Pe aceeași temă
După reuniunea liderilor social-democrați, Marcel Ciolacu, a declarat joi într-o conferință de presă la sediul central PSD că încuviințarea prelungirii stării de alertă trebuie să cuprinde minimum șase condiții puse de partid:
Redeschierea spitalelor pentru bolile cronice
Exclus continuarea procedurii de achizitii publice fara licitatie
Exclus angajari prin derogare de la lege
Pentru inca o perioada limitata obligativitatea purtarii de masti in spatii inchise
Respecrarea limitarii personelor pentru evenimente
Prelungirea stării de alertă să nu depășească 15 zile
În plus, Marcel Ciolacu a spus că parlamentarii social-democrați ar vrea ca declararea stării de alertă să fie făcută pe zone restrânse, doar acolo unde se constată izbucnirea de focare Covid-19.
Decizia PSD vine în contextul în care, joi, INSP a anunțat o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
„Suntem de acord cu o perioadă limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, a declarat Ciolacu
Liderii PSD s-au reunit, joi, de la ora 12 în ședința conducerii interimare pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, cu câteva ore înainte de ședința de guvern în care Executivul ar urma să prezinte măsurile și forma hotărârii prin care va fi prelungită starea de alertă. În termen de 5 zile, hotărârea trebuie adoptată de Parlament.
Raed Arafat a declarat la Digi24 că starea de alertă următoare va avea modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, de la ora 18.
Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private. Vor fi însă păstrate o serie de restricții. Restaurantele rămân închise, iar purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie.
După adoptarea hotărârii de către Guvern aceasta este trimisă Parlamentului care trebuie să o voteze în termen de 5 zile. Parlamentul poate modifica prevederile hotărârii.