Pe aceeași temă
Decizia PSD de a nu vota proiectul de lege privind instituirea carantinei și izolării face ca starea de vid legislativ să se prelungească, deja fiind 10 zile de când CCR a decis că precedenta prevedere legislativă – un ordin de ministru – este neconstituțională.
„Nu se va vota legea în Senat până când primul ministru și ministrul Sănătății nu vor veni să explice toate aceste aspecte.
Eu am o dezamăgire personală față de președintele Klaus Iohannis, de la care m-aș fi așteptat să cheme partidele la consultări, să se consulte cu specialiștii, având în vedere cât de importantă este această lege”, a spus Marcel Ciolacu.
„E a doua oară când PNL și Guvernul au lăsat România în vid legislativ. Nu știu cât mai putem suporta asemenea greșeli politice față de români și de România. Mai așteptăm o lună de zile să venim cu o lege la Parlament când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi se pot face doar prin lege. Legea e una proastă, așa cum a fost prezentată la Camera Deputaților și acum în Senat. Am încercat cu ONG -urile să avem o dezbatere la Camera Deputaților. O să încercăm și la Senat să avem o dezbaterr cu organizațiile care pentru drepturile și libertăților cetățenilor”, a declarat Ciolacu.
La acuzațiile aduse de PSD, Guvernul a reacționat rapid:
”Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea.
Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”, se arată în comunicatul PNL.
Mai multi membrii ai CEx au susținut respingerea legi carantinării, printre ei afându-se Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene.
De altfel, liderul PSD Neamț, Ionel Arsene a declarat la finalul ședinței CEx că a cerut respingerea legii carantinei pentru că nu dorește să se trezească "în situația în care să fie luat de pe stradă de poliția medicală".
Ionel Arsene: Eu nu vreau să mă trezesc în situația în care eu sau familia mea să fim luați de pe stradă de poliția medicală. Vreau ca copiii noștri, dacă suntem infectați, să fie luati de cineva din familie nu de către stat (...) Nu sunt de acord cu actuala formă și trebuie să găsim un cadru legislativ prin care aceste persoane (n.red - persoanele infectate) să fie obligate să fie internate. Nu sunt mulțumit de modificările pe care le-au adus colegii mei la Camera Deputaților. Aștept să vedem modificările pe care le vor face colegii mei la Senat. Sunt foarte multe care mă nemulțumesc. De exemplu, faptul că în continuare vorbim de carantinarea bunurilor. Proprietatea privată este garantată de Constituția României".
În ciuda declarațiilor războinice, votul final din CEx a fost ca PSD să voteze și în Senat pentru adoptarea legii carantinării, cu 40 de voturi „pentru” și 8 „împotrivă”.