Ciorbea, după întâlnirea cu penalii, cere opiniile CSM și ÎCCJ despre toate completurile din România

Laurentiu Gheorghe | 18.02.2019

După discuțiile cu „petiționarii”, printre care Adrian Severin, Toni Neacșu și Jean Paul Andrei (penali), reprezentatul Luju, site apropiat PSD, Avocatul Poporului se pregătește să le dea satisfacție.

Pe aceeași temă

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să comunice punctul de vedere cu privire la modalitatea de alcătuire a completurilor „specializate” și a celor penale, civile și de contencios administrativ de la instanța supremă și de la celelalte instanțe, și opinia privind constituționalitatea reglementărilor în materie, se arată într-un comunicat al instituției.

Solicitarea lui Ciorbea vine la câteva zile de la o întâlnire avută cu mai mulți petiționari care contestă modul de constituire a completurilor de judecată, printre care trei condamnați penal – Adrian Severin, Adrian Toni Neacșu și Jean Paul Andrei – și reprezentantul Luju, publicația cu știri din domeniul justiției, apropiată de PSD.

Astfel, Avocatul Poporului a înaintat adrese către ÎCCJ și CSM prin care solicită informații cu privire la reglementările succesive și modalitatea de alcătuire a completurilor de 3 judecători, a celor „specializate”, precum și a completurilor penale, civile și de contencios administrativ, de la instanța supremă și de la celelalte instanțe.

De asemenea, Avocatul Poporului a cerut celor două instituții și punctul de vedere referitor la constituționalitatea reglementărilor în materie (dispozițiile legale, Regulamentul de organizare și funcționare administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, respectiv Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, înainte și după intrarea în vigoare a Legii nr. 255/2013, și altele) din perspectiva deciziei CCR prin care a fost declarată neconstituțională compunerea completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ în perioada 2014 – 2018.

”Adresele au fost trimise după ce Avocatul Poporului a fost sesizat, printr-o serie de petiții, cu solicitarea de a analiza posibilitatea ridicării unei excepții de neconstituționalitate asupra dispozițiilor art. 19 alin. (3) și art. 52 alin. (1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a celorlalte reglementări în materie, precum și cu examinarea constituționalității modului de constituire a completelor de judecată, din perspectiva considerentelor Deciziei nr. 685/2018 a Curții Constituționale a României”, se precizează în comunicatul citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22