarea libertatii de exprimare prin mijloace administrative. Nicaieri in Europa o televiziune, si cu atat mai putin cinci, nu isi poate schimba sediul in cinci zile", a spus Dancila cand ANAF lua masuri de recuperare a prejudiciului in dosarul ICA-Dan Voiculescu, in guvernarea Ciolos.
Publicația Parlamentului European, după un interviu pe care i l-a luat lui Dăncilă, a dat-o ca ”stralucitor exemplu de cum sa refuzi sa raspunzi”
Europarlamentara Viorica Dancila, a ajuns in atentia presei dupa un interviu publicat pe data de 14 iulie de revista Parlamentului European. Publicatia Politico.eu a scris atunci ca “eurodeputata PSD a dat un stralucitor exemplu de cum sa refuzi sa raspunzi”. “Desi i-au fost adresate doar intrebari soft, nu a raspuns la nici una. Intrebata sa-si descrie stilul politic in trei cuvinte, a avut nevoie de 39. Nu a evocat nici o realizare care si-ar putea suprinde cititorii, nici nu a reusit sa numeasca o carte care a inspirat-o”, a scris politico.eu, care a precizat ca Dancila n-a fost in stare sa numeasca o persoana care a inspirat-o, scrie Hotnews.ro.
Interviul acordat revistei Parlamentului European (intr-o traducere publicata de Romania Libera).
1. Cum ați descrie stilul dumneavoastră politic / de conducere în trei cuvinte?
Viorica Dancila: Permiteți-mi să revin puțin și să descriu trei principii care mă conduc în activitatea mea politică, pentru că ele influențează, fără îndoială, ceea ce numiți "stilul meu politic". Aceste principii sunt echilibrul, inițiativa și comunicarea, deschiderea spre ideile altor persoane.
2. Ce realizare personală i-ar surprinde pe oameni?
Erau momente când trebuia să mă confrunt cu dificultăți, dar de fiecare dată am găsit puterea să mă ridic și să continuu. Fiecare dintre noi se confruntă cu astfel de momente. Ceea ce contează este găsirea puterii, în noi înșine, de a continua proiectele noastre, întotdeauna ghidate de principiile noastre.
3. Care a fost cea mai inspirată și mai influentă carte pe care ați citit-o și de ce?
Îmi place să citesc și încerc să citesc ori de câte ori găsesc timp. Și cred că ceea ce citim, în ansamblu, ne influențează, ne modelează gândirea și de a vedea lumea, chiar și modul nostru de a trata dificultăți sau provocări.
4. Dintre persoanele cu care ați lucrat, cine v-a inspirat cel mai mult și cum?
Nu am un model, în viață sau în politică. Am preferat să observ și să studiez realizările persoanelor pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele, să înțeleg punctele forte și slăbiciunile lor, să învăț din greșelile lor.
5. Care este cea mai mică schimbare pe care ați făcut-o în cariera dumneavoastră care a avut cel mai mare impact pozitiv?
Primul meu proiect politic a fost la nivelul administrației locale. Am muncit din greu și am învățat mult, în timp. Scena s-a schimbat de la nivel local la nivel european, însă tenacitatea și dorința mea de a lucra din greu și de a face schimbări pozitive au rămas aceleași.
La Antene, în sincron cu avocata lui Dragnea, îi ia apărarea șefului de partid și-l atacă pe Iohannis
”Președintele Klaus Iohannis a intrat în campanie electorală, cel puțin așa s-a văzut azi, la ședința CSM. Am văzut cu toții de fapt cine politizează justiția. Am văzut un președinte care a vorbit de la masa CSM despre chestiuni politice care nu au nicio legătură cu CSM. Cred că erau multe alte probleme pe care președintele ar fi trebuit să le spună în această ședință. Din păcate am asistat cu toții la un mod brutal de anulare a separației puterilor în stat”, scria Dăncilă pe Facebook în urmă cu două săptămâni.
Seara, la Antene, alături de avocata lui Dragnea a combătut în consecință, înfierând instituțiile statului care au îndrăznit să-l cerceteze pe Dragnea.
Biografie
Europarlamentarul Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963, la Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman.
- A absolvit Facultatea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploieşti în 1988.
- În 2006 a absolvit masterul Spaţiul Public European din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti.
- Este specializată în programarea şi managementul proiectelor, bazele economiei petroliere şi luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă - integrare europeană.
- În perioada 1997-1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle.
- Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producţie Ţiţei şi Gaze.
- Este membră a PSD din 1996.
- În perioada 2004-2008 a fost preşedinte al Organizaţiei de Femei PSD Videle şi consilier local în aceeaşi localitate.
- Din 2005 până în 2009 a fost preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Femei a PSD Teleorman şi membru în Consiliul Naţional al PSD.
- Între 2003 şi 2011 a fost preşedinte al Organizaţiei PSD - Oraş Videle.
- La 21 ianuarie 2009 devine europarlamentar social-democrat ca urmare a părăsirii de către Titus Corlăţean şi Cătălin Nechifor a Parlamentului European pentru mandatul de parlamentari naţionali.
- În cadrul Parlamentului European a fost membru supleant al Comisiei pentru control bugetar şi al Delegaţiei pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi membru titular în Comisia pentru bugete şi în Delegaţia pentru relaţiile cu Israel.
- A fost aleasă europarlamentar pe listele PSD+PC în cadrul scrutinului din 7 iunie 2009.
- Este membră în Comisia de Agricultură şi dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European, în Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Mashrek şi în Delegaţia la Adunarea Parlamentară a Uniunii pentru Mediterana.
- Activează în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European. (Comisarul și Agerpres)