Cîțu acuză USR PLUS că a negociat cu AUR încetinirea campaniei de vaccinare. Campania e a guvernului

Redactia | 09.09.2021

Premierul Florin Cîțu a acuzat miercuri seară USR PLUS pentru eșecul campaniei de vaccinare, deși aceasta este responsabilitatea guvernului iar în aprilie o lăuda, susținând că și-a atins ținta.

Pe aceeași temă

UPDATE - Luat la întrebări, joi, de jurnaliști, Cîțu a spus că e, de fapt, „campania tuturor” și „toți suntem responsabil”, uitând că în urmă cu 3 minute a anunțat epurarea oricărei urme de USR PLUS din administrația centrală și locală, adică demiterea și a prefecților și subprefecților USR PLUS.

UPDATE - Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, se declară șocat de aprecierile premierului Florin Cîţu referitoare la faptul că menţinerea secretarilor de stat USR PLUS în Guvern ar risca să afecteze inclusiv campania de vaccinare, având în vedere că Uniunea semnează o moţiune alături de AUR, relatează Agerpres.

„Eu sunt şocat, efectiv. Am rămas şocat de aseară, de când am auzit declaraţiile. Să spui aşa ceva… Vedem un premier din ce în ce mai decuplat de la realitate, căruia logica îi joacă feste. Trebuie să îşi ceară scuze colegilor mei, secretarii de stat din acest guvern pe care i-a dat afară. Acesta e singurul lucru decent pe care trebuie să îl facă, să îşi ceară scuze, pentru că sunt oameni harnici, profesionişti, care au pus umărul la această guvernare. I-a dat afară abuziv, cu acest pretext”, a arătat Moşteanu, într-o declaraţie la Digi24.

În opinia lui Moşteanu, care este şi lider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, responsabil pentru „eşecul” campaniei de vaccinare ar fi premierul Florin Cîţu, care şi-a asumat rolul de coordonator.

„Singurul responsabil pentru eşecul campaniei de vaccinare este domnul Florin Cîţu, pentru că atunci când a fost pus premier a insistat să fie coordonatorul campaniei de vaccinare şi alături de domnul Gheorghiţă şi secretarul de stat Baciu de la Ministerul Sănătăţii au zis că se ocupă de această campanie de vaccinare. Iată, suntem pe penultimul loc în Europa, suntem ruşinea Europei. O campanie de vaccinare care a eşuat, pentru că domnul Cîţu, domnul Gheorghiţă, domnul Baciu nu şi-au făcut treaba”, a spus el.

Moşteanu a reamintit că USR PLUS a realizat o campanie proprie prin care a susţinut vaccinarea. De asemenea, a declarat că plata personalului implicat în campania de imunizare a întârziat, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a primit la timp fondurile necesare.

„Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a arătat cât de prost a început campania de vaccinare şi cum domnul Cîţu cu domnul Gheorghiţă au favorizat anumite categorii de personal. Vă aduceţi aminte acele centre pentru speciali. Oamenii uită repede, dar noi nu uităm. Au crezut că unii sunt mai speciali decât alţii, pentru că au nişte grade pe umăr. Şi în loc să vaccinăm întâi bătrânii şi oamenii cu probleme, s-au vaccinat oameni din structurile de forţă. Şi atunci l-au dat pe Vlad Voiculescu afară, pentru că a spus asta”, a declarat reprezentantul USR PLUS.

***

Florin Cîțu plasează responsabilitatea la USR PLUS că ar fi făcut alianță cu partidul „antivaccinist AUR” să încetinească campania de imunizare.

„AUR este un partid antivaccinist. Eu nu ştiu ce se negociază în spate, nu ştiu ce a primit în schimb AUR. Păstrând secretarii de stat la Ministerul Sănătăţii, de exemplu, dacă cumva AUR a negociat ca această campanie de vaccinare să fie încetinită? Noi nu ştim ce a cedat USR celor de la AUR pentru a semna cu ei. Nu pot să îmi asum riscul ca AUR, prin USR, să îngreuneze campania de vaccinare”, a spu premierul Cîţu miercuri seara, într-o intervenţie la Digi24.

Campania de vaccinare și-a încetinit ritmul chiar din luna mai, odată cu anunțarea de premier a ridicării restricțiilor începând cu data de 1 iunie, deși țintele stabilite chiar de el nu au fost atinse.

În 10 aprilie, premierul Cîțu anunța că restricţiile vor fi relaxate în două etape, iar după ce vor fi vaccinate 10 milioane de persoane, autorităţile ar putea decide relaxarea totală a restricţiilor.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţine: până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane, iar până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane”, a explicat premierul.

Abia în luna august România a ajuns la imunizarea a 5 milioane de persoane, cu o întârziere de două luni, iar astăzi, 8 septembrie, numărul persoanelor vaccinate este de 5,3 milioane, estimându-se ca la 1 octombrie să fie 5,5 milioane de persoane imunizate, în loc de 10 milioane, cum și-au propus autoritățile.

Cu toate acestea, în luna iulie premierul Cîțu era foarte fericit de modul cum se desfășoară campania, făcând o declarație șocantă într-un context în care România a decis să vândă Danemarcei un milion de doze de vaccin Pfizer.

„Am atins cea mai mare ţină. Ştiţi că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta era să eliminăm pandemia şi ţinta a fost atinsă”.

Și cu alte ocazii premierul Cîțu a lăudat modul cum decurge campania de vaccinare, deși România se află pe penultimul lor în Europa, după Bulgaria, în privința gradului cel mai mic de imunizare.

„E o campanie de vaccinare de succes. Nu mă gândesc să dau bani pentru vaccinarea oamenilor”, spunea Florin Cîțu pe 17 iunie, lucru pe care l-a reconsiderat în luna august.

Și coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, a făcut predicții hazardate în legătură cu campania de vaccinare.

Pe 18 mai, când România avea 20% din populație imunizată, acesta estima că la 1 august jumătate din populaţia României va fi vaccinată.

„Estimările noastre sunt că, undeva în august, la 1 august, vom ajunge la un prag de imunitate colectivă cumulat de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. Ţinând cont de estimarea de evoluţie epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxă etapizat şi progresiv toate aceste restricţii”, a explicat medicul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22