Cine preia conducerea PSD la finalul epocii Dragnea. Dăncilă în pole-position

Laurentiu Gheorghe | 27.05.2019

Social-democrații au declanșat luptele interne pentru șefia partidului după dezastrul din alegerile europarlamentarilor. Liviu Dragnea e dat ca și plecat, chiar dacă nu și-a făcut încă bagajul.

Pe aceeași temă

Liviu Dragnea e ca și plecat de la conducerea social-democraților. Ori la închisoare ori în țările calde cu Irina, Dragnea este deja istorie după cum s-a exprimat Marian Oprișan. În partid, s-a declanșat lupta pentru succesiune la vârf. Caracteristica PSD este că a rămas partidul unui lider în spatele căruia se aliniază conectați la conductele bugetare baronii locali, fiecare cu propria feudă bine delimitată: Niculae Bădălău, Marcel Ciolacu, Dumitru Buzatu, Gabriela Firea, Paul Stănescu, Marian Oprișan și mulți alții.

Deja în PSD se vorbește de întrunirea unui CEx excepțional pentru miercuri, sau cel mai târziu în weekend în care, dacă Dragnea va fi achitat, va fi demis. Conducerea interimară va fi preluată de premierul Viorica Dăncilă, care este deja președinte executiv, numărul doi în partid, cel puțin în mod formal.

În cadrul turneului electoral, Viorica Dăncilă și-a asigurat susținerea baronetului roșu, mai ales în județele din vestul și nordul țării. În Muntenia nu ar fi probleme, premierul fiind legată de veche prietenie de Paul Stănescu cunoscut pentru relațiile sale foarte bune cu liderii PSD de pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării.

Pe termen mediu, PSD va încerca să se agațe cât poate mai mult de guvernare, Palatul Victoria fiind locul de unde se distribuie fondurile în teritoriu și mențin în funcțiune partidul-stat. De altfel, chiar Liviu Dragnea este unul dintre ei, fost baron de Teleorman care și-a exercitat puterea în PSD având susținerea liderilor locali. Din acest punct de vedere, partidul este enclavizat și foarte greu de crezut că se va mai ridica prea curând unul dintre baroni care să reunească din nou forțele din teritoriu. Interesul real în prezent îl constituie alegerile locale de anul viitor, care să le garanteze perpetuarea puterii în propriile lor republici.

La nivel oficial, baronul de Vrancea, Marian Oprișan a fost primul care a cerut demisia lui Dragnea și asumarea eșecul alegerilor. "Marian Oprișan își dorește șefia partidului și va emite pretenții la primul congres al partidului. Pănă atunci se vor purta negocieri și se vor contura taberele pretendenților la șefia partidului. PSD riscă să intre într-o luptă viscerală pentru putere. Lia Olguța Vasilescu este un al doilea lider interesat de șefia partidulu", au explicat sursele citate.

Însă pentru supraviețuire, PSD are nevoie de fondurile venite de la centru, deci un guvern al lor care să-i deservească de la București. Așa că lupta viscerală dintre diferitele tabere a început deja, strigătul de luptă aparținând potentului baron de Vrancea, Marian Oprișan.

Ce spun liderii PSD după dezastrul PSD

Marian Oprișan (Vrancea): Luxul și prostia se plătesc

„Ce spune Liviu Dragnea în PSD după ce partidul a ajuns la 25% din voturi, nu cred că mai interesează pe nimeni. Îi doresc din toată inima și din tot sufletul meu ca mâine completul de la ÎCCJ să-l achite. Dar în viață știți cum e, faptele nu se comentează. După părerea mea, în acest moment luxul și prostia se plătesc. Domnul Dragnea este istorie în România! Trebuia să plece demult (...) Când te crezi stăpânul partidului, așa pățești. El tot timpul s-a crezut stăpânul partidului. Eu spus ce gândesc, iar miercuri ar trebui convocat un CEx în care să discutăm serios rezultatele alegerilor”, a declarat duminică noapte Marian Oprișan.

Viorica Dăncilă: Nu demisionez

„E vorba despre votul românilor, dar vă reamintesc, căderea unui guvern se face prin moțiune de cenzură. Nu am de ce să îmi dau demisia. Am în spatele meu atâția români care și-au pus încrederea în noi, acest guvern. Categoric au incredere în noi. S-a votat pentru europarlamentare, nu s-a votat pentru parlamentare”, a declarat premierul Viorica Dăncilă. Despre fostul mentor, Dăncilă nu a vrut să comenteze: „Aceste lucruri le discută în forurile statutare ale partidului”.

Gabriela Firea (Ilfov): Nu candidez la prezidențiale

Gabriela Firea: "Sunt surprinsp de declarația Domnului Dragnea privind recomandarea mea ca posibil candidat al PSD la alegerile prezidentiale. Nu am discutat acest subiect cu Domnia-sa nici acum si nici cand eram in conducerea PSD. In anul 2016, Domnul Dragnea m-a propus candidat la Primaria Capitalei si atunci nu numai ca i-am multumit dar am si muncit pâna la epuizare. Am castigat si am creat impreuna cu echipa noastra un suflu nou, de succes, pentru parlamentare, unde m-am implicat fara rezerve pentru partid si implicit pentru presedintele acestuia, la fel ca multi colegi primari din tara", e replica lui Firea la propunerea făcută în bătaie de joc de Dragnea ca primarul Capitalei să fie candidatul alianței PSD-ALDE la alegerile prezidențiale.

Dumitru Buzatu (Vaslui): Să vedem de ce am pierdut

"Scorul PSD este neașteptat pentru noi, însă în condițiile unei campanii electorale desfășurate de-a lungul acestor săptămâni de zile, care a orientat electoratul către această formulă, cred că trebuie să acceptăm, să așteptăm rezultatele finale, să vedem exact cum se vor poziționa partidele și evident, în funcție de asta, se vor distribui locurile pentru Parlamentul European”.

Ecaterina Andronescu (București): Dragnea își va da demisia

"Să vedem cifrele finale, nu este un succes. Eu cred că trebui făcută o analiză serioasă a situației. De subliniat unde sunt greșelile foarte serioase. Eu cred că Dragnea își va depune demisia”.

Marian Dragomir (Brăila): Dragnea, demisia!

„Dragnea, demisia! Un partid mare trebuie să fie condus de un preşedinte fără probleme de imagine, care să nu ostilizeze românii împotriva propriului partid. Eu i-am solicitat demisia lui Dragnea încă din septembrie 2018, în repetate rânduri, pentru că a reuşit să aducă ostilitate unui partid întreg prin măsurile pe care le-a luat. Astăzi nu a fost neapărat un vot împotriva PSD, ci un vot împotriva preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Din păcate, prin măsurile pe care le-a luat, prin faptul că s-a vorbit doar de legile justiţiei, a ostilizat întreaga populaţie a României, a declarat, primarul PSD de Brăila, Marian Dragomir

Codrin Ștefănescu: Să rămânem uniți

PSD rămâne un partid de mase, foarte bine organizat, cu un număr imens de membri de care trebuie ținut cont și în aceste clipe, până se numără voturile, mesajele curg din toate zonele țării exact invers, adică să ne păstrăm liderul partidului, să rămânem uniți și să facem cât de curând o analiză vizavi de votul pe care l-am obținut la nivelul fiecărui județ și atunci vom găsi și explicațiile de ce, cum și ce s-a întâmplat în unele lucruri.

Gabriel Zetea (Maramureș): Evident este nevoie de măsuri

„Azi suntem cu toții supărați, evident, dar de marți încolo, cu mintea limpede, vom analiza viitorul PSD. E nevoie, evident, de măsuri în interiorul partidului. (...) PSD nu a știut să răspundă valului de ură creat împotriva sa în toată această perioadă. Nu este un lucru care s-a întâmplat în ultimele luni, pornește din februarie 2017 de la ordonanța 13 încoace, acest val a tot crescut, iar măsurile pe care le-a luat PSD nu au fost de natura de a opri acest val, ba din contră, cred că am hrănit inclusiv noi, prin atitudinea pe care am avut-o de-a lungul timpului, l-am crescut noi, am ajutat și noi la creșterea acestui val”, a declarat Gabriel Zetea.

Marius Oprescu (omul lui Paul Stănescu): un eşec al managementului partidului la nivel naţional

„Este o lecţie pe care orice om politic trebuie să o ia în considerare. După cum ştiţi, noi, la Olt, n-am fost de acord cu modul de campanie de la nivel naţional, cu inaugurări fastuoase, cu mitinguri la care au adus oamenii din localităţi, oamenii noştri, militanţii PSD, i-am pus pe drumuri”, a spus Marius Oprescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22