Pe aceeași temă
Ciolos, acum ministru al Agriculturii in Uniunea Europeana, a inceput pregatirile pentru noua formula a politicii comune in domeniu care se va aplica in viitor, intre 2014 si 2020, prin lansarea unor dezbateri publice privind prioritatile, necesitatile si obictivele.
Noua agenda a politicii comune in agricultura se va contura in urma analizei sugestiilor primite de la cetatenii UE, deoarece, considera Ciolos, este importanta atat opinia fermierilor, a specialistilor sau a autoritatilor, cat si aceea a consumatorilor. Intr-un sens mai larg, contribuabilul trebuie sa stie ce plateste. Consultarea de larga respiratie se va finaliza in a doua jumatate a lunii iunie, iar Ciolos isi va prezenta, in sinteza, viziunea in luna noiembrie.
Actualul ministru al Agriculturii europene a indemnat romanii sa intre in actiune si sa isi slefuiasca ceea ce el numeste un spirit european. “Romania este membra a UE, dar trebuie sa-si asume asta, inclusiv prin participarea activa la reforma politicii europene”, a declarat Ciolos.
Deocamdata este prematura orice supozitie privind consistenta pachetului financiar necesar, deoarece pentru ministrul Agriculturii europene este esentiala stabilirea unor principii si nevoi.
Vor urma apoi doi ani in care fiecare tara va duce o batalie aspra pentru obtinerea unei alocari cat mai generoase cu putinta a fondurilor europene.
Factura politicii agricole comune inghite anual mai mult de o treime (40%) din banii europeni, insa nu trebuie uitat ca programul a suferit, in timp, o drastica reducere a fondurilor. Desi Uniunea are acum mai multi fermieri, vreo 12 milioane, prin aderarea tarilor din centrul si estul Europei, sumele alocate s-au injumatatit fata de anii 80.
“Este prea devreme sa discutam despre fondurile care vor fi alocate, sau cum vom imparti banii. Sa vedem mai intai ce vrem sa facem cu banii si atunci vom decide alocarea, in functie de directia in care va merge continutul politicii comune europene. De asta va depinde alocarea”, a spus Ciolos la conferinta de presa sustinuta in compania actualului ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru.
Desi asteapta opinia europenilor, Ciolos a lasat sa se inteleaga ca este favorabil mentinerii finantarilor directe, alaturi de continuarea programelor de dezvoltare rurala. Este de notorietate tensiunea dintre Franta, care se bizuie masiv pe banii europeni pentru sustinerea performantei sale agriculturi, si Marea Britanie, care critica ajutoarele date fermierilor, pe care-i vrea lasati la mana pietei.
“Mai ales acum, in volatilitatea declansata de criza a devenit clar efectul pozitiv al finantarilor directe asupra fermierilor. Acest sprijin financiar direct a asigurat mentinerea unui venit al fermierilor. Dar avem si o politica structurala prin care ne propunem atat cresterea competitivitatii tarilor din centrul si estul Europei, cat si integrarea noilor tehnologii”, a spus Ciolos.