Pe aceeași temă
"Domnul Gabi Oprea nu este membru PSD şi nu va fi, cel puţin cât o să fiu eu interimar. (...) Nu a fost membru al partidului. (...) Nu a fost nici vicepreşedinte", a precizat Ciolacu într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei Comitetului Executiv.
Viorica Dăncilă a precizat că Oprea a fost vicepreşedinte al Comitetului Executiv, dar fără drept de vot și a dat asigurări că tot ce a fost semnat de ea ”nu mai are valabilitate” pentru că nu mai este președintele partidului.
"Tot ce a fost protocol semnat a fost până la turul doi. Tot ce a fost semnat de mine nu mai are valabilitate, nu mai sunt preşedintele partidului. Alte decizii le vor lua cei din comitetul de conducere. (...) Nu s-a înscris nimeni în partid. (...) Am avut mai multe protocoale de colaborare cu sindicatele. În aceste protocoale, liderul sindicatului respectiv devenea vicepreşedinte în CEx, dar fără drept de vot. Deci, acesta a fost protocolul care (sic!) l-am luat, modelul avut de partid de mai mult timp. Acum încetează totul şi sindicatele, bineînţeles, vor coopera cu noul preşedinte", a spus ea.
Liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat, duminică seară, că fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost prezent la sediul partidului, după închiderea urnelor la alegerile prezidențiale pentru că este vicepreședinte în Comitetul Executiv al partidului, funcție obținută în urma semnării unui protocol de colaborare cu PSD din partea sindicatului militarilor din care face parte.
„Noi am făcut protocol de colaborare cu sindicatele, cu CNSLR Frăția, cu Uniunea Militarilor și Polițiștilor, am făcut cu mai multe sindicate, iar prin aceste protocoale pe care le-am semnat, ldierii sindicatelor respective fac parte din Comitetul Executiv Național. Avem cu cinci sindicate. Toți liderii de sindicate au funcție de vicepreședinte la nivel de Comitet Executiv Național. Am făcut cu cinci sindicate, deci avem cinci vicepreședinți. Au și drept de vot”, a spus Viorica Dăncilă, întrebată despre motivul pentru care Gabriel Oprea a fost prezent duminică la sediul PSD.
Funcția de vicepreședinte al PSD pe care ar fi deținut-o Gabriel Oprea a stârnit furia celorlalți membri ai conducerii PSD care i-au reproșat lui Dăncilă că nu are votul congresului, singurul care poate alege vicepreședinți și că protocolul de colaborare semnat cu sindicatele viza doar colaborarea PSD-sindicate în timpul campaniei electorale și nu obținerea de funcții de conducere în PSD.
Președintele UNPR Gabriel Oprea a fost ministru de Interne în Guvernul Ponta, însă a demisionat după moartea polițistului Bogdan Gigină, antemergător pe motocicletă, pe timp de ploaie, al coloanei oficiale din care făcea parte Oprea.
Oprea este protagonistul mai multor scandaluri din spațiul public în care a fost asimilat așa-zisului ”stat paralel și ilegitim”, un concept căruia i-a dat formă și discurs fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în pușcărie, care definea astfel un întreg sistem paralel care ar controla, de fapt, statul și care ar fi făcut imposibilă guvernarea PSD, inclusiv prin vânarea în justiție a liderilor puterii. În media afiliate puterii PSD au apărut imagini cu Gabriel Oprea, din noaptea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2009, din sufrageria acestuia în care erau diverși lideri de instituții de forță ai momentului - George Maior (fostul director SRI), Florian Coldea (prim-adjunctul lui Maior), Vasile Dîncu (fost vicepremier în guvernul tehnocrat), Laura Codruța Kovesi (fosta șefă DNA), Neculai Onțanu (fost primar sectorul 2) și Anghel Iordănescu. - acreditându-se astfel ideea că exista un stat paralel care decidea și influența alegerile și că, de fapt, independent de votul care se desfășura liber și democratic în acest timp, în sufrageria lui Oprea s-ar fi decis președintele României.
A existat și o comisie parlamentară care a anchetat o presupusă influențare a alegerilor din sufrageria lui Oprea, soldată cu un raport în care a fost înfierat fostul președinte Traian Băsescu, în baza unui text contrafăcut de fostul consilier al lui Liviu Dragnea, Anca Alexandrescu, și care a ajuns din greșeală la presă după ce șefa comisiei, Oana Florea, l-a trimis din greșeală unui reporter Digi 24.