Cine vrea sa ia sediul GDS si al revistei 22

Fara Autor | 18.08.2006

Pe aceeași temă

GDS a aflat cu surprindere ca printr-o anexa a Legii tinerilor, publicata in Monitorul Oficial la 27 iulie 2006, sediul din Calea Victoriei 120, unde functioneaza de aproape 17 ani, urmeaza sa treaca in proprietatea Fundatiei Nationale pentru Tineret. Articolul din anexa pretinde ca imobilul din Calea Victoriei 120 "a apartinut CC al fostei UTC", cand in realitate a apartinut Ministerului Culturii, care in 1981 l-a transmis "in administrarea CC al UTC, fara plata". Din decembrie 1989, in aceasta cladire functioneaza GDS si redactia revistei 22, editata de acesta. Din 1990, prin ordin, Ministerul Culturii reia imobilul, pe care il inchiriaza GDS.

In urma recunoasterii de catre guvernul Romaniei a statutului de "utilitate publica" a GDS, in septembrie 2004, si a doua HG privind darea in folosinta gratuita in favoarea GDS a imobilului din Calea Victoriei 120, se parea ca epoca sicanelor la care autoritatile au supus GDS a apus. Legea tinerilor de acum se inscrie intr-un lung sir de tentative de a evacua GDS si revista 22.

 

Problema patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (care cuprindea valori imobiliare si fonduri ce cu greu pot fi estimate) nu a fost rezolvata, desi numeroase organizatii nonguvernamentale de tineret au incercat sa intre in posesia fostelor proprietati ale UTC. Decretul-lege nr. 150/1990, O.G. nr. 26/2000, Legea nr. 146/2002 si, acum, Legea nr. 350/2006 s-au inscris intr-o serie legislativa care au avut ca subiect organizatiile de tineret.

Decretul-lege nr. 150 din 5 mai 1990 privind infiintarea fundatiilor pentru tineret stipuleaza prin art. 2 ca "patrimoniul fundatiilor pentru tineret se constituie din bunurile, inclusiv bunurile banesti, ce au apartinut fostelor organizatii ale tineretului comunist din judete si a municipiului Bucuresti, precum si din donatii legale si alte surse provenite".

Legea nr. 146/2002 stabileste regimul juridic al fundatiilor judetene pentru tineret si a municipiului Bucuresti si al Fundatiei Nationale pentru Tineret, precum si regimul juridic al patrimoniului fostei UTC. Pentru prima data, se facea referire la Fundatia Nationala pentru Tineret (FNT).

Anexa Legii nr. 350/2006 trece in patrimoniul FNT imobilul din Calea Victoriei nr. 120 (actualul sediu al GDS si al revistei 22). Modul in care a fost adoptata Legea nr. 350 (promulgata si publicata in Monitorul Oficial pe 27 iulie), faptul ca face referire la un singur imobil (cel din Calea Victoriei nr. 120), precum si optiunea exprimata in favoarea FNT (o fundatie care nu s-a remarcat prin nimic de la infiintare si pana astazi) ca mostenitoare a fondurilor fostei UTC pare cel putin ciudat.

Contactat telefonic, domnul Iulian Dascalu, presedintele Conventiei Nationale a Fundatiilor pentru Tineret (CNFT), al Fundatiei Judetene pentru Tineret din Timis, precum si secretar general al Consiliului Tineretului din Romania, a precizat ca intre CNFT si FNT exista o "diferenta strict de ordin juridic". Mare lucru nu am putut afla de la domnia sa in legatura cu FNT si activitatea acesteia din 2002 pana astazi. Se pare ca FNT reuneste fundatii de tineret din intreaga tara, cateva sute de ONG-uri de tineret si ar reprezenta peste 20.000 de tineri. Intrebat fiind despre actualul sediu al FNT, domnul Dascalu a raspuns ca se afla in Bucuresti, "nu are sediu exact", dar ca acesta "va fi in Calea Victoriei nr. 120".

CNFT a fost creata prin asocierea fundatiilor  pentru tineret din judete si din municipiul Bucuresti, infiintate in baza Decretului-lege nr. 150/1990 privind fundatiile pentru tineret si functionand in baza Legii nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundatiilor judetene pentru tineret. CNFT s-a infiintat la data de 10 august 1991, in baza Legii nr. 21/1924, prin asocierea libera a unui numar de 21 de fundatii judetene pentru tineret si a Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti.

Pana vineri, 11 august 2006, site-ul CNFT nu mai fusese reactulizat de mult timp. In afara de o scurta descriere si o adresa de sediu (Club Ecran, sos. Grozavesti, nr. 84, sector 6, Bucuresti), nu mai continea altceva, toate celelalte link-uri fiind complet nefunctionale. Am fost la adresa inclusa pe site numai pentru a afla ca acolo se gaseste doar sediul Fundatiei pentru Tineret a Municipiului Bucuresti, CNFT mutandu-se in alta locatie. Unde? Nimeni nu a putut sa imi spuna exact.

Luni, 14 august 2006, site-ul CNFT s-a schimbat. Conform noului site, sediul acesteia se afla tot la Ecran Club (ceea ce este inexact - dupa cum am mentionat mai sus), iar Secretariatul General se afla in Piata Valter Maracineanu, nr. 1-3, intrarea 5, etaj 1, camera 141, sector 1, Bucuresti. Aceasta din urma este o adresa noua ce nu figura pe vechiul site web. Curios insa, la adresa respectiva se afla un Secretariat General, dar nu al CNFT, ci al Consiliului Tineretului din Romania (CTR). Functia de secretar-general este detinuta de acelasi domn Iulian Dascalu.

Cu referire la CTR, in februarie a.c., Asociatia Studentilor din Universitatea Bucuresti (ASUB) a emis un comunicat de presa in care a protestat asupra modului in care a fost reinfiintat Consiliul Tineretului din Romania: excluderea organizatiilor locale de tineret si introducerea (la propunerea domnului Iulian Dascalu) in cadrul CTR ca membri cu drept de vot a Fundatiilor Judetene pentru Tineret, precum si alegerea in fruntea sa a lui Viorel Preoteasa si Iulian Dascalu in functiile de presedinte, respectiv secretar general. Conform ASUB, noua componenta a Consiliului este contrara prevederilor proiectului de lege.

Domnul Karoly Borbely, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret (ANT), a declarat pentru revista 22 ca nu stie cine se afla in spatele Fundatiei Nationale pentru Tineret si nici nu cunoaste activitatea FNT din ultimii ani, neprimind nici un raport din partea acestora, dar ca va colabora cu fundatia, din moment ce legea o cere. Privitor la Legea nr. 350/2006 (care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007), domnul Borbely a spus ca exista prevederi cu care nu este de acord, ANT lucrand in prezent la un pachet de amendamente pe care il va prezenta in toamna la o conferinta de presa. (Vlad Modoran)

 

LIA OLGUTA VASILESCU (PRM), presedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor

Legea a trecut. Nu mai avem ce povesti

 

Cum s-a ajuns ca in Anexa legii 350 sa apara mentionat imobilul din Calea Victoriei 120?

Cum adica, "cum s-a ajuns ca in Anexa legii sa apara"? S-a votat in comisii si in plenul parlamentului. Asa s-a ajuns. M-am saturat de minciuni, ca a bagat-o nu stiu cine pe parcurs. Este in proiectul Legii tineretului, care este de 4 ani in parlament, si exista in proiectul Legii tineretului.

In comisii nu s-a interesat nimeni de faptul ca doua HG stabileau cadrul juridic al imobilului?

Pe noi ne-a interesat sa recuperam ce se mai poate recupera din patrimoniul fostului UTC. Deci, 6 cladiri si din 6 numai asta era singura care mai putea fi recuperata. Pentru ca in celelalte, in una este Ambasada Germaniei, nu putem sa ne ducem sa scoatem nemtii afara, intr-alta este Ambasada Frantei, nu putem sa ne ducem sa-i scoatem pe francezi afara, in alta este sediul CNC, unde iarasi nu putem sa intervenim pentru ca este o lege in acest sens, care le-a consfintit acea cladire, si mai erau practic niste garaje si niste depozite care erau in afara Bucurestiului si care oricum nu mai pot fi recuperate pentru ca s-au instrainat. Practic, asta era singura cladire de recuperat.

Si totusi, cladirea a fost si este a Ministerului Culturii.

O alta cladire care a apartinut fostului UTC este transformata in Muzeul Taranului Roman. Deci, daca vreti, se poate discuta si ca de un schimb. Dar asta n-are nici o relevanta, atata timp cat legea a trecut in unanimitate si de aici incolo nu mai avem ce povesti. Stiu ca dvs. sunteti suparati, dar...

Practic, prin aceasta lege, cladirea trece de la Ministerul Culturii la aceasta Fundatie pentru Tineret.

Da. Este in patrimoniul statului, si cand se da o destinatie prin lege ramane clar, e batuta in cuie. Ce vreti, sa ma duc sa scot Muzeul Taranului Roman? Nu se poate. Este singura, practic, care se putea recupera din cele 6.

 

ROBERTA ANASTASE (PD), membra a Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor

Anexa nu s-a discutat

 

Va numarati printre initiatorii Legii nr. 350/2006?

Au fost doua legi care s-au cuplat, Legea tinerilor si Legea tineretului. Pentru ca asa spune Regulamentul Camerelor, prima depusa devine baza, iar celelalte se cupleaza si se discuta impreuna. A fost o lege depusa in 2004, de tineri de la toate partidele, iar Legea tinerilor, care a fost depusa de noi in actualul mandat, a reunit tineri de la coalitie.

Era o Anexa in proiectul legii?

In legea din 2004 era o Anexa.

A ramas si in Legea 350/2006 publicata in Monitorul Oficial o anexa cu doua puncte.

Da, stiu.

Primul punct ne priveste si pe noi. Cum a ajuns imobilul din Calea Victoriei 120, sediul GDS si al revistei 22, sa fie mentionat in Anexa?

Nu am lucrat eu acea Anexa si nu era de la noi.

Dar stiti cine a lucrat?

Initial, noi am facut un pachet al legilor pentru tineri si impreuna cu colegii mei am discutat ce se intampla cu patrimoniul fostului UTC si mai ales cu fundatiile care au preluat acel patrimoniu. Pentru ca pe mine ma interesa ce a existat inainte de ‘89 in patrimoniul fostului UTC, ce s-a preluat si ce a ajuns in momentul de fata. Initiatorii vechii legi, Olguta Vasilescu de exemplu, stiu ca au avut niste discutii cu Federatia Fundatiilor pentru Tineret, care e condusa de Iulian Dascalu. La noi, de exemplu, nu era cuprins absolut nimic vizavi de fundatiile de tineret. Am spus ca e o discutie mult mai complexa, care trebuie facuta si cu societatea civila. In primul rand trebuie sa identificam acest patrimoniu. Anexa in sine nu s-a discutat nici in comisie, dar a fost mentinuta din proiectul din 2004. Legea noastra s-a transformat in amendamente la vechea lege, iar printr-un proces verbal, conform Regulamentului Camerei, am devenit coinitiatori la lege.

Totusi, a trecut prin comisii si dupa aceea a trecut prin plenul parlamentului votata cu Anexa cu tot.

Corect.

Nimanui nu i-a atras atentia aceasta Anexa, faptul ca imobilul din Calea Victoriei 120 nu a apartinut fostului UTC?

Nu a apartinut fostului UTC?

Nu. In ‘81, Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste a dat-o gratuit in folosinta UTC-ului. Proprietar a ramas Ministerul Culturii, care a reluat cladirea in ‘90, anuland hotararea din ‘81.

De obicei, expertii comisiilor verifica daca lucrurile care sunt trecute intr-o anumita lege sunt in conformitate si cu realitatea. Ceea ce spuneti dvs. e un lucru foarte grav.

Exista doua HG prin care imobilul este dat GDS in administrare. Suntem aici de aproape 17 ani.

Acest contract, de indata ce este incheiat, nu poate fi atacat, indiferent cine devine proprietarul.

 

Pagina coordonata de Armand Gosu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22