Pe aceeași temă
Ciolos a spus ca insusi Parlamentul a dat legitimitate Guvernului prin votul de investitura, si a explicat ca asteptarile romanilor pentru reforme sunt uriase.
"Orice am spune despre ei, parlamentarii sunt alesi de romani. Din punct de vedere legal si politic, parlamentarii au formal mai multa legitimitate decat mine. Ce face Guvernul nu poate face fara consultare cu Parlamentul. Dar Guvernul are anumite instrumente directe de actiune pe care ni le vom asuma pentru a proceda la schimbari fata de care exista rezistenta in clasa politica", a declarat Ciolos, la Romania Actualitati, citat de Hotnews.
Despre debirocratizare si transparentizare
Cel mai rau lucru e sa inseli sperantele oamenilor. Le cer ministrilor transparenta, sa comunice cu oamenii, dar doar atunci cand au ceva de comunicat
- Lupta impotriva coruptiei: E unul din elementele de schimbare pentru societate. In privinta administratiei, e nevoie de oameni competenti si e nevoie de dispozitive care sa nu mai permita coruptia, nici macar mica coruptie.
- Evaluari in sens european, in sens corect in administratie. Vom pune la punct un sistem de formare continua, invatare continua.
- Cind punem lucrurile doar pe hirtie si nu recunoastem lucrurile asa cum sunt, ajungem la pierderi de vieti omenesti (cu referire la incendiul din clubul Colectiv)
- Birocratia e prea mare, sugruma mediul privat
- Am cerut ministrilor de Interne, de Transporturi, sa fie pregatiti pentru iarna. Nu e suficient sa se ia decizii si sa se bata cu pumnul in masa la nivel central, e nevoie ca si la nivel local sa se faca lucruri. Vreau sa vad cum putem sa amelioram pregatirea pentru iarna, dar vreau sa transmit semnalul ca depinde si de autoritatile locale
- Nu am venit cu decizia apriori de a schimba totul doar de dragul de a schimba
În privinţa reformei în administraţie, Dacian Cioloş a arătat că va insista pe aplicarea a două principii de bază: transparenţă şi integritate.
O sa spunem lucrurile obiectiv, transparent, o sa aratam cum stau lucrurile
- Ministerul Consultarilor Publice nu e functional din prima zi. Doamna Violeta Alexandru are cea mai grea sarcina din tot guvernul: nu are inca un cadru legislativ, nu are un aparat administrativ, trebuie sa creeze de la zero o noua structura
- Procesul de consultare publica trebuie sa se faca real, nu doar sa aruncam pe site proiectul de lege si apoi sa-l trimitem pe circuitul legal
Rata de absorbtie pentru exercitiul bugetar 2007 - 2013 va ajunge la 70%
"Spuneam ieri, de exemplu, pe Programul Operațional Regional, că programul era blocat. Ei, s-a deblocat deja, de ieri, după o discuție cu doamna comisar, pentru că, între timp, am aflat că autoritățile, administrația de la Ministerul Fondurilor Europene și de la Ministerul Dezvoltării Regionale furnizaseră clarificările așteptate de Comisia Europeană legat de anumite proiecte. Deci, din cele câteva mii de proiecte, era vorba de o sută și ceva de proiecte unde un audit de la Comisie mai făcuse niște verificări. Deci, vreau să fie lucrurile clare, ceea ce am spus ieri nu avea nicio legătură cu implementarea proiectelor în teritoriu, era vorba de relația dintre Guvern și Comisia Europeană pe rambursarea unor fonduri. Dar și această rambursare am primit informația ieri seara că începe foarte curând, pentru că lucrurile au fost clarificate și de asta este bun și contactul direct cu Comisia Europeană, pentru a nu pierde prea mult timp atunci când trebuie clarificate anumite lucruri", a precizat Dacian Cioloș, la Radio România Actualități, citat de Agerpres.
El a arătat că România are, probabil, un grad de absorbție a fondurilor europene "cam la 60%" și, dacă lucrurile merg bine, se va ajunge la "undeva la 70%". "Știți că am pornit noi mai greu în perioada bugetară 2007-2013, s-au mai recuperat pe parcurs. (...) Acum suntem cam la 60% grad de absorbție pe fondurile structurale, mai mult un pic pe fondurile de agricultură și dezvoltare rurală, vom ajunge pe fondurile structurale, dacă lucrurile merg bine, la undeva în jur de 70%", a spus Cioloș.
Potrivit premierului, pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă a fondurilor europene. "Dar, dincolo de asta, cel puțin pentru perioada bugetară actuală, 2014-2020, este importantă și absorbția calitativă, în sensul că eu aș vrea să ne concentrăm și pe unde ajung banii și care sunt rezultatele investițiilor respective, pentru că, altfel, ne furăm căciula. Noi spunem că absorbim o anumită sumă de bani, dar, dacă economia nu evoluează și dacă calitatea vieții oamenilor nu se îmbunătățește prin absorbția banilor respectivi, o să ne trezim în 2020 sau 2025, când nu vor mai fi fonduri structurale, că nu am recuperat un anumit decalaj față de alte țări europene. De asta este important să fie și absorbție calitativă și, deci, să fim atenți și atunci când se face o selecție a proiectelor și unde ducem banii respectivi", a explicat Cioloș, citat de Agerpres.
Proiectul de buget va fi adoptat pana pe 11 decembrie. In privinta cresterii salariilor nu s-a luat inca o decizie
Primul ministru Dacian Cioloș a declarat că guvernul și-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 "pe 10-11 decembrie".
"Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie", a spus premierul Dacian Cioloș.
Ulterior, proiectul de buget ar urma să fie trimis parlamentului.
În ceea ce privește majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată printr-o măsură legislativă separată de către parlament, premierul a spus că guvernul "studiază cifrele lăsate de fostul executiv și va lua o decizie".
"Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată", a spus premierul Cioloș.
Despre poza de grup a Guvernului in care femeile apareau in randul doi
“Si pe mine m-a deranjat. Nu mi-am dat seama in momentul acela, mi s-a explicat ca asta e regula de protocol, la fel ca si la votul din Parlament. Cu prima ocazie vom reface poza si, dincolo de orice regula de protocol voi pune toate doamnele in fata. Oamenii care au facut comentariile au dreptate.”
Despre acuzatia ca e instalat de "oculta internationala"
El s-a referit și la comentariile din presă vizavi de faptul că a fost trimis de la Bruxelles împreună cu "o trupă de oameni de acolo ca să impună României voința Bruxelles-ului".
România este parte a Uniunii Europene, nu o anexă și dacă în unele cazuri românii nu reușesc să își impună punctul de vedere, este probabil pentru că nu au făcut efortul să înțeleagă suficient de bine cum funcționează lucrurile, a explicat premierul Dacian Cioloș.
"Dacă astfel de declarații prind, înseamnă că cei șapte-opt ani care au trecut de la aderare au trecut aproape degeaba, în sensul că încă nu am înțeles că ceea ce am cerut noi în România, să fim parte a Uniunii Europene, s-a întâmplat și că nu ne asumăm lucruri pe care noi le-am cerut din '90 încoace. România este parte a UE, și nu este o anexă a Uniunii Europene — și dacă în unele cazuri nu reușim să ne impunem punctul de vedere acolo, este probabil pentru că nu am făcut efortul să înțelegem suficient de bine cum funcționează lucrurile și să vedem, de exemplu, de ce Polonia poate mai bine să își impună punctul de vedere decât România acolo sau, eu știu, alte noi state membre, pentru că eu nu văd ce interes ar avea Uniunea Europeană atât timp cât România are voturi acolo și este partea Uniunii Europene să impună ceva României", a explicat Cioloș.
El a subliniat că România a vrut să fie parte a Uniunii Europene, pentru că a vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție.
"Cred că este important să înțelegem că, dacă am vrut să fim parte a Uniunii Europene, este pentru că am vrut ca societatea românească să evolueze într-o anumită direcție. Atunci când considerăm că Uniunea Europeană are niște reguli care nu corespund cu credințele noastre, cu obiectivele noastre, este important nu să stăm doar în fața unui microfon în presă în România și să criticăm Uniunea Europeană, ci să ne folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție cu demnitate, cu fermitate, cu claritate, căutându-ne aliați în interiorul Uniunii Europene și să explicam lucrurile respective", a adăugat Cioloș.
Premierul a criticat ideea vehiculată în spațiul public potrivit căreia în perioada cât a fost comisar european pentru Agricultură nu ar fi lucrat pentru România și a evidențiat că aplicarea Politicii Agricole Comune a însemnat mai puțini bani pentru țările occidentale și mai mulți pentru state din est.
"Altfel spus, bugetul alocat li se reduce de la un an la altul și, pe de altă parte, România și alte țări din Europa de Est câștigă bani, deci alocarea bugetară crește. Sigur că există această diferență de subvenții încă, dar ceea ce am putut să fac este să încep să schimb tendința. Aceste lucruri, din păcate, nu se spun. Sigur, eu nu vreau ca cineva să mă laude sau să spună că am făcut minuni acolo. N-am făcut minuni. Am făcut ceea ce mi-a permis postul de comisar. Am ținut cont de locul de unde vin, am știut ce nevoi sunt aici și atât cât mi-a stat în putere am făcut aceste schimbări, pe care mi le asum, dar, sigur, mă doare și pe mine sufletul când văd nu atât că unii oameni mint, ci că oameni onești, oameni cinstiți îi cred fără să verifice, pentru că atât ar fi suficient, să verifice oamenii, să caute pe internet și să vadă ce s-a întâmplat de fapt", a arătat Cioloș.
Principalele declarații ale premierului Cioloș
- Orice am spune despre ei, parlamentarii sunt aleși de noi, de alegători. Ei au de fapt mai multă legitimitate decât mine, pentru că ei au fost aleși;
- M-a deranjat și pe mine poza oficială de grup a executivului în care miniștrii bărbați apar pe primele rânduri, iar doamnele ministru au fost puse în spate, dar am înțeles că așa e protocolul. Cu prima ocazie, o să refacem poza, iar doamnele vor fi invitate în față.
- Eu sunt creștin ortodox, bunica m-a învățat să mă rog iar rugăciunile m-au ajutat de-a lungul vieții. Dar nu vreau să fac tapaj de credința mea. Întrebați-l pe preotul din Pericei (n.r. localitatea natală a premierului) cât de credincios sunt.
- Începând cu 2014, Franța sau Germania au bugete pe agricultură mai mici față de anii precedenți, în vreme ce unor țări precum România, bugetele li se măresc;
- România e parte a Uniunii Europene, si nu o anexă a Uniunii Europene;
- Eu aș vrea ca această consultare publică să nu însemne doar postarea pe internet a proiectului de lege;
- Ministerul Consultării Publice nu poate fi funcțional din prima zi;
- Energia de protest trebuie convertită în energie de construcție;
- Transparența și integritatea mi se par elementele esențiale pentru o administrație eficientă;
- N-am venit cu decizia de a schimba totul numai de dragul schimbării;
- În prima ședință de guvern am solicitat miniștrilor, mai ales la transporturi și interne, să adopte măsurile specifice pregătirii pentru sezonul rece;
- În administrație trebuie să avem oameni competenți și trebuie să eliminăm corupția, inclusiv "mica corupție";
- Un om sau câțiva oameni nu vor putea schimba totul, împotriva celor ce se opun la schimbare;
- Am ținut și țin foarte mult la transparența guvernării, și ca ministru al agriculturii și ca și comisar european;