Cioloş in SUA:Intalniri cu oficiali americani, pentru intensificarea colaborarii economice

Vlad Toma | 26.05.2016

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a efectuat zilele trecute o vizita oficiala in SUA, avand mai multe întâlniri cu reprezentanții administrației americane implicați în susținerea și dezvoltarea colaborării economice, anunta Guvernul.

Pe aceeași temă

 

"Scopul întâlnirilor noastre cu reprezentanții administrației SUA este de a construi, pe lângă parteneriatul de securitate, și un  parteneriat economic bazat pe o cooperare mai strânsă. Economia românească oferă o serie de oportunități investitorilor americani în domenii ca industria auto, IT, agricultură sau sectorul energetic și SUA pot fi un partener mult mai implicat și activ pe piața locală, cum și companiile românești pot fi mai prezente pe piața americană", a declarat premierul Cioloș.

 

Premierul s-a intalnit cu secretarul pentru agricultură, Tom Vilsack, alaturi de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Oficialii romani au prezentat oportunitățile sectorului din România și posibilitățile de colaborare cu partea americană. România a reinstaurat toate condiționalitățile de siguranță alimentară astfel încât să poată reîncepe exportul de carne de porc și alte produse alimentare pe piața americană. Alte discuții au vizat efectele pe care Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții le-ar genera în plan bilateral.

 

În întâlnirea cu secretarul pentru Comerț, Penny Pritzker, premierul Dacian Cioloș a subliniat faptul ca economia românească are una dintre cele mai mari rate de creștere economică din regiune. Una din discuțiile cheie a vizat cooperarea instituțională între autoritățile reprezentative din cele două țări, pentru dezvoltarea și consolidarea unor modele de bună practică în domeniul IMM.

 

Reprezentatii SUA au declarat ca vor încuraja companiile americane să-și intensifice schimburile comerciale și investițiile în contextul în care țara noastră oferă condițiile de stabilitate și predictibilitate legislativă pentru mediu de afaceri. Vor fi identificate de asemenea noi modalități de încurajare a capacităților de export a companiilor românești.

 

Premierul s-a intalnit de asemenea cu secretarul pentru Energie, Ernest Moniz, alaturi de ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Oficialii romani au prezentat structura sectorului energetic românesc, bazat pe un mix de resurse și strategia de a atrage noi tehnologii pentru explotarea acestora.

 

Se dorește colaborarea institutelor românești de specialitate cu parteneri americani, astfel încât soluțiile moderne atât de eficiență energetică, dar și de protecția mediului să poată fi aplicate pentru exploatarea corectă a resurselor existente. De asemenea, s-a subliniat interesul pe care companiile americane îl au în zona energiei și strategia prin care România poate ajunge un adevărat centru de resurse energetice în regiune.

 

În cursul vizitei în SUA delegația română condusă de premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit la un dejun de lucru cu reprezentanții mai multor companii și asociații de afaceri prezente sau interesate de invesții în România: Amerocap, Amgen, Coca Cola Company, ExxonMobil, Honeywell, Lockheed Martin, Medtronic, Parsons, Pifzer, Textron, Oracle, Cargill, Dow Chemical.

 

Mark Gitenstein, fostul ambasador american la Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca "vizita premierului in SUA ca pe una foarte consistenta si de succes. Nu am vazut nici o agenda politica speciala din partea primului ministru. Am cunostinta de o serie de realizari foarte concrete, in special in domeniul noilor investitii in Romania. Aceasta vizita a fost realmente dorita de guvernul SUA, incepand cu vicepresedintele, si a fost foarte buna pentru relatiile bilaterale".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22