Ciolos, despre criza refugiatilor: Trebuie să fim realiști. Altfel, suntem iresponsabili

Iulian Popescu | 23.01.2016

România nu are tradiția primirii unor imigranți din afara Europei, a declarat premierul Dacian Cioloș, într-un interviu acordat publicației Le Monde, în timpul vizitei în Franța, el adăugând că trebuie să fim nu doar primitori, ci și „realiști, altfel suntem iresponsabili”.

Pe aceeași temă

 

„Noi suntem pregătiți să ne asumăm responsabilități, în funcție de capacitățile noastre. În acest fel înțeleg eu solidaritatea. Trebuie să fim primitori și deschiși, dar și realiști, altfel suntem iresponsabili. Noi nu avem tradiția primirii unor migranți noneuropeni, precum unele state din vestul sau sudul Europei. Toleranța și solidaritatea sunt un lucru, capacitatea de primire este altul”, a spus premierul româm în inetrviul acordat Le Monde, explicând poziția României față de cotele obligatorii și mecanismul de relocare.

 

Întrebat dacă România este interesată de intrarea Grupului Vișegrad (Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia), ținând cont că a votat în privința cotelor obligatorii alături de trei dintre aceste state, Cioloș a spus că aceste grupuri cu geometrie variabilă nu sunt o construcție ce contravine Uniunii, și că se practică astfel de colaborări pentru promovarea obiectivelor comune.

 

Despre Schengen și aderarea României la acest spațiu

 

Cioloș a mai declarat pentru presa franceză că este îngrijorat de soarta Schengen, dar nu se teme. “Sunt îngrijorat, dar nu mă tem. Avem suficientă luciditate în statele membre pentru a nu distruge proiectul comun”, a spus premierul român, în Le Monde.

 

"Este frustrant sa vezi ca aceasta decizie nu a fost inca luata in conditiile in care am indeplinit toate criteriile. Comisia este poate mai stricta cu noi decat cu celelalte tari europene. Am investit mult in acesti ultimi ani pentru a asigura un control eficient al granitelor, care sunt si granite externe ale Uniunii Europene. (...) In contextul actual, am vrea cel putin o recunoastere a eforturilor facute prin deschiderea frontierelor aeriene", a spus Cioloş, în urma unei vizite oficiale făcute zilele trecute în Franţa, pentru o altă publicație franceză, Le Figaro, conform Hotnews.
 

Premierul a subliniat de asemenea progresele făcute de Romania in lupta anti-coruptiei. "Si nu sunt sigur care e tara care pune cele mai multe probleme in materie in prezent. In calitate de prim ministru, nu mai accept ca tara mea sa fie tratata diferit", a subliniat Dacian Ciolos, in interviul acordat marelui ziar francez.
 

Premierul a precizat ca Romania asigura un control eficient al granitelor "si daca toate tarile ar face acelasi lucru, nu am fi avut poate aceasta problema" a crizei migratorii.  "Pentru Italia si Grecia, pot sa inteleg ca e mai dificil sa controlezi granitele maritime. Trebuie totusi facut un efort, inclusiv la nivel european", a continuat seful executivului.

 

Premierul român a reafirmat intenția Bucureștiului de a adera la spațiul de liberă circulație Schengen, chiar și în etape, în timpul vizitei sale la Paris. “România însăşi are una din cele mai mari frontiere externe ale UE în responsabilitate. Am confirmat că intenţionăm în continuare să ne facem treaba din acest punct de vedere şi că sperăm ca această contribuţie pe care România o are la controlul frontierelor să fie recunoscută alături de criteriile care au fost deja îndeplinite de România pentru a adera la spaţiul Schengen, cel puţin într-o primă etapă, cu deschiderea comunicaţiilor aeriene, a aeroporturilor, sigur, confirmând că suntem interesaţi să aderăm la un spaţiu Schengen care să fie solid, consolidat şi credibil şi, din acest punct de vedere, România va susţine orice iniţiativă care merge în această direcţie”, a spus Dacian Cioloș in timpul unei intalniri cu presedintele francez Francois Hollande.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22