Ciolacu se plânge Comisiei Europene de nerespecaterea statului de drept în România

Laurentiu Gheorghe | 24.06.2021

Șeful PSD Marcel Ciolacu a scris Ursulei von der Lyen și lui Frans Timmermans o scrisoare în care cere Comisiei Europene să intervină pentru a „opri practicile nedemocratice” ale coaliției majoritare.

Pe aceeași temă

Liderul social-democrat menţionează, în scrisoarea publicată joi de Biroul de presă al PSD, faptul că deciziile privind numirea conducerilor de la radioul şi televiziunea publice au fost respinse de către Curtea Constituţională, faptul că partidele de la guvernare „au încălcat procedurile parlamentare în cadrul moţiunii simple împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin numărarea ilegală a voturilor” şi că aceleaşi partide „au decis să demită Avocatul Poporului fără a respecta procedurile legale în vigoare”.

„Ca lider al opoziţiei din ţara mea, mă bucur să ştiu că românii se pot baza pe prieteni ca dumneavoastră, care pun drepturile şi securitatea poporului înainte de toate. De aceea, având în vedere recentele evenimente din România, mă simt obligat să vă informez că democraţia şi respectul pentru statul de drept sunt puse în pericol în mod serios de partidele de guvernământ din ţara noastră şi cer ajutorul Comisiei Europene în gestionarea abuzurilor comise de partidele de la guvernare”, mai scrie Ciolacu.

El susţine că opoziţia este la dispoziţia Comisiei „pentru identificarea unor soluţii adecvate, astfel încât să fie evitată situaţia în care România alunecă pe o cale nedemocratică”. El adaugă că liderii partidelor din coaliţia de guvernare ar practica „un limbaj dublu, la nivel internaţional, care poate fi uşor demontat”. „Una spun la Bruxelles şi pe de altă parte acţionează împotriva valorilor europene, în România”, afirmă social-democratul.

Potrivit lui, aceştia „încearcă să elimine, încet-încet, orice formă de opoziţie, începând cu media şi continuând cu instituţiile independente rămase”. Ciolacu susţine că scopurile politicienilor de la putere ar fi „să schimbe Curtea Constituţională şi practica electorală, pentru a influenţa viitoarele alegeri, în contextul în care au pierdut alegerile locale şi legislative”.

„Credem că este momentul pentru Comisia Europeană să vorbească de problemele menţionate mai sus şi să ceară partidelor din guvernul României să oprească practicile nedemocratice curente. Comisia trebuie să continue să fie garantul valorilor europene, al democraţiei şi statului de drept în România şi contăm pe imparţialitatea dumneavoastră de a susţine rezolvarea acestor probleme”, încheie preşedintele PSD, adăugând că este disponibil să îi întâlnească pe liderii UE, pentru a aborda temele menţionate în scrisoare.

Context

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, solicită, într-o scrisoare transmisă președinților celor două camere ale Parlamentului, detalii despre demiterea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

„Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, se arată în scrisoarea transmisă pe 17 iunie către Ludovic Orban, președintele Camerei și către Anca Dragu, președinta Senatului.

Renate Weber a fost demisă pe data de 16 iunie din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Parlamentul a aprobat, miercurea trecută, revocarea cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.

Poziția de Avocat al Poporului e cheie în arhitectura de putere a administrației, dat fiind că aceasta e singura instituție care poate bloca ordonanțele de urgență emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22