Circ în comisii: Candidatul PSD la CCR, Gheorghe Stan, nu știe câte articole are Constituția

Laurentiu Gheorghe | 07.05.2019

Audierea de marți din Comisia Juridică a camerei Deputaților a fost cenzurată de Nicușor Halici (PSD) care l-a apărat pe Gheorghe Stan de întrebări „prea complexe” sau „batjocoritoare”.

Pe aceeași temă

Ședința de audiere a candidaților s-a desfășurat pe repede înainte, deputații PSD-ALDE forțând votul final. Comisia a dat raport de validare a tuturor candidaților, cu 25 voturi „pentru” și 2 abțineri după numai 30 de minute. Plenul camerei va da votul decisiv, candidatul PSD-ALDE, Gheorghe Giani Stan fiind virtual numit judecător la Curtea Constituțională.

„Câte articole are Constituția României?”, a fost întrebat Stan de un deputat PNL.

”E batjocoritoare întrebarea. O ducem într-o zonă mult prea jos”, a replicat Nicușor Halici, președintele PSD al Comisiei Juridice. Stan a insistat totuși să spună că legea fundamentală are 153 de articole, deşi Constituţia are 156 de articole.

Alte întrebări pentru Stan:

Florin Roman (PNL) : Vă asumați politic această candidatură?

Gheorghe Stan: Am 20 și ceva de ani de carieră, nu am făcut parte din nici o formațiune politică, am acceptat această provocare și cred că expertiza mea va fi în beneficiul unei CCR imparțiale

Steluța Cătăniciu (ALDE): Nu vreau să adresez nici o întrebare, dar observ că pe dl Stan este hărțuit. Ar trebui să punem punct acestei mascarade.

Stelian Ion (USR): Având în vedere decizia prin care CCR a spus explicit că recomandările MCV sunt obligatorii, care e opinia sa cu privire la raportul dintre Comisia de la Veneția și CCR? Mai exact, sunt obligatorii recomandările Comisiei de la Veneția?

Gheorghe Stan: Tot ce emite MCV sau Comisia de la Veneția sunt recomandări, nu au caracter obligatoriu.

Stelian Ion: Care e explicația ascensiunii profesionale fulminante?

Halici a întrerupt întrebarea și a spus că e „dincolo de rea intenție” întrebarea lui Stelian Ion

Întrebare: Care sunt prevederile constituționale legate de minorități?

Gheorghe Stan: Un jurist învață cum să interpreteze legea. Nu am Constituția în față să spun exact care e articolul.

La Senat, scenariul audierii candidaților s-a desfășurat în aceeași notă de băcălie social-democrată cu controversatul judecător Deliorga de la Curta de Apel Constanța, un apropiat al procurorului Adina Florea.

Deliorga a spus că PSD l-a căutat ca să-l propună judecător la Curtea Constituțională, el neavând asemenea gânduri: „Am depus documentele la dl Șerban Nicolae. E vreo problemă?” a spus el.

„In 36 de ani de magistratura nu am facut altceva decat sa incerc sa aplic legislatia in conformitate cu normele constitutionale. Deciziile Curtii sunt de doua feluri: simple care constata ca o norma e constitutionala sau nu, si mai sunt deciziile intermediare sau de interpretare. In ultima perioada, avalansa de sesizari la CCR, apriori sau posteriori, au determinat CCR sa aiba un volum foarte mare de activitate, e posibil ca la aceasta avalansa enorma de sesizari la un moment dat sa existe anumite motivari, dar asa cum a spus colegul si contracandidatul meu, in ultima perioada majoritatea deciziilor CCR sunt de interpretare.

Cand am ales sa candidez pentru acest post m-am gandit ca singurul grup parlamentar mai numeros de la Senat este al PSD si pentru sanse de reusita ar trebui sa fac solicitarea grupului PSD. Nu am avut intalniri cu niciunul din liderii PSD dar il cunosc pe dl Serban Nicolae si am lucrat cu dl Robert Cazanciuc”, a declarat Deliorga.

Patru candidaturi au fost depuse la Senat pentru postul de judecator la Curtea Constitutionala (CCR), respectiv Cristian Deliorga, propus de PSD, Daniel Fenechiu – PNL, Ovidiu Daraban – USR si Gheorghe Iancu, fara sustinerea vreunui grup parlamentar.

Luni, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea pe un post de judecator la CCR a Siminei Tanasescu, fosta sa consiliera. Ea va avea un mandat de 9 ani, incepand din data de 9 iunie 2019.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22