Cine PLEACA si cine NU din PDL spre Partidul Popular. Va fi Elena Udrea PRESEDINTA noului partid?

Fara Autor | 15.05.2013

Pe aceeași temă

Prima pe lista plecarilor este Elena Udrea, care va fi urmata, sustin surse din PDL, de citiva parlamentari, mai mult sau mai putin cunoscuti. Este vorba de Florin Popescu, Eugen Tomac, Gheorghe Tinel si Clement Negrut, dar si, de ultima ora, senatorii Ion Ariton si Ciprian Rogojan si deputatul Florian Geanta. In schimb, nume grele din PDL, ca Emil Boc, Roberta Anastase sau Ioan Oltean nu sustin demersul de rupere a partidului. O necunoscuta ramine data lansarii Partidului Popular, vorbindu-se fie de 25 mai, fie de un congres in toamna, precum si daca Elena Udrea va fi sau nu presedinta noului partid.

Surse politice au declarat pentru revista 22 ca Elena Udrea si fidelii ei ar fi trebuit sa anunte miercuri ruperea de PDL, dar din cauza unor neintelegeri survenite in ultimul moment, actiunea a fost aminata pentru saptamina viitoare.

Aceleasi surse sustin ca se mizeaza, intr-o prima etapa, pe plecarea a cel putin 20 de parlamentari, dar ca deocamdata, in mod efectiv, doar vreo 10 sunt decisi s-o urmeze pe Udrea. Numelor deja cunoscute pina acum, Florin Popescu, Eugen Tomac, Gheorghe Tinel si Clement Negrut, li s-ar fi adaugat cele alor ale lui Ion Ariton (senator de Sibiu), Ciprian Rogojan (senator de Baia Mare) si Florian Geanta (deputat de Bucuresti, sectorul 6).

Geanta, un apropiat al Elenei Udrea, ambii candidati in 2008 in acelasi colegiu, si-a facut bagajul, a golit biroul si a anuntat ca pleaca la Partidul Popular, sustin sursele citate.

Scopul gruparii Udrea este formarea unui grup parlamentar independent atit la Camera Deputatilor cit si la Senat, care, ulterior, sa adere la Partidul Popular.

 

Emil Boc, nuca tare a sciziunii PDL

Ruperea PDL, care se prefigura a avea loc imediat dupa Congres, s-a impiedicat atunci in opozitia lui Emil Boc, care a refuzat un astfel de scenariu. Lucrurile s-au oprit, Udrea a ramas pe moment in PDL, a fost anuntata Miscarea Populara, sustinuta de presedintele Basescu, dar demersul scindarii PDL a intrat pe ultima suta de metri. Cu toate acestea, Emil Boc ramine pe pozitii, refuzind sa faca parte din Partidul Popular.

Astfel, organizatiile din Transilvania, controlate de Emil Boc, nu vor sa paraseasca partidul. Insusi Emil Boc a declarat miercuri ca nu este interesat de vreo alta constructie politica.

"Eu sunt membru al PDL şi sunt interesat de consolidarea PDL ca partid de opoziţie, care este cea mai importantă prioritate din punct de vedere politic pentru mine. Am auzit zvonuri la televizor despre acest subiect, dar nu am detalii, nu am fost contactat. Nu mă tentează şi preocuparea mea de bază este legată de PDL", a declarat Boc.

Potrivit HotNews, nume grele din PDL, in afara de Emil Boc, precum Roberta Anastase sau Ioan Oltean nu sustin demersul initiat de Elena Udrea de a parasi PDL. Organizatiile din Transilvania s-au intalnit inainte de Paste cu Emil Boc si au discutat despre proiectul politic initiat de sustinatorii lui Traian Basescu.

"Sase organizatii din Transilvania impreuna cu parlamentarii, primarii si consilierii judeteni raman in PDL si nu sunt de acord cu planul de rupere a partidului. Emil Boc pledeaza pentru unitatea partidului si spera intr-o colaborare cu proiectul politic initiat de sustinatorii lui Traian Basescu. Elena Udrea beneficiaza de sprijinul parlamentarilor PDL care sunt izolati sau in conflict cu organizatiile din care provin", au explicat sursele Hotnews.ro.

Intalnirea lui Emil Boc cu sefii de organizatii din Transilvania a avut loc in contextul in care sustinatorii lui Traian Basescu pregatesc relansarea Partidului Popular, iar Elena Udrea negociaza cu parlamentarii PDL sa se alature noului proiect politic.

"Scindarea partidului nu este o solutie viabila. Este extrem de riscant pentru fortele de centru dreapta in contextul in care daca PDL va fi rupt, va scadea sub 10 %, iar lansarea unui nou partid nu poate coagula electoratul necesar pana la alegerile europarlamentare din 2014. Nu sustinem fracturarea PDL ci, pledam pentru o colaborare cu toate fortele de centru dreapta", scrie HotNews.


 Partidul Popular nu e al Miscarii Populare

Informatiile privind aparitia in termen scurt a Partidului Popular au creat confuzie. Gabriel Berca, consilier prezidential, a declarat la B1 Tv ca Partidul Popular o sa apara "foarte repede" si ca este necesara "formarea unui grup parlamentar".

"Eu ştiu că în PDL există o mare nemulţumire în acest moment şi sunt oameni care vor să aibă carieră politică în continuare şi vor să facă politică altfel decât se face acum în PDL", a spus Berca.

In acelasi timp, Marian Preda, liderul Miscarii Populare a sustinut apasat ca Partidul Popular nu este provenit din Miscarea Populara si nu are nicio legatura cu aceasta.

"Sub nicio forma nu se pune problema transformarii in partid. Este un zvon care nu are nicio legatura cu Miscarea Populara", a declarat Mariana Preda la B1 TV.

 

Dilema lansarii noului partid in mai sau in toamna?

Grupul coordonat de Elena Udrea ar pregăti o mutare surpriză. Pe 25 mai, cu o zi înainte ca democrat-liberalii să sărbătorească ziua partidului,  ar urma să se facă anunţul oficial privind Partidul Popular, care pina atunci ar stringe  numărul necesar de senatori şi deputaţi care să constituie grupuri parlamentare independente, sustin diferite surse.

Alte surse spun insa ca lansarea efectiva pe scena politica va avea loc de abia in septembrie, cind ar urma sa se organize un Congres la care sa fie aleasa conducerea.
 

Udrea presedinta ?

Si in privinta aceasta sunt discutii. Cristian Preda ar fi primit oferta de a fi presedintele partidului, dar Elena Udrea nu ar fi acceptat acest lucru, spunind ca ea aduce infrastructura si banii. Deocamdata lucrurile nu sint transate, au declarat surse pentru revista 22, formala de tranzitie pina la Congres fiind o conducere "colectiva".

O alta problema este cea a liderilor locali, presedinti de Consilii judetene, primari sau consilieri locali, care si-ar pierde mandatul daca ar parasi PDL aderind la Partidul Popular. Formula gasita se pare ca este cea a jocului la doua capete, practicat deja pina acum. Astfel, Ghorghe Stefan, de exemplu, primarul de Piatra Neamt, ar ramine in PDL activind insa pentru Partidul Popular, situatie in care democrat-liberaliilor nu le-ar ramine decit sa-l dea afara, caz in care ramine insa cu mandatul.

Până acum trei parlamentari democrat-liberali au demisionat din partid şi activează ca independenţi, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Cadar Leonard.

De asemenea, trei deputaţi aleşi pe listele PPDD  activează acum ca independenţi: Constantin Bucur, Cezar Cioată şi Mihai Tararache.

Exista  informatii ca mai multi parlamentari PPDD ar migra spre Partidul Popular, altii urmind sa se orienteze spre PSD.

 

Partidul fermierului Caras

 Pe formula uzitata de Mihai Razvan Ungureanu, care a achizitonat "la cheie" Partidul Forta Civica, deja existent pe scena politica la vremea respectiva, aceeasi stategie va fi aplicata si in cazul Partidului Popular.

Partidul Popular este condus in prezent de Costel Caraş, inginer şi fermier, cel care a vărsat pe câmp laptele în timpul scandalului aflatoxinei. Caraş a ajuns preşedinte la PP în urmă cu un an.

"Ca partid eram zero. Ne trebuiau nişte oameni cu bani să facem campanie, să trăim şi noi pe lângă ei", a declarat pentru Gândul, vicepreşedintele Partidului Popular, Mihai  Margoi.

El spune că nu ştie de planurile privind o construcţie alături de disidenţii din PDL, dar "poate Caraş să fi discutat cu Băsescu".

"O să anunţe el ceva dacă îi dă voie Băsescu", a spus Margoi, care susţine că de la alegeri nu l-a mai văzut pe şeful său de partid decât o dată: "secretarul general e inventator şi ne-a chemat să vedem o invenţie".

În rest, nu are prea multe explicaţii pentru interesul faţă de PP: "noi suntem doar cinci oameni, nici sediu n-avem".

 Costel Caraş a admis pentru Gândul, că a "fost întrebat dacă există disponibitate" pentru colaborare, însă nu vrea să dea vreun nume pe motiv că nu au fost vorba de ceva concret.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22