Pe aceeași temă
„Este o influență venită din Zona Euro. Și în Franța și în Spania și în Italia și în Germania, mai ales, există o inflație cu două cifre. Vom vedea cu aceste măsuri, fiindcă de aceea am luat măsurile, și în zona de consum dar și în zona de ofertă, căutând și în economie să încurajăm producția, dar dacă produci, trebuie să aibe și cine să cumpere, de aceea am venit cu ele, ca inflația să nu scape din mână și veți vedea că vor avea efecte directe.
Cel mai important lucru pe care îl văd eu întâmplându-se este că împreună cu BNR am ținut încă cursul euro până în 5 lei”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, decizional, două proiecte de lege cu măsuri anunțate în pachetul coaliției de guvernare privind ajutoare sociale și pentru firme, în contextul inflației ridicate și efectelor provocate de pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina. Astfel, Parlamentul a aprobat salariul de bază în agricultură de minimum 3.000 lei lunar și stabilirea unui minim de 22 de lei pe zi pentru hrana din spitale.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți seara că a discutat cu miniștrii responsabili despre pachetul de măsuri „Sprijin pentru România” și că soluțiile legislative sunt în lucru. Impactul bugetar al pachetului este de aproape 4 miliarde de euro, dintre care 1,8 miliarde de euro sunt fonduri europene, potrivit președintelui PSD, care reprezintă 3,4% din PIB.
Inflația a crescut la 10,2% în luna martie în România. Cel mai mult s-au scumpit gazele (peste 46% într-un an), urmate de cartofi, combustibili, ulei și mălai, arată datele furnizate de INS. Creșterea indicelui prețurilor de consum peste așteptările Băncii Naționale și cu mult înafara țintei de inflație, a forțat BNR să scumpească banii, măsură care va duce și la creșterea ratelor la creditele în lei luate înainte de 2019 și ancorate la ROBOR.
Recuperarea economică a României va încetini substanțial în 2022, creșterea PIB-ului fiind estimată la sub 2% în acest an, pe măsură ce inflația erodează veniturile reale, politica monetară se va înăspri și problemele lanțului de aprovizionare s-ar putea dezvolta în continuare, arată o analiză a economiștilor OTP Bank.