Cine sunt consilierii care o ajută pe Dăncilă să ne facă de râs în lume pe banii noștri?

Dora Vulcan | 31.07.2018

Dăncilă are o liotă de consilieri, despre care se presupune că-i scriu textele, îi fac documentarea pe domeniile-cheie pentru care, în calitate de premier, ne reprezintă în țară și în lume.

Pe aceeași temă

 

 

 

Dincolo de capacitatea pe care Dăncilă o are sau nu de a interioriza și de a asimila sfaturi sau informație, apare întrebarea firească: cât de responsabili, de pregătiți și de potriviți sunt acești consilieri pentru munca pe care o prestează pe banii noștri? Cine sunt ei? Sunt chiar cei mai potriviți cu fișa postului? Dar cu domeniul pentru care prestează? Fostul premier PSD Victor Ponta, acum lider al Pro România, spune că de fapt Dăncilă are în jurul său consiliere alături de care, la vizitele externe, în loc să se pregătească, merge la shopping. De asemenea, Ponta arată că oamenii din jurul Vioricăi Dăncilă lucrează, de fapt, pentru Liviu Dragnea. Cine l-ar putea contrazice? Cine ar putea ști mai bine decât fostul lider al partidului cum stau lucrurile cu meritocrația și responsabilitatea celor care, din PSD, au acces la funcțiile publice? Pe banii noștri, pentru a presta în slujba țării.

 

 

 Un inventar al consilierilor premierului care a traumatizat societatea românească cu gafele sale prin care acoperă o sferă extrem de generoasă: agramatisme, gafe lexicale, de protocol, de politică externă, de adecvare la context și multe altele care nici măcar nu au un nume. Cum poți defini gafa de a nu ști în ce localitate te afli de ceva vreme sau de a nu ști cum se numește omologul cu care discuți de două zile? Ceea ce o transformă pe Dăncilă - nu-i așa? - în creatoare de noi domenii în materie de gafe și într-un veritabil deschizător de drumuri prin sondarea unor teritorii virgine pentru domeniu. Un fel de Enterprise al politicii autohtone, un Jean-Luc Picard al gafelor! Ei sunt ceea ce ar trebui să se numească ”eminențele cenușii” din spatele premierului Viorica Dăncilă. Cu condiția ca materia cenușie să existe! Și să se și ia!

 

”Doamna Dăncilă are niște consiliere alături de care merge la shopping în străinătate. Nu poți să mergi la shopping când nu poți să te descurci în străinătate, la vizite externe. Este greu cu vizitele externe, e complicat, nu e așa ușor cum pare.”, a declarat Victor Ponta, la ”România 9”, emisiunea de la TVR, preluat de stiripesurse.ro. ”Doamna Dăncilă are consilieri care nu lucrează pentru ea. Atunci vă mirați că merge pe la emisiuni și se face de râs? Acei consilieri nu lucrează pentru doamna Dăncilă și pentru doamna Dăncilă, ei lucrează pentru Dragnea. La Scroviștea se decid lucrurile, că acolo este mai nou cartierul general al domnului Dragnea”, a mai spus fostul premier.

 

Adevărul și Libertatea au făcut un inventar al consilierilor premierului Viorica Dăncilă, care a traumatizat societatea românească cu gafele ei care acoperă o sferă atât de largă de domenii: agramatisme, lipsa de adecvare la context și la termenii discuției, protocol, politică externă; gafe care, din nefericire, nu se opresc doar la spațiul autohton, pentru că nu e vizită în străinătate a Vioricăi Dăncilă în care să nu-și facă de râs țara în cele mai lamentabile moduri cu putință. 

 

 

Anca Alexandrescu -  femeia din umbra premierilor PSD 

Figura ei însă a apărut în spatele fiecărui mare premier PSD şi chiar, până recent, în spatele lui Liviu Dragnea. Este fiică jurnalistului Horia Alexandrescu (fost director al Cronicii Române, publicație de stânga, susținătoare a foștilor comuniști) și fostă soție a lui Dan Andronic, la vremea aceea consilier al lui Adrian Năstase după o scurtă adăstare în presă. Anca Alexandrescu a intrat în PDSR (actualul PSD) pe vremea când Adrian Năstase era președinte executiv al partidului, sărind în barca consultanței politice la doar o săptămână de la publicarea unui articol anti-PDSR, în fond, una din multele ”servite” pe care Năstase le publica în ”Ziua” împotriva adversarilor săi din partid; Năstase neavând o imagine prea bună la acel moment în propriul partid, nefiind asimilat marii mase de PDSR-iști descinsă din rândurile foștilor activiști de la talpa PCR. Năstase, fiu de fost nomenclaturist și căsătorit cu fiica unui membru de vârf al conducerii statului comunist nu era privit cu ochi buni în partidul foștilor activiști comuniști care nu și-au abandonat apucăturile de pe o zi pe alta doar pentru că în România au murit unii ca să se producă o schimbare de regim. Când Năstase a ajuns premier, Anca Alexandrescu l-a urmat la guvern și apoi a revenit la partid la conducerea departamentului de comunicare. De numele său sunt legate multe dintre derapajele de comunicare ale PSD în care sunt sfidate legile nescrise ale eticii PR-ului, cum a fost și episodul în care dădea indicații prețioase șefei comisiei privind alegerile din 2009, Oana Florea, despre cum trebuie manipulată realitatea pentru intoxicarea jurnaliștilor, adică a foștilor săi colegi. În România, nici profesia de PR și nici cea de jurnalist nu sunt reglementate prin lege, motiv pentru care nici asociațiile profesionale nu pot institui sancțiuni împotriva celor care încalcă principiile etice ale profesiei. În 2016, a fost numită director de comunicare la KazMunayGas, iar din vara lui 2017, a revenit la PSD. În acte, ea a fost consilieră pe comunicare la biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, adică la cabinetul lui Liviu Dragnea. De la 1 februarie, Anca Alexandrescu a revenit în Guvern. Viorica Dăncilă a numit-o consilier onorific. Cum nu are atribuţiile precizate de o fişă a postului, ea are o misiune sigură dată de partid: gestionarea imaginii premierului, coordonarea activităţii premierului şi, practic, omul de legătură dintre Liviu Dragnea şi Guvern. Într-un interviu difuzat de Antena 3, după întâlnirea Vioricăi Dăncilă cu Papa Francisc, vocea Ancăi Alexandrescu se aude, cu câteva secunde înainte de începerea interviului propriu-zis, dându-i indicaţii reporterului şi spunându-i ce întrebări să îi adreseze premierului.

 

Tot consilieri onorifici sunt şi Manuela Hărăbor, Herman Berkovits şi fostul fotbalist Gheorghe Popescu.

 

 Manuela Hărăbor, ajutorul Vioricăi Dăncilă pe probleme de autism - Este una dintre cele mai neobişnuite atribuţii ale unui consilier. A fost nevoie, însă, de numirea Manuelei Hărăbor, după o gafă a Vioricăi Dăncilă. Premierul i-a catalogat pe cei care critică România la Bruxelles şi care dezinformează UE' drept autişti'. Replica ei a fost sancţionată dur de opinia publică, nu şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Ulterior, ea a discutat cu asociaţiile care se ocupă de copii cu autism şi, astfel, i-a acordat actriţei Manuela Hărăbor, mamă a unui copil cu autism, calitatea de consilier onorific pe astfel de probleme.

 

 Herman Berkovits, medicul lui Netanyahu, premierul Israelului - din 13 aprilie, consilier onorific este şi Herman Berkovits, medicul personal al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi consul onorific în Israel. Numit cu cinci zile înainte ca Guvernul să adopte un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, şi cu aproape două săptămână înainte ca Viorica Dăncilă să se întâlnească cu Benjamin Netanyahu, în vizita făcută în Israel. Poziţie pe care, de altfel, o susţine şi Herman Berkovits, potrivit unui interviu acordat Adevărul. Și-a dovedit sprijinul medical şi în Israel, şi în România, fiind specializat în pediatrie. Politic, el a colaborat cu mai mulţi lideri de-a lungul anilor, printre care Sorin Oprescu, Mircea Geoană, Adriean Videanu şi Adrian Năstase. 

 

Fostul fotbalist Gheorghe Popescu  - este consilier onorific printr-o alegere personală. El a fost consilier de stat în Guvernul condus de Mihai Tudose, însă a cerut eliberarea din funcţie, preferând să lucreze benevol pe probleme de sport.

 

Prin comparaţie, fostul premier Sorin Grindeanu n-a avut nevoie decât de un singur consilier onorific, trimis al lui Liviu Dragnea – Marian Neacşu. Ca atare, Grindeanu a încercat să răstoarne raportul de putere din PSD şi a pierdut. Mihai Tudose, următorul premier PSD, a avut cinci consilieri onorifici, însă toţi erau pe domenii specializate – Eugen Teodorovici – finanţe, Gheorghe Piperea – banking, piaţă de capital şi insolvenţă, Gheorghe Popescu – sport, Remus Vulpescu – dezvoltare economică integrată, Şerban Valeca – probleme nucleare.

 

 

 

Consilierii retribuiți

 

 Pe lângă cei patru consilieri onorifici, plătiți din surse de partid sau tot de la buget dar mai puțin vizibile, Viorica Dăncilă mai are, în aparatul propriu, alţi 16 consilieri de stat, adică remuneraţi din bani de la buget, adică ai noștri.

 

Andreea Păstârnac -  Consilierul premierului pe politică externă, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea

Una dintre cele mai scandaloase gafe ale premierului României a vizat politica externă. Viorica Dăncilă a confundat Podgorica, capitala statului Muntenegru, unde se afla în vizită, cu Pristina, capitala statului Kosovo, nerecunoscut de România.  

Andreea Păstârnac a fost ambasador în Israel şi ministru pentru diaspora în Cabinetele Grindeanu şi Tudose. Potrivit unor surse politice, Andreea Păstârnac a susţinut în interiorul Guvernului mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, decizie care a generat un scandal cu implicaţii internaţionale, dar şi o plângere penală pe care liderul PNL Ludovic Orban a depus-o împotriva premierului Dăncilă. 

 

 

Darius Vâlcov - despre condamnatul penal, în primă instanță, la 8 ani de închisoare pentru fapte de corupţie se spune că, de fapt, ar fi cel care conduce guvernul. În ciuda sentinţei, Vâlcov a rămas în guvern şi, potrivit unor surse politice, este extrem de influent, în condiţiile în care se bucură de sprijinul lui Liviu Dragnea. Darius Vâlcov este cel care a gândit programul de guvernare al PSD şi care explică la televizor măsurile economice ale Cabinetului

 

 

Sevil Shhaideh -  unul dintre oamenii fideli lui Liviu Dragnea. A fost nominalizată pentru funcția de premier dar nu a fost acceptată de președintele Iohannis. Ea a fost, însă, vicepremier. Ea este acuzată de abuz în serviciu pentru fapte comise în perioada în care era secretar de stat în ministerul Dezvoltării, în subordinea ministrului Liviu Dragnea de la acea vreme (2013). Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu, pentru că a luat parte la transferul insulei Belina către CJ Teleorman, controlat prin interpuşi de Liviu Dragnea.  

 

 

Laszlo Borbely - fost ministru UDMR al Mediului, Borbely a fost acuzat în două rânduri de trafic de influenţă, însă alianţa PSD-UDMR din Parlament a refuzat să-i ridice imunitatea, aşa că n-a mai ajuns în faţa instanţei. În acelaşi dosar, fostul său consilier a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru că ar fi intermediat şpaga către Borbely.

 

 

Oana Bulai - De la dezvoltare personală la dezvoltare regională Oana Bulai a ajuns la Palatul Victoria la exact un an de la preluarea funcţiei de administrator public (county manager) al judeţului Neamţ. Ascensiunea sa politică a fost impulsionată de preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, inculpat de DNA într-un dosar de trafic de influenţă, pentru care a stat în arest preventiv. Arsene este unul dintre oamenii fideli lui Dragnea. Înainte de a deveni consilier pe dezvoltare regională, Oana Bulai s-a concentrat pe dezvoltare personală. „Am avut trăiri extraordinare care m-au purtat pe calea inspiraţiei şi a transformării”, se prezenta Oana Bulai în cartea „TU - Ghid cu secrete despre tine”, pe care a lansat-o în anul 2015.

 

 

Dana Rozalia Varga  - este consilier de stat pentru problematica romă. I-a mai consiliat pe Tăriceanu şi pe Ponta, apoi a plecat cu scandal din Guvernul Cioloş. Potrivit unor surse politice, este susţinută în Guvern de europarlamentarul ALDE Norica Nicolai. În iarnă anului 2017, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în faţa Palatului Victoria împotriva OUG 13, Rozalia Varga scanda la Cotroceni împotriva preşedintelui Iohannis.

 

 

Elena Dascălu - Și-a început cariera în 1980 la Ministerul Finanţelor și are un doctorat în economie la ASE. A mai ocupat, în perioada 2001-2005 funcţia de consilier la Camera Deputaţilor în Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare. În următorii trei ani, a servit statul din funcţia de secretar de stat în Ministerul Finanţelor, devenind apoi vicepreşedintele Curţii de Conturi. Din octombrie 2017, Elena Dascălu a fost, pe rând, unul dintre consilierii personali ai premierului Mihai Tudose şi, acum, al Vioricăi Dăncilă.

 

 

Ioan Mihalcea - fost campion la tir cu arma de calibru redus. A absolvit Institutul de Petrol şi Gaze cu specializare în petrochimie şi a ocupat din 1980 până în 1990 funcţia de secretar economic în cadrul Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale. Ulterior, a fost managerul mai multor companii private din domeniul importurilor şi exporturilor de produse industriale şi de consum, până în 2015, atunci când a ocupat funcţia de consilier la Ministerul Economiei. Din 2015 până în 2017, când a devenit consilierului premierului Mihai Tudose, a condus din poziţia de manager Meximpex SRL, una dintre firmele care a câştigat în 2016 o licitaţie organizată de RATB pentru achiziţia de carduri contactless. Mihalcea Ioan este şi „fost campion naţional al României la tir cu armă de calibru redus”.

 

lista integrală în Adevărul și Libertatea

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22