Pe aceeași temă
UPDATE: Premierul Cioloş a anuntat ca a initiat un program pilot de reconstructie a doua spitale - Spitalul de Copii Marie Curie si Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu – printr-un parteneriat public-privat. Conform unor surse guvernamentale citate de Hotnews, acestea vor avea statutul unor spitale de stat, desi vor functiona intr-o cladire construita si intretinuta de un partener privat. Pacientii vor beneficia de acelasi acces la servicii medicale ca in orice spital public.
La proiect participa reprezentantii Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), au mai precizat pentru HotNews sursele citate. In acest model de parteneriat public-privat, compania privata va fi responsabila pentru buna functionare a infrastructurii pe termen mediu si lung.
Premierul a precizat ca actuala legislatie "de multe ori nu ne lasa sa ducem lucrurile pana la capat", aratand ca exista de asemenea probleme de legislatie ce vizeaza responsabilizarea managerilor de spitale, anunta Hotnews.
In urmatoarele luni, Guvernul va adopta numeroase masuri care "chiar daca nu vor reforma sistemul medical, vor scoate la lumina ce se intampla".
Premierul a aratat ca vrea sa se clarifice chestiunile legate de dezinfectanti.
"In ultimii 6-7 ani am avut 10 ministri care s-au succedat la Sanatate. E clar ca nu ai cum sa faci o reforma... Nu ma multumeste legislatia pentru ca, de multe ori, nu ne las sa ducem lucrurile pana la capat. O sa modificam si legislatia. (...) Avem probleme de legislatie si legat de responsabilizarea managerilor de spitale", sustine Ciolos, adaugand ca vrea sa foloseasca "urmatoarele 6 luni si pentru a lua si alte masuri structurale care chiar daca nu vor reforma sistemul medical, vor scoate la lumina ce se intampla".
***
Executivul va considera Sanatatea prioritatea numarul unu a actului de guvernare, a spus aseara purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Corpul de control va verifica modul in care ministerul Sanatatii a controlat dezinfectantii din spitale si va fi facuta o inspectie la comisia de biocid.
"Pentru a clarifica, mentine si recastiga increderea in sectorul sanitar, Executivul va considera din acest moment Sanatatea prioritatea numarul unu in urmatoarele luni a actului de guvernare", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului, citat de Hotnews.
Suciu a anuntat astfel ca Executivul va lua cateva masuri urgente pe termen scurt, precizand ca premierul a decis sa trimita Corpul de control la Comisia nationala pentru produse biocide de pe langa Ministerul Santatii, comisie care stabileste caietele de sarcini si criteriile de utilizare a dezinfectantilor in spitale.
"Vrem sa stim daca criteriile au fost respectate si daca s-au respectat toate standardele pentru procedurile de acreditare si dezinfectie", a explicat Suciu, precizand ca "rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului", care a inceput deja o ancheta in cazul dezinfectantilor din spitale.
"Tot in ceea ce priveste masurile pe termen scurt, Executivul pregateste o hotarare de guvern pentru a aloca fonsduri pentru acreditarea unui laborator de testare a acestor substante", a mai spus Suciu.
De asemenea, a mai mentionat purtatorul de cuvant al Guvernului, premierul Dacian Ciolos i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, "sa implementeze accelerat programul de masuri impotriva infectiilor nosocomiale anuntat saptamana trecuta".
***
Tolo.ro a publicat saptamana trecuta o noua investigatie despre situatia spitalelor romanesti, aratand, pe baza unor documente, ca dezinfectatele folosite in spitalele publice sunt de slaba calitate iar Directiile de Sanatate Publica nu iau masurile necesare pentru a bloca acest fenomen.
Investigatia publicata pe tolo.ro arata ca cel mai mare furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti a livrat in ultimii ani produse cu o calitate foarte scazuta, iar Directiile de Sanatate Publica, aflate in subordinea ministerului Sanatatii, nu au luat masurile necesare pentru blocarea acestui fenomen.
Investigatia arata ca principalul furnizor de dezinfectate al spitalelor romanesti livreaza produse cu „o concentrație mai scăzută decât pe etichetă”, fapt descoperit chiar de unele rapoarte oficiale ale DSP.