Cioloş: O creştere economică bună nu ne îndreptăţeşte să creştem cheltuielile

E.b. | 11.11.2016

Dacian Cioloş a declarat, la gala ”Topul Naţional al Firmelor 2016”, că o creştere economică precum cea din ultima perioadă nu trebuie să determine o creştere a cheltuielilor, ci aceasta trebuie consolidată, precizând că cifrele bune de pe hârtie nu înseamnă că ”a doua zi să cheltuim mai mult”

Pe aceeași temă

 

”Economia României evoluează bine în ultimii ani, dacă ne uităm la cifre, mă gândesc aici în primul rând la creşterea economică şi nu atât la cifrele din acest an, cât la trendul bun al creşterii economice al creşterii PIB din ultimii ani. Întrebările pe care trebuie să şi le pună un guvern responsabil şi să caute răspuns la ele ar fi, în primul rând, cum asigurăm predictibilitatea necesară pentru ca sectorul privat să continue investiţiile în dezvoltare şi pentru ca acest trend să continue. Nu cred că e cazul să ne lăudăm cu cifre de pe un an pe altul dacă nu vedem înscrise aceste cifre într-o evoluţie pozitivă (...) Eu unul nu cred că faptul că avem pe hârtie această cifră bună de creştere economică înseamnă că suntem îndreptăţiţi a doua zi să creştem cheltuielile, mai ales să creştem cheltuieli care nu duc neapărat la o consolidarea a acestei creşteri economice”, a afirmat premierul Dacian Cioloş, conform News.ro.

 

El a precizat că rolul Guvernului, între altele, şi al decidenţilor ar trebui să fie acela de a găsi cele mai bune instrumente pentru ca această creştere să fie consolidată, în primul rând, şi în al doilea rând ca ea să se poată transforma în bunăstare print-o serie de de mecanisme. 

 

Totodată, prim-ministrul a spus că o prioritate pe care a stabilit-o încă de începutul mandatului său şi în urma consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri a fost asigurarea predictibilităţii.

 

”Mai mult şi chiar decât capitalul investit cred că este importantă această predictibilitate. Am adus modificări Codului Fiscal doar pentru a simplifica sau pentru a clarifica anumite lucruri, urmare a dialogului cu mediul de afaceri, sau pentru a corecta anumite prevederi prost formulate. Facem eforturi pentru a menţine predictibilitatea inclusiv acum, în această perioadă premergătoare campaniei electorale, când se adoptă foarte repede sau pe repede-înainte acte normative care nu au în spate studiu de impact, care nu trec printr-un proces firesc de consultare publică şi care nu pot sprijini dezvoltarea economică pe termen mediu şi lung, tocmai datorită modului intempestiv în care aceste decizii sunt luate”, a adăugat Cioloş.

 

De asemenea, Cioloş a reamintit importanţa debirocratizării care a fost cerută atât de mediul de afaceri cât şi de oameni astfel încât aplicarea actelor normative sau a politicilor fiscale în cazul mediului de afaceri să nu vă impună sarcini administrative inutile.

 

”Şi în acest domeniu am făcut câţiva paşi importanţi. Nu mulţi, doar câţiva, pentru că vă asigur că avem încă mult de desţelenit în acest domeniu. Administraţia din România a fost foarte productivă în aceşti ultimi ani în a produce birocraţie, deci acest proces trebuie continuat în mod structurat pentru a nu crea mai mult rău decât bine reducând aşa, tăind cu toporul taxele sau dând cu coasa. Ştiţi cum e, când dai cu coasa tai şi fân, tai şi buruieni, dar poţi să mai tai şi lucruri utile. Deci chiar şi debirocratizarea trebuie făcută structurat şi bine gândit, proiectată pe termen mediu”, a arătat Cioloş.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22