Cioloș: Dacă vedeam atunci filmarea de la Colectiv, altfel abordam cererea de demitere a lui Arafat

Dora Vulcan | 28.10.2019

Dacian Cioloș spune că ar fi avut ”o cu totul altă abordare” față de Raed Arafat când s-a cerut demisia lui dacă ar fi văzut filmarea ISU de la Colectiv atunci când era premier.

Pe aceeași temă

"Ați văzut toată discuția iscată în societate după prezentarea acelui film cu ce s-a întâmplat la Colectiv. Să le fie rușine celor din ISU care au mințit primul-ministru, pentru că nu l-au informat cu privire la existența acelui film. Nu trebuia cerut de nimeni, nu trebuia să îmi imaginez eu sau cineva din Corpul de control că ar putea exista acest lucru. Era obligația lor să vină și să prezinte acest film", a declarat Dacian Cioloș.


Cioloș explică acum reținerea sa de a-l demite atunci pe Arafat prin faptul că șeful DSU crease sistemul de intervenții de urgență în România.

”Totuși omul acesta e cel care a creat sistemul de intervenții de urgență în România și l-a creat foarte bine"”, și-ar fi spus el atunci. "Dar cu lucrurile și elementele pe care le am astăzi, dacă atunci aș fi știut de lucrurile acestea, m-aș fi gândit și aș fi avut cu totul o altă abordare în privința lui Raed Arafat”, a afirmat Dacian Cioloș.


El spune că nu mai crede în capacitatea lui Raed Arafat de a conduce Departamentul pentru Situații de Urgență.

"Nu e posibil să nu ai protocoale și dacă le ai să nu le respecți. Cred că trebuie să ne punem problema foarte serios dacă domnul Raed Arafat este omul cel mai eficient prin competența pe care o are acolo unde e acum. Eu nu mai sunt convins de acest lucru”.


Libertatea a publicat la sfârșitul săptămânii trecute o înregistrare de 21 de minute, făcută de un ofițer de pompieri cu primele momente ale intervenției autorităților în seara de 31 octombrie 2015, când s-a produs tragedia de la Colectiv. Filmarea arată modul haotic în care intervin pompierii și ni-i arată pe șefii momentului, șeful DSU Raed Arafat, primarul Cristian Popescu-Piedone de la sectorul 4, de unde a primit clubul avizele de funcționare, și pe ministrul de Interne Gabriel Oprea stând deoparte la discuții sau vorbind la telefon, printre cadavre abandonate în stradă, fără să intervină, să coordoneze sau să se implice în vreun fel. Memoria acelui moment amintește că Raed Arafat a intrat, exact în acel interval de timp, de mai multe ori în direct la mai multe posturi de televiziune. Mai mult, unul dintre șefii pompierilor, într-o mică ședință ad-hoc de coordonare a subordonaților săi i-a înjurat pe morții de pe caldarâm.

Imaginile cu pricina au fost ținute ascunse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Parchetul General a transmis oficial că a cerut înregistrările de la momentul respectiv dar că procurorii de caz nu au primit filmarea în cauză ci doar niște selecții.

Șefii ISU au ieșit într-o conferință de presă după publicarea filmării și au susținut că nu au ascuns filmarea dar că nu au furnizat-o procurorilor pentru că nu le-ar fi fost cerută.


”Nu dăm niciodată, din oficiu, imagini care pot avea impact emoțional major asupra populației. Nu am făcut asta niciodată. Nu am ordonat nimănui (ascunderea lor), vor fi puse la dispoziția oricărei instituții care solicită acest lucru, ele nefiind în niciun fel viciate”, a afirmat colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general, adăugând că ”nu difuzăm imagini pentru vizualizări”.

Oficialul IGSU a susținut că imaginile nu au fost furnizate Corpului de control al premierului Dacian Cioloș pentru că ”nu au fost cerute punctual în acea solicitare” a corpului de control. El a mai spus că patru-cinci oameni din IGSU au văzut aceste imagini și că nu l-a informat pe Raed Arafat despre film.

Secretarul de stat Raed Arafat a reacționat vineri, printr-un mesaj video postat pe Facebook, după ce cu o zi în urmă susținea că va comenta filmul din noaptea tragediei din Colectiv abia după comemorarea victimelor și alegerile prezidențiale.

El a susținut că nu știa despre existența acelui filmuleț, că nu a cerut să fie ascuns, dar și că "nu aduce aspecte noi asupra intervenției". Șeful DSU mai spune că înregistrările nu arată per ansamblu toată intervenția, locul unde erau duși răniții și unde au fost tratați. El acuză manipulările și speculațiile și spune că nu va demisiona, dar că dacă i se va cere nu va mai "sta un minut mai mult".


Parchetul General a anunțat vineri că a disjuns dosarul Colectiv și a transmis Parchetului Militar cauza pentru a fi anchetat modul în care au intervenit primele echipaje de salvatori de la ISU ajunse la locul tragediei în care au murit 64 de oameni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22