Pe aceeași temă
Dacian Cioloș a prezentat subiectele și concluziile de la reuniunea de la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Guvernului:
Referitor la migrație, s-a discutat pe tema relocărilor și despre anumite măsuri care vizează, așa cum solicită și România, tratarea chestiunii migrației la sursă și identificarea unor soluții în această direcție, precum și despre propunerea pe care Comisia Europeană a avansat-o privind întărirea controlului la frontierele Uniunii Europene. În acest context, au fost și discuții pe tema punctelor de control și distribuție a migranților în Grecia și în Italia. Pentru România este important controlul fluxului migrator și pentru a ne asigura că Spațiul Schengen continuă să rămână o realitate, iar măsurile de control la frontierele Schengen să reprezinte o soluție temporară, a subliniat premierul Dacian Cioloș.
Pe de altă parte, România, ca țară care dorește să adere la Uniunea Economică Monetară, a insistat pe necesitatea transparenței deciziilor statelor din zona euro și că acestea nu trebuie să le afecteze pe cele din zona non-euro și nu trebuie să pună și bariere noi de acces la moneda unică.
În ceea ce privește referendumul din Marea Britanie, toate statele membre doresc rămânerea acestei țări în Uniunea Europeană, iar România a insistat pentru un compromis final care să nu conţină prevederi discriminatorii pe baza apartenenței la un stat membru sau altul, a subliniat premierul Dacian Cioloș.
Pe lângă discuțiile purtate în cadrul Consiliului European, primul-ministru Dacian Cioloș a avut, la Bruxelles, întrevederi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Cu acest prilej, șeful executivului român a prezentat intenția României de a acorda un sprijin, inclusiv financiar, Republicii Moldova în măsura în care se va vedea cât mai curând la Chișinău un guvern care să se angajeze în reformele asumate prin Acordul de Parteneriat semnat cu Uniunea Europeană. Totodată, la întâlnirea cu Frans Timmermans, premierul Dacian Coloș a reiterat intenția sa de a face eforturi susținute pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană.
***
Dacian Ciolos a reprezentat România la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles din 17 si 18 Decembrie, asta dupa ce a fost delegat de presedintele Iohannis.
“In virtutea dispozitiilor art. 80 alin. 1 din Constitutia Romaniei si conform principiului cooperarii loiale dintre autoritatile statului, asa cum acesta a fost interpretat si in jurisprudenta Curtii Constituionale, Presedintele Romaniei poate delega in mod expres Prim-ministrului atributia participarii la reuniunile Consiliului European”, a transmis Administrația Prezidențială în momentul delegării.
Articolul 80 din Constitutie spune la alineatul 1 ca “Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii”. Reamintim ca reprezentarea tarii in Consiliul European a reprezentat subiect de dispute intre Premierul tarii – cat timp Ponta ocupa functia – si presedinte, atat in mandatul lui Basescu, cat si in al lui Iohannis.