Circ și scandal la marșul LGBT de la Iași: Rușine, rușine și Iașiul nu-i Sodoma plus plângere penală

Laurentiu Gheorghe | 01.10.2021

Cei câteva zeci de participanți la „Marșul Iași Pride” au fost contestați pe traseu de persoane cu cruci și icoane. Organizatorii au anunțat că-l dau în judecată pe primar care nu le-a autorizat marșul.

Pe aceeași temă

Organizatorii evenimentului au spus că „marşul este unul îndoliat, în semn de respect şi solidaritate cu victimele de la Constanţa”. Mai mulți adolescenti au purtat pe brate un steag în culorile curcubeului pe străzile din Iași, air altii fluturau stegulete in aceleasi culori.

Participanţii la Marşul Iaşi Pride 2021 s-au adunat în faţa Casei Studenţilor, iar în aceeaşi zonă, la o distanţă de zeci de metri, au apărut mai multe persoane care au început să conteste evenimentul organizat de comunitatea LGBTQ.

Protestatarii purtau icoane, cruci, dar agitau şi steaguri tricolore. Aceştia au scandat "Ruşine, Ruşine” şi ”Iaşiul nu-i Sodoma”.

Puţin după ora 17.00, participanţii la evenimentul Iaşi Pride 2021 au pornit în marş pe străzile Iaşiului, pe traseul Bulevardul Independenţei – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu. Acţiunea s-a încheiat în faţa Palatului Culturii, totul desfasurandu-se sub protectia Jandarmeriei si Politiei Locale.

La un moment dat, pe traseu, o femeie din grupul de contestatari a aruncat cu apă înspre participanţii la marş, ea sustinand că este vorba de agheasmă.

În altă ordine de idei, Asociaţia Rise OUT, cea care a organizat marşul de la Iaşi, şi Asociatia Accept au anunţat că au depus, vineri, plângere penală împotriva primarului Mihai Chirica pentru abuz în serviciu, motivat de discriminare pe criteriul orientării sexuale.

Organizatorii marşului de la Iaşi afirmă că evenimentul a fost aprobat iniţial în cadrul Comisiei de Avizare a Adunărilor Publice a primăriei Iaşi, iar în baza acestui aviz, Poliţia şi Jandarmeria Iaşi s-au întâlnit cu organizatorii şi au confirmat că vor asigura protecţia participanţilor la eveniment.

"Refuzul primarului Mihai Chirica de a semna protocolul de organizare a Iaşi Pride este ilegal. Fapta acestuia constituie un abuz în serviciu motivat de discriminare pe criteriul orientare sexuală, faptă pedepsită de articolul 297 alineatul 2 al Codului Penal. Asociaţia Rise OUT, cu sprijinul Asociatiei Accept, va depune astăzi (vineri - n.r.) o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, au anunţat organizatorii acţiunii.

Reamintim că joi conducerea Primăriei Iaşi a anunţat că nu a aprobat marşul Iaşi Pride 2021 programat pentru vineri şi că va reanaliza oportunitatea organizării evenimentului după 14 octombrie, când se finalizează pelerinajul religios de la Catedrala Mitropolitană, scrie News.ro.

„Respectăm Constituţia României şi prevederile europene referitoare la drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor. Respectăm solicitările Asociaţiei Rise Out, dar şi miile de mesaje şi solicitări ale ieşenilor care nu sunt de acord cu mişcarea LGBTQ. Până la această oră, Primarul Municipiului Iaşi nu a aprobat un marş LGBTQ pentru ziua de 1 octombrie. Joi a fost din nou solicitată cererea, în condiţiile trecerii Municipiului Iaşi în scenariul roşu pandemic”, se arată într-un comunicat transmis joi seară de conducerea primăriei ieşene.

Totodată, conducerea primăriei a susținut că în 1 octombrie este o manifestare religioasă importantă ortodoxă, Acoperământul Maicii Domnului, iar pentru a evita orice posibil incident, primarul Municipiului Iaşi consideră că nu este potrivit să se organizeze un marş LGBTQ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22