Pe aceeași temă
O altă precizare făcută de Cîțu în debutul ședinței de guvern de luni se referă la posibilitatea ca cei care înregistrează restanțe să poată beneficia de această facilitate dacă își pot aduce rapid ratele la zi.
Florin Cîțu a mai spus că noua formă va mai prevedea extinderea perioadei în care pot fi depuse cereri pentru suspendarea plății ratelor. Perioada până la care poate fi depusă cererea este de până la 45 de zile de la momentul apariției OUG. Până acum era pe perioada stării de urgență.
Ordonanța a fost retrasă de la publicarea în Monitorul Oficial pentru a fi modificată de guvern în ședința de astăzi.
Florin Cîțu: „În privința ratelor pentru persoane fizice pe credite ipotecare, acolo statul garanteză dobânda pe 5 ani de zile. Dobânda este zero la această creanță și plata se va face în 60 de rate egale. Cetățenii au 45 de zile în care să depună aceste cereri, să folosească această facilitate.”
Premierul Ludovic Orban a prezentat cele trei modificări care vor fi făcute în ședința de guvern:
„La creditele ipotecare va fi dobândă 0. Nu există dobândă la dobândă;
Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;
Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.”, a precizat premierul.
Conform ordonanței adoptate săptămâna trecută, ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de la una până la nouă luni, dar durata pe care se suspendă nu va depăși data de 31.12 2020. Florin Cîţu a precizat că măsura îi privește pe cei care au fost afectați „direct sau indirect” de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.
După publicarea ordonanței, ministerul finanțelor trebuie să emită norme de aplicare a legii.