Pe aceeași temă
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, și viitor premier după rotativă, a declarat joi la Europa FM că „trebuie să înaintăm și să discutăm cu Comisia Europeană (despre eliminarea pensiilor speciale), pentru că noi ne-am asumat în PNRR ceva ce ar depopula total justiția, apărarea, ordinea publică și toate serviciile”.
El spune că trebuie negociat cu Comisia Europeană pentru că este o discrepanță mare între practica din UE referitor la pensiile magistraților, ale militarilor, polițiștilor și din serviciile de informații și ceea ce s-a angajat România, să elimine în cea mai mare parte pensiile speciale.
Proiectul actual de diminuare a pensiilor speciale a fost respins de către Uniunea Europeană, iar Ciolacu spune că este necesar că „Săptămâna viitoare coaliția trebuie să vină cu amendamente pentru a ne apropia de îndeplinirea jalonului. Altfel legea trece tacit prin Senat și nu mai pot fi depuse amendamente”.
„Dacă noi luam ad literam ce ne-am asumat în PNRR depopulăm justiția, armata, serviciile. Eu nu-mi doresc acest lucru. Poate au făcut-o din neglijență, din neștiință. Nu-i o decizie politică ușoară. În spațiul public este o mare ură împotriva pensiilor speciale, îndreptățită”, subliniază Ciolacu
Marcel Ciolacu a precizat că mai multe state europene au legi speciale, nu pensii speciale, în ceea ce priveşte armata.
”Abordarea din toată Uniunea Europeană este cu legi speciale pentru apărare şi ordine publică. Nu spun că anumite pensii nu au fost mai mari decât în activitate, acest lucru a fost stipulat în lege şi corectat, legea este pentru viitor, nicio lege nu se dă pentru trecut”, a completat Ciolacu.
Liderul PSD a mai precizat că ”Comisia ne cere o lege responsabilă şi sustenabilă pentru viitor” şi a admis că s-au făcut unele abuzuri, pentru că nu poţi să ai sute de milioane pensie, însă „acest lucru s-a îndreptat prin lege”.
Exclud să pierdem vreun ban din PNRR indiferent din jalon. Eu înțeleg și Comisia că nu dorește un precedent. Dar sunt mult prea multe argumente. Vom merge și vom avea un dialog concret. Mergem cu legislația din Germania.
Două sisteme de pensii
Și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat, miercuri, că Guvernul şi coaliţia de guvernare trebuie să-şi asume consecinţele reformei sistemului de pensii, mai ales a celor speciale, precizând că există pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”.
Boloș a adăugat că există deja ţări care au renunţat la unele reforme solicitate de Comisia Europeană deoarece flexibilitatea acesteia „tinde despre zero” când vine vorba de PNRR.
„Conţinutul jalonului din PNRR este foarte greu, presupune decizii radicale în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale, pentru că de aici trebuie să pornim. Avem cele două criterii. Primul, cel legat de sustenabilitate, este un criteriu în care trebuie să arătăm că volumul de cheltuieli publice generate de acest proiect de lege este sustenabil pe termen lung. Aceasta este cerinţa de bază numărul unu şi mai avem cerinţa de bază numărul doi - cea referitoare la criteriul de contributivitate. Aici din nou trebuie să avem fundamentat foarte riguros, pentru că noi avem două sisteme publice, aş spune poate impropriu: sistemul de pensii general şi sistemul de pensii speciale”, a afirmat Boloş, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
El a subliniat că ţara noastră trebuie să fie atentă când va trimite la Comisia Europeană proiectul de lege privind pensiile speciale adoptat, menţionând că, dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi sistemul de pensii speciale, trebuie date explicaţii.
„Trebuie să fim foarte atenţi la momentul la care vom trimite proiectul de lege şi legea, până la urmă aprobată de Parlament, pentru a fi validată de către Comisia Europeană, pentru că dacă vor fi discrepanţe între sistemul de pensii general şi sistemul de pensii speciale, şi vorbesc aici din punct de vedere al procentelor care se aplică la bazele de calcul ca să se stabilească în final cuantumul pensiilor speciale, aici va trebui să dăm explicaţii comisiei de ce dorim - dacă dorim şi insistăm - să avem procente diferite pentru cele două sisteme, respectiv pentru sistemul de pensii general şi pensiile speciale”, a adăugat Boloş.
Ministrul a mai arătat că nu este „un lucru de joacă”, adăugând că dacă se ia decizia „radicală” de reformare a sistemului de pensii speciale, „atunci trebuie, în egală măsură, asumată şi consecinţa migrării forţei de muncă sau a destabilizări acestor mari servicii publice de care România are nevoie”.
El a precizat că ce este scris în PNRR este literă de lege, iar „flexibilitatea Comisiei Europene tinde spre zero”.
„Să nu uităm că judecata Comisiei Europene este raportat la ceea ce este scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şi eu am fost la început foarte optimist şi am încercat să găsesc soluţii pentru ceea ce există în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă realitatea mi-a dovedit: Comisia nu face nici la stânga, nici la dreapta. Flexibilitatea comisiei tinde despre zero. Îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, dar este un adevăr şi vreau să înţelegem cu toţii că ce este scris în Planul Naţional de Redresare şi Rezidenţă este literă de lege”, a adăugat ministrul.