Cioloș: Preşedintele trebuie să rişte orice din punct de vedere politic ca să apere Constituția

Dora Vulcan | 01.06.2018

Fostul premier Dacian Cioloş consideră că preşedintele Klaus Iohannis ”trebuie să rişte orice din punct de vedere politic” pentru a apăra Constituţia şi pentru a apăra principiile clare ale Constituţiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Cioloş spune că un referendum este oportun pentru a tranşa în privinţa dorinţei românilor de a continua lupta împotriva corupţiei.

 

“Cred că domnul preşedinte trebuie să rişte orice din punct de vedere politic pentru a apăra Constituţia şi pentru a apăra principiile clare ale Constituţiei. El reprezintă o funcţie foarte importantă în stat, una dintre ultimele baricade care apără statul de drept şi cred că trebuie să fie foarte ferm în apărarea Constituţiei. Din păcate, majoritatea politică reprezentată astăzi în Parlament, şi-a depăşit de mult mandatul primit de la alegători”, a declarat vineri Dacian Cioloş la Europa FM.

 

În opinia fostului premier, Curtea Constituţională e politizată şi ia clar decizii subiective, în sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justiţia.

 

Cioloş a scris pe pagina sa de Facebook că majoritatea actuală din Parlament nu are legitimitate politică să încerce subordonarea justiţiei, nu a fost votată pentru asta.

 

 

Background

 

 

Cioloș propune referendum anticorupție: nu pentru subordonarea Justiției a fost votat PSD

 

 

Fostul premier tehnocrat, lider al formațiunii Mișcarea România Împreună/ RO+ , este de părere că e necesară o interogare a cetățenilor cu privire la lupta anticorupție, dat fiind că actuala majoritate a ieșit din mandatul primit la alegeri, fără nicio legătura cu acțiunile sale de subordonare a Justiției. 

 

”Curtea Constituțională e politizată și ia clar decizii subiective, în sprijinul intereselor politice ale PSD de a controla justiția.

Majoritatea actuală din Parlament nu are legitimitate politică să încerce subordonarea justiției, nu a fost votată pentru asta.

E nevoie de o modalitate prin care cetățenii să se poată exprima față de aceste decizii instituționale care ies clar din mandatul primit la alegeri. Un referendum mi se pare foarte oportun pentru a tranșa în privința dorinței românilor de a continua lupta împotriva corupției.

E necesară o reformă a statului care să includă și o reformă a CCR în așa fel încât numirea judecătorilor, funcționarea si deciziile acesteia să nu mai fie deloc sub imperiul presiunii politice sau ale intereselor unui partid sau altul. Mișcarea România Împreună/ RO+ pregătește astfel de propuneri pe care le va prezenta în Programul Politic al partidului.

Să nu uităm (așa cum guvernanții și-ar dori poate, prin tot felul de diversiuni mediatice) că atacul la statul de drept este dublat de un proces de slăbire a economiei și deci a bunăstării românilor prin decizii de politică fiscală și economică incoerente, prin atacul la Pilonul II de pensii, adică la banii românilor și prin îndatorarea statului pe termen lung pentru a plăti promisiuni electorale inconsistente.

Fără o funcționare onestă, transparentă a statului și fără predictibilitate și coerență în deciziile care afectează economia nu vor fi nici pensii și nici salarii.

După ce ajungem la guvernare, toate aceste lucruri vor intra în matca lor normală. România are nevoie să se dezvolte și nu să păzească justiția de agresori”, scrie fostul premier tehnocrat pe pagina sa de Facebook. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22