Cioloș: “Legea administrației publice a fost deturnată. Vor mai fi schimbări de prefecți”

Vlad Toma | 14.03.2016

Prezent luni în Parlament, la solicitarea grupului ALDE, premierul Cioloș a explicat schimbarea prefecților: e o măsură de competența strict a Guvernului. El a subliniat că sistemul de numire a permis punerea în funcții a unor oameni cu simpatii politice sau chiar membri de partid.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: “Criteriile în desemnarea prefecților nu intră în categoria problemelor de interes major”, a spus luni premierul Cioloș. El a venit în Parlament la solicitarea ALDE pentru a explica decizia pentru schimbarea mai multor prefecți.

 

"V-as intreba in acest context: cum v-ati propus sa depolitizati posturile de prefect, ce criterii ati avut in vedere - cred ca la Arges nu ati avut in vederea asta, pentru ca acesta a spus in 2014: "Categoric ma intorc in PNL". Suntem ingrijorati. Ma intreb foarte sincer: sunteti presat de cuplul PNL-PDL sa le numiti oamenii in functie? In luna ianuarie cei doi copresedinti va somau public sa schimbati toti prefecti" , a spus copresedintele ALDE Daniel Constantin, citat de Hot News.

 

Replica lui Cioloș nu a întârziat: Numirea și eliberarea din funcție a prefecților sunt de competența exclusivă a Guvernului. Nu înțeleg să detaliez rezultatele analizei efectuate, care cade în sfera prerogativelor executive. Prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu. Niciun prefect sau subprefect fixat definitiv în funcție nu a fost schimbat. Au fost vizați doar cei numiți temporar în funcție de fostul guvern”.


Declarațiile premierului Ciolos:

 

  • Ceea ce reprezinta din punctul meu de vedere o problema de interes major pentru care vin azi in fata dvs e situatia inaltilor functionari publici
  • Functiile de prefect sau subprefect fac parte din aceasta categorie
  • Teoretic, acestia ar trebui sa reprezinte o resursa umana de calitate pe care sa o folosim ca atare
  • Am constatat insa ca avem de-a face cu o legislatie al carei spirit a fost deturnat prin numeroase modificari
  • In prezent, analizam care e cea mai buna solutie pentru e revnei cel putin la spiritul reglementarilor initiale, daca nu sa le imbunatatim
  • De ce au fost schimbati de guvern cei care au fost schimbati? Cei vizati pana in prezent si cei care vor urma fie nu au performat fie nu au reusit sa sustina politica guvernului fie nu au respectat echidistanta politica
  • Sistemul de numire a permis numirea aproape sistematica a oamenilor cu simpatii politice sau chiar membri de partid
  • Problema apare cand aceste simpatii afecteaza calitatea activitatii desfasurate, impartialitatea de care prefectul ar trebui sa dea dovada
  • Am cerut si am asteptat analiza Ministerului de Intern
  • Inclusiv cei numiti recent pot fi schimbati daca nu performeaza
  • Cum au fost selectati cei numiti? Ne-am uitat la inspectorii disponibili si la functionari cu experienta
  • A avut loc o intalnire cu inspectorii guvernamentali
  • Acolo unde am apelat al functionari publici ne-am orientat spre persoane care sa imbine experienta si probitatea profesionala
  • Am folosit doua instrumente legislative: mobilitate si numirile temporare
  • Nu sunt confortabil principial cu faptul ca o parte din numirile de prefecti au fost temporare
  • Reamintesc cele spuse anterior: legislatia actuala a fost deturnata de la sensul initial
  • In ultimii ani, din 2009 incoace, nu a mai fost organizat niciun concurs pentru intrarea in randul inspectorilor guvernamentali
  • In perioada urmatoare, imi doresc sa clarificam si imbunatatim cadrul normativ pentru prefecti si subprefecti
  • A organiza un concurs de numiri definitive pe post in baza unei legislatii necorespunzatoare a parut guvernului o solutie de evitat, de aceea nu am organizat concursuri
  • La implementarea noului cadru legislativ, toti prefectii si subprefectii vor fi reevaluati
  • Cateva remarci despre reformele functiei publice: Am constatat ca prin numeroase modificari s-a introdus un sistem confuz de exceptii si situatii exceptionale care au deformat spiritul legislatiei initiale
  • In 2014 ANFP a acordat avize pentru exercitarea temporara a unui numar de 3447 functii publice de conducere
  • Peste 3.000 de numiri au fost facute cu caracter temporar
  • Guvernul va lansa in curand liniile directoare ale reformei functiei publice
  • Ne dorim ca pana la finele anului sa putem adopta impreuna un cadru normativ nou pentru a asigura stabilitatea si eficienta administratiei publice
  • Datorita acestei instabilitati avem de-a face si cu un anumit grav de ineficienta

 

***

Marcel Ciolacu, secretarul Camerei Deputatilor, a transmis in 24 februarie, că acțiunea are loc la solicitarea grupului parlamentar ALDE, cel care a cerut premierului să se prezinte în Parlament pentru a da explicații pe tema prefectilor.

 

Prezența premierului a fost solicitată de ALDE, partidul președintelui Senatului, Tăriceanu, formațiune care acuză politizarea schimbării prefecților.

 

Într-un comunicat emis la finalul săptămânii trecute, co-președintele Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), Daniel Constantin, cerea prezența premierul în Parlament. Constantin solicită criteriile pe baza cărora au fost schimbați prefecții: “Au promis prefecți tehnocrați, dar au numit în funcții oameni ai PNL”, transmite ALDE în comunicatul de presă.

 

Daniel Constantin acuză Cabinetul Cioloș că, în ciuda faptului că are titulatura de Guvern technocrat, face jocurile politice ale liberalilor.

 

Comunicatul ALDE:

 

“Copreşedintele ALDE Daniel Constantin consideră că Executivul lui Dacian Cioloş a pus România în faţa unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecţi din ţară şi prin înlocuirea acestora cu diverşi membri sau apropiaţi ai PNL. Acest demers al tehnocraţilor, care a avut loc în data de 18 februarie a.c., este doar primul val al schimbărilor anunţate de către Executiv.

 

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) îşi exprimă îngrijorarea faţă de această acţiune cu un vizibil substrat politicianist, acţiune prin care se urmărește obținerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL.

 

Având în vedere că în locul unora dintre prefecții înlocuiți de prim-ministrul Dacian Cioloș au fost numite persoane apropiate de Partidul Național Liberal, ba chiar foști membri de partid, ori despre care există informații publice că ar fi urmat să candideze din partea PNL la alegerile locale din 2016, ALDE dezaprobă demersul actualului Guvern de pe urma căruia beneficiază anumiți actori politici.

 

De asemenea, Alianța Liberalilor și Democraților îi va solicita premierului Dacian Cioloș să prezinte în fața Parlamentului care au fost criteriile în procesul de selecție al noilor prefecți. Deși, în mod repetat, membrii cabinetului Cioloș ne-au promis că vor numi în funcții doar specialiști, fără niciun fel de apartenență politică, vedem că promisiunile au fost brusc uitate, ajungând în să fie numiți prefecți membri de partid sau persoane foarte apropiate de PNL.

 

„Să ne aducem aminte că nu mai departe de luna ianuarie, cei din PDL-PNL îl somau pe domnul Cioloș să schimbe toți prefecții, motivând că aceștia au fost numiți de Guvernul Ponta. Evident, prin somațiile publice repetate ale celor din PNL, aceștia urmăreau impunerea, chiar înainte de alegerile locale, a unor membri de partid sau persoane apropiate partidului prezidențial. De asemenea, faptul că la nici 24 de ore după ce a dovedit că nu are nici cea mai mică susținere politică în Parlament, actualul guvern pare că simte pericolul unei moțiuni de cenzură și decide să le facă pe plac celor din PNL, prin numirea, în anumite județe, de prefecți cu simpatii politice.

 

Câteva exemple: Alina Gorghiu susținea în luna octombrie a anului trecut că domnul Daniel Olteanu ar putea fi un candidat al PNL foarte bun pentru Primăria Bârlad. Acum, îl vedem prefect pe același domn Daniel Olteanu. La Iași, Marian Grigoraș, cel care a reprezentat PNL în Biroul Electoral Județean în nenumărate rânduri, a fost numit prefect în acest important judeţ al Moldovei. La Botoșani, aceeași situație: Dan Nechifor, cel care era propus de PNL pentru poziția de prefect în luna decembrie, acum a fost numit în funcţia dorită, evident de către Guvernul Cioloș. La Argeș, noul reprezentant al Guvernului în teritoriu este Cristian Soare, aceeași persoană care ne anunța public, în 2014, că „în mod categoric” se va alătura PNL. Ba mai mult, premierul Dacian Cioloș, alături de ministrul Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu vor merge astăzi în Argeș să îl instaleze pe Cristian Soare – persoana care nu și-a ascuns niciodată simpatiile și apartenența politică – în poziția de prefect.

 

Îmi pare rău că acest guvern, care se laudă continuu cu titulatura de tehnocrat și care susţine că promovează oameni doar pe criterii de competență și de profesionalism, a ajuns să facă, atât de vizibil, jocurile politice ale PNL”, consideră copreședintele ALDE Daniel Constantin.

 

Nu în ultimul rând, copreședintele ALDE Daniel Constantin este de părere că vizita de lucru pe care ministrul Sănătății o va face astăzi la Spitalul de Pediatrie Pitești este un gest tardiv”, transmite formațiunea.

 

Dacian Cioloș a mai fost chemat în Parlament, la mijlocul săptămânii trecute, pentru a da explicații cu privire la acțiunea ANAF în cazul Antena 3.

 

Cioloș schimbă mai mulți prefecți

 

Premierul Dacian Ciolos a anuntat, recent, ca a hotarat schimbarea din functie a 19 prefecti si trei subprefecti din tara, deoarece este nemultumit de activitatea acestora.

 

Potrivit Digi 24, decizia premierului vizează prefecții din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj Satu Mare, Vaslui și Argeș, printre altele. Alți 2 subprefecți au fost schimbați. Prefectul reprezintă autoritatea Guvernului în teritoriu. Astfel de decizii au mai fost luate de Guvern. O schimbare a prefecților s-a întâmplat și în mandatul fostului prim-ministru Victor Ponta, când au fost două schimări de prefecți: în 2012 și în primăvara lui 2014, atunci când PNL a ieșit din USL și de la guvernare.

 

Ciolos si-a anuntat intentia de a reforma administratia inca din prima sedinta de guvern: "O sa-l rog pe domnul vicepremier Dancu, legat de unul din obiectivele principale din programul guvernului, sa ne gandim in perioada imediat urmatoare la principiile acestei reforme administrative, sa vedem de unde pornim. Stiu ca exista deja legislatie privind imbunatatirea actului administrativ si in ideea noastra de reforma administrativa, de crestere a calitatii actului administrativ, as vrea sa pornim de unde suntem, sa vedem ce legislatie avem si cum sa o punem intr-un cadru mai coerent si sa incepem cat mai repede si cu acest lucru", a anuntat in 19 noiembrie 2015, noul premier Dacian Ciolos.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22