Pe aceeași temă
„Restrângerea de drepturi nu se poate face fără lege în Parlament. Vom face o trimitere la CCR, vom face o sesizare. Începând de astăzi PSD începe munca pentru moțiunea de cenzură, vom strânge semnături și vom depune moțiune la adresa guvernului a doua zi după ce starea de alertă se va încheia", a declarat nervos Ciolacu, după ce Parlamentul a fost văduvit de votul dorit de PSD pentru încuviințarea stării de alertă.
„Cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor. În fața acestui abuz vom face o trimitere la CCR, respectiv o sesizare. Aceasta este decizia PSD față de acest abuz făcut de Ludovic Orban față de Parlamentul României”, a mai declarat seful social-democratilor, Marcel Ciolacu.
Legea 55/2020, initiată si votată de PSD, spune la articolul 4 (alineatul 1) că ”Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne”.
Context: Reacția lui Ciolacu vine după ce Guvernul nu cerut introducerea la vot în Parlament prelungirea stării de alerta.
„Plenul reunit de joi nu va include un punct referitor la prelungirea stării de alertă. PSD a modificat legea şi a introdus un text, din punctul meu de vedere neconstituţional, şi anume că Parlamentul încuviinţează starea de alertă, dar pe prelungirea stării de alertă nu există nicio dispoziţie expresă prevăzută de lege. Ca atare, (Guvernul – n.r.) în mod corect a făcut adresa, şi anume ne-a informat cu privire la hotărârea de Guvern privitoare la prelungirea stării de alertă, care de altfel s-a şi publicat în Monitorul Oficial. Poziţia PNL este că nu e necesar niciun demers al Parlamentului pentru prelungirea stării de alertă", a declarat miercuri pentru Agerpres, Alina Gorghiu, vicepresedinte PNL.