Ciolos, despre abandonarea revenirii la primari alesi in doua tururi: Nu aveam sustinere

Iulian Popescu | 03.12.2015

Premierul Dacian Ciloloş a declarat joi seară, la televiziunea online Unde.Tv, că a scos din planul de guvernare propunerea ca primarii să fie aleşi în două tururi, după ce a constat că nu exista în Parlament o susţinere majoritară pentru acest proiect.

Pe aceeași temă

 

Întrebat dacă nu crede că trebuie schiumbate de urgenţă legile elctorale astfel incât primarii să fie aleşi în două tururi în sistem majoritarist, Cioloş a declarat, citat de Agerpres:

 

"Sunt de acord cu dumneavoastră şi asta a fost şi propunerea mea de a veni cu reformă, dar cum este un Guvern independent, nu are un partid politic în spate. Am măsurat şi posibilitatea cu propunerea de modificare şi concluzia a fost că  nu există o susţinere majoritară pentru un astfel de proiect".

 

Premierul a explicat că a decis ca în mandatul de un an de zile pe care îl are să să concentreze pe reforma adminsitativă:

 

„Şi am decis ca în acest scurt timp să vin mai degrabă cu un plan de reformă administrativă a statului. De aceea mi se pare foarte important sa facem asta. Neavand instrumentul politic sa schimb legea elecorala, cred ca putem veni pe partea de reformă adminsitativă".

 

Preferă să se concentreze pe reformarea administrației

 

"Dimensiunea administraţiei nu e proporţională cu eficienţa ei. Avem prioritate pe a lucra pe reforma administraţiei pentru a-i creşte eficienţa. Nu e obiectivul iniţial de a reduce administraţia ci de a-i creşte eficienţa. Cred că odată crescându-i eficienţa, definind sarcinile pentru diferitele categorii de funcţionari putem să facem cel puţin acelaşi lucru, poate chiar mai mult, cu mai puţini funcţionari, mai bine pregătiţi şi mai bine plătiţi", a precizat Dacian Cioloş.

 

"Intenţia mea este să lucrăm pe partea de reformă a administraţiei şi, în paralel, să lucrăm la legea salarizării unice, pentru a face legătura între nivelul de salarizare, categoria de funcţionari şi nivelul de competenţă. Astfel putem reduce costurile şi creşte eficienţa şi să atragem oameni competenţi. Problema e că nu vin oameni competenţi şi chiar dacă vin după 2-3 ani pleacă în sistemul privat pentru că nu au posibilitatea să progreseze în sistem. Nu au predictibilitate. (...)  Asta şi pentru că sistemul e prost construit, nu-i suficient de transparent, dar şi că sistemul e în mare măsură politizat. Numirile nu se fac pe criterii de competenţă ci se fac pe alte criterii", a a adăugat premierul.

 

Dacian Cioloş a precizat că în administraţie trebuie să intre doar oameni cu anumite competenţe şi care pot avansa în funcţie de performanţă.

 

"Este într-adevăr o rezistenţă la schimbare, dar fără schimbare nu putem progresa. (...) Ne dorim măsuri care să presupună anumite criterii şi exigente pentru a intra în administraţia publică. Poţi să intri în acest sistem atunci când ai un anumit grad de competenţă specifică şi o anumită înclinare. Apoi, să avem un sistem clar şi transparent de carieră în administraţie, să ştii că atunci când intri în administraţie la un anumit nivel, în funcţie de performanţă şi în timp să poţi să progresezi în anumite condiţii. Ne gândim la un  un set de criterii de evaluare a performantei care sa fie legat si de programe de formare pentru că nu poţi să ceri unor oameni să fie mai performanţi dacă nu le dai posibilitatea să se formeze şi evolueze. (...) Mai vrem şi să delimitam foarte clar nivelul în care politicul poate să aibă o influenţă în procesul de decizie şi recrutare în administraţie şi nivelul de la care numirea se face doar pe criterii de performanţă", a adăugat Cioloş.

 

Despre primirea de refugiați

 

"Ştiti care e poziţia României legată de cotele de imigranţi impuse. Ţara noastră nu a fost de acord, însă, pe de alta parte, există nevoia de solidaritate, iar aici nu este vorba de o religie sau alta. Nu se face o selecţie a refugiaţilor pe criterii de religie, ci pe baza unor criterii umanitare", a afirmat Cioloş.

 

Totodată, premierul a declarat că românii trebuie să dea dovadă de toleranţă aşa cum au dat dovadă şi alte comunităţi când ei au plecat să muncească în străinătate.

 

"Sigur că nu putem accepta pe oricine şi mai ales în condiţiile actuale e foarte important să fim siguri că persoanele care vin se pot integra atât numeric cât şi din punct de vedere al culturii. Aşa cum noi am solicitat toleranţă şi solidaritate din partea altora când românii s-au instalat în altă parte şi noi trebuie să dăm dovadă de toleranţă, altfel ne izolăm", a precizat premierul la Unde TV.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22