Cioloș: Circa 200 de speculatori au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elvețieni

E.b. | 26.10.2016

Premierul Dacian Cioloș a explicat decizia Guvernului de a contesta la Curtea Constituțională, Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, după ce aceasta fusese votată în Parlament.

Pe aceeași temă

 

 

"Circa 200 de persoane au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni. Din cauza acestor speculatori au de suferit toate persoanele care au luat asemenea împrumuturi", a afirmat premierul Cioloș, conform romanialibera.ro.

 

Proiectul adoptat de Parlament prevede conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni la cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului. Deşi Comisiile de la Camera Deputaţilor adoptaseră amendamente care stabileau că doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, iar conversia se va aplica doar până la pragul de 250.000 de franci elveţieni, în cele din urmă aceste prevederi au fost eliminate.

 

Legea conversiei creditelor din franci elvețieni în lei nu are motive „să pice” la Curtea Constituțională a României, a precizat, luni seara, președintele PNL Alina Gorghiu, după ce Guvernul a anunțat că a contestat actul normativ.

 

CCR va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni..

 

Sesizarea Guvernului se referă la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

 

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din BNR, a lăsat de înţeles, într-un comentariu pe Facebook, că printre viitorii beneficiari ai legii conversiei creditelor în franci elveţieni se numără şi un debitor care a luat un credit de un milion de euro ca să cumpere acţiuni la Transelectrica. Potrivit BNR, 40 de persoane au luat credite de peste un milion de franci elveţieni şi vor putea beneficia de legea conversiei.

 

"În înţelepciunea lor, politicienii au şi explicat asta (şi au votat unanim!!!) : pentru că băncile i-au înşelat pe clienţi, nu le-au spus destul despre riscul valutar, şi de aceea trebuie pedepsite - inclusiv pentru creditele de, să spunem, un milion de franci pentru a cumpăra acţiuni la Transelectrica. Bietul client a fost înşelat de bancă, nu-i aşa, veroasa. Iar asta este atât de limpede, că nici nu mai e nevoie de un judecător care să constate înşelătoria - o poate face foarte bine şi Parlamentul...", arata Eugen Rădulescu într-un comentariu pe Facebook.

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat că 40 de clienţi au luat 45 de credite de peste un milion de franci, iar alţi 201 clienţi au luat credite cu valoarea cuprinsă între jumătate de milion şi un milion de franci elveţieni. Numărul total de clienţi cu credite în franci elveţieni este de  51.334, iar şoldul total al creditelor este de 5,6 miliarde lei, conform HotNews.ro.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22