Ciolacu și Cîțu susțin trimiterea de armament în Ucraina: România e pregătită pentru această decizie

L. G. | 28.04.2022

Atât Florin Cîțu cât și Marcel Ciolacu au declarat joi că dacă evoluția conflictului din Ucraina o va impune, România este pregătită să livreze armament.

Pe aceeași temă

Florin Cîţu a afirmat, chestionat dacă România ar trebui să sprijine Ucraina şi cu armanent, că este de acord să fie făcut orice fel de efort pentru a susţine Ucraina.

„Eu am spus că, în general, da, dacă este o decizie. Ştiţi foarte bine că 40 reprezentanţi ai statelor au discutat la baza Ramstein şi decizia a fost de a susţine şi cu armament Ucraina şi am fost de acord ca orice efort, chiar dacă include armament, nu trebuie irosit în acest moment. Partea bună este că există acest punct de cotitură şi administraţia din Ucraina şi preşedintele Zelenski se uită acum cu optimism şi discută despre reconstruirea Ucraina”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat joi la Parlament, dacă în vizita sa la Kiev au fost discuţii ca România să trimită armament Ucrainei.

La rândul lui, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a declarat, joi, la sediul partidului, despre posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei, că România trebuie să fie pregătită legal, şi cu o decizie politică, şi de aceea s-au făcut aceste deplasări, pentru a oferi mai mult ajutor.

”A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă suntem pregătiţi să livrăm armament către Ucraina, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: ”Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face şi, dacă va fi nevoie, România va lua o astfel de decizie”.

Despre tipul de echipament care ar putea să fie trimis în Ucraina, Ciolacu a precizat că nu a discutat cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, dar ”România trebuie să fie pregătită legal, şi cu o decizie politică”. ”Părarea mea este că România este pregătită în acest moment”, a mai spus el.

Florin Cîțu, președintele Senatului, a reiterat necesitatea impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei.

„În ceea ce priveşte partea cealaltă de apărare, este clar că este nevoie să fie susţinuţi pentru a se apăra. Eu susţin din prima zi, din 24 februarie, că sancţiunile împotriva Rusiei trebuie să fie din ce în ce mai dure. Eu ştiu că poate există un disconfort pentru noi astăzi, dacă impunem sancţiuni Rusiei, în ceea ce priveşte criza energiei, etc. Dar ceea ce câştigâm, securitatea noastră, independenţa şi faptul că Rusia nu o să mai poată să atace nicio ţară în viitor este mult mai important zic eu. Şi acesta a fost un mesaj pe care l-am transmis mereu”, a completat preşedintele Senatului.

Ministrul Apărării Naţionale Vasile Dîncu a participat, marţi, la prima reuniune a Grupului Consultativ în domeniul Apărării privind Ucraina (Ukraine Defense Consultative Group), găzduită în Baza Aeriană Ramstein, Germania, de către secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III. Ministrul român a avut o scurtă întâlnire cu ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov în cadrul căreia a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a evidenţiat nevoia urgentă de deschidere necondiţionată a unor culoare umanitare.

Statele Unite şi aliaţii lor urmează să se reunească lunar, pentru a examina cum să consolideze capacităţile militare ale Ucainei împotrva Rusiei, anunţă marţi secretarul american al Apărării Lloyd Austin, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai 40 de ţări, în Germania,.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22