Cioloș, pe Facebook: Am salutat, susținut și susțin fondul intervenției ANAF‬ la Antena 3

Iulian Popescu | 17.02.2016

Premierul Dacian Cioloș revine pe Facebook la subiectul evacuării Antenei 3, după ce el și președintele Dacian Cioloș au fost aspru criticați pe rețelele sociale din cauza declarațiilor lor făcute în legătură cu acțiunea legală de notificare a televiziunii lui Dan Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

“Mesajul pe care am dorit să-l transmit astăzi în Senat are trei puncte principale”, spune premierul în deschiderea mesajului pe care l-a postat pe Facebook pentru a risipi confuzia creată de anumite formulări din discursul său ținut miercuri în plenul Senatului.

 

El explică apoi că le-a comunicatul celor de la ANAF că au tot sprijinul său atunci când aplică legea.

 

1) Am salutat, susținut și susțin în continuare fondul intervenției ‪#‎ANAF, atât în acest caz despre care discutăm, cât și în general, când intervenția este justificată pe deplin de aplicarea legii și nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-și face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea.

2) Regret MODUL în care a acționat ANAF în acest caz și în altele, prin descindere în forță care poate fi interpretată ca intimidare. Nu sunt de acord cu acest mod de acțiune nici în acest caz, nici în general, față de firme sau simpli cetățeni contribuabili. Le-am solicitat să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituție în slujba cetățeanului. Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă și respectată și fără să creeze panică sau teamă, arătând respect și fermitate față de cei pe care îi controlează.

3) Abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenției de a întrerupe activitatea entităților respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparțin sau sunt datorate statului. Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, a scris premierul.

 

Cioloș a intrat chiar în dialog cu cei care au comentat postarea și la un moment dat a insistat: “Pe fond ANAF a acționat foarte bine. Dar risca sa se discrediteze ca institutie daca lasa impresia dorintei de a intimida pe cei controlati. DOAR forma am regretat-o, nu fondul, pe care il apreciez si susțin”.

 

Ulterior, la întrebarea cuiva, premierul a scris: “Nu, nu mă îndoiesc. Incerc să găsesc echilibrul si bunul simț, indiferent de presiunea dintr-o parte sau alta. Unii interpreteaza cautarea echilibrului ca o ezitare sau o slăbiciune”.

 

***

 

Președintele Senatului a propus marți modificarea ordinii de zi a Senatului pentru a discuta acțiunea ANAF la adresa Antenelor și convocarea de urgență a premierului Dacian Cioloș, pentru a da explicații despre acest subiect, invocând articolul 111 din Constituția României.

 

Propunerea de a se discuta situația Antenelor a fost aprobată  cu o largă majoritate, cu 65 de voturi pentru, 4 abțineri și două voturi impotrivă.

 

Tariceanu a coborât, apoi, de la prezidiu pentru a lua cuvântul la tribună în calitate de senator. El a amintit  "gravitatea situației" și "forțele oculte" care sunt în spatele deciziei ANAF și de "atacul inacceptabil la adresa unei televiziuni".

 

”Este vorba despre o acțiune abuzivă, din care nu a lipsit decât folosirea gazelor lacrimogene", a spus Tăriceanu, adăugând că este "expresia acestor derapaje si excese ce se întâmplă în ultima perioadă",  ”o încercare vădită, brutală de suprimare a libertății din Constituție"

 

Președintele Senatului declară că este atacată libertatea de expresie a unui post de televiziune, ceea ce încalcă Constituția. Cere vot din partea senatorilor pentru a-l chema pe premier înfața Senatului pentru a răspunde față de acțiunea ANAF.

 

Călin Popescu Tăriceanu a fost imediat susținut de către senatorul UDMR Verestoy Attila. Care a susținut că ”este un precedent periculos suprimarea unui post de televiziune pe cale administrativă”.

 

Senatoarea Cristiana Anghel a  declarat că ea ”propune moțiune de cenzură pentru trimiterea guvernului Cioloș la Bruxelles, că nu este românesc”. Ea a cerut președintelui Iohannis să spună dacă a avut cetățenie germană și în ce perioadă.

 

Au mai luat cuvântul Daniel Barbu (ALDE), care a vorbit despre libertatea de expresie a Antenei 3 fiind ”victima violentă a statului”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22